Son Dakika

“Müşteri değil öğrenciyiz”

Bazı özel okulların “Okuduğun süre boyunca eğitim ücret artışı yıllık yüzde 5’i geçmeyecek” taahhüdüne rağmen yüzde 200’e varan zam yapması öğrencileri isyan ettirdi.

GÜNDEM 11.08.2022, 06:10
7
“Müşteri değil öğrenciyiz”
Türkiye’de yaşanan derin ekonomik kriz eğitimi de vurdu. Özellikle özel okullar, artan maliyetleri öğrencinin sırtına yüklemek istiyor. Özel üniversitelerde yıllık eğitim fiyat artışlarına yapılan yüzde 200’e varan zam, öğrencileri isyan ettirdi. Beykent ve Doğuş Üniversitesi öğrencileri, yıllık eğitim ücretlerine yapılan yüksek zamlardan dolayı eylem yaptı. Sosyal medya üzerinden de haklarını aramaya başlayan Beykent ve Doğuş Üniversitesi öğrencileri, üniversitenin yıllık eğitim fiyat artışlarına yüzde 5 sınırlaması taahhüdünde bulunduğunu ancak gelinen noktada sözleşmeye aykırı olarak yüzde 200 seviyelerinde bir artış yaptıklarını ifade etti. Yapılan fiyat artışlarının herkese eşit oranda yansımadığının altı çizilerek, zamların da muğlak bir şekilde yapıldığı vurgulandı. Eğitim hayatlarına etki etmesi endişesiyle isim vermeyen Beykent ve Doğuş Üniversitesi öğrencileri, konuya ilişkin Millî Gazete’ye özel açıklamalarda bulundu.

İsmini vermek istemeyen Doğuş Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisi ise yetkililerden hâlâ bir açıklama gelmediğini belirterek, “2019’da üniversitenin yaptığı gerek reklam açıklamalarında gerekse sözleşmede yüzde 5’i geçmeyecek bir zam oranında bahsettiler ve bunun taahhüdünü verdiler. Geçen seneye kadar bu sözü tuttular. Geçen sene ödediğim ücret 18 bin TL’yken bu sene benden 55 bin TL isteniyor. Yüzde 50 burslu bir öğrenciyim. Öğrencilerin birçoğu bu yüzde 5 artış vaadiyle geldi. Geçen senelerde yine yüzde 10’u geçmeyecek zam sözü vermişlerdi ama yüzde 100’ü geçmiş zamlar uygulandı. Yetkililerden hâlâ bir açıklama gelmedi. Telefonlarla aradık, telefonlar suratımıza kapatıldı. Tek bir açıklama var, o da şöyle; ‘Ülkemizin enflasyon oranından dolayı sürdürülebilirlik açısından böyle bir yol izledik.’ Ancak biliyorsunuz ki ülkemizde resmi enflasyon oranı yüzde 78, okulun yaptığı zam yüzde 100’ün üzerinde. Neden tutamayacakları sözleri veriyorlar? CİMER’e gereken şikâyeti yaptık. Okul geri adım atmazsa toplu dava açacağız” şeklinde konuştu.

Bir başka ismini vermek istemeyen Beykent Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisi de, zam oranının sözleşmeye aykırı olduğunun altını çizerek, “Kayıt yaptırdığım sene reklam panolarında, okulun afişlerinde, okulun kendisinin dağıttığı broşürlerde ve kayıttan önce imzalanan sözleşmemizde okuduğun süre boyunca eğitim ücreti artışı yüzde 5’i geçmeyecek diye yazılı madde vardı. Bütün öğrenciler yüzde 5 vaadiyle kaydoldu. İlk senelerde verdikleri sözü tuttular. 3 yıl boyunca ücret artışı çok olmadı. Fakat 11 bin 400 TL olan ücretim bu sene 40 bin TL oldu. Verilen söz tutulmadığı gibi yüzde 250 zam yapıldı. Zam gerekçesi olarak da “öngörülemeyen sebepler” şeklinde bir sebep sunuldu. Sözleşmemizde yazan şartlara göre bu zammı yapamazlar. Hukuka aykırıdır. Sözleşmeye uymayan bu zam oranının geri çekilmesini istiyoruz. Bu konuyla alakalı gereken her türlü hukuki süreci başlatacağız ve takipçisi olacağız” dedi.

İsmini vermek istemeyen Beykent Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisi, okulun “Okuduğun süre boyunca eğitim ücret artışı yıllık yüzde 5’i geçmeyecek” taahhüdüne güvenerek kayıt yaptırdığını vurgulayarak, “Ben yüzde 5 taahhüdüne güvenmiştim. Üniversitenin reklamlarına kandım. Geçen sene 30 bin TL ödüyorken, şu anda peşin fiyat 105 bin TL, taksitli fiyat 117 bin TL istiyorlar. 30 bin TL nerede, 117 bin TL nerede? Benim 3 senede toplam ödediğim ücreti şu an benden 1 senede ödememi istiyorlar. Yüzde 205 ila 210 civarında bir zam yapıldı. Kimisine yüzde 70, yüzde 100, kimisine de yüzde 50 olacak şekilde zam yaptılar. Zamlar bile eşit yansımadı. Yüzde 200 üzeri zam yaptıktan sonra geri yüzde 70’lere, yüzde 100’lere düşürerek, bize rakamsal algı yapmasınlar. Yüzde 5’lik taahhüdü bir kenara atacağımızı düşünmesinler. Öğrenciler olarak kenetlendik” ifadelerini kullandı.
Mustafa AKPINAR / İstanbul

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı