Mutfaklarda enerjide dışa bağımlılığı azaltacak yerli buluş

Araştırmalar ve uluslararası kuruluşların yayınladıkları raporlara göre fosil yakıtlar hızla tükeniyor.

BİLİM VE TEKNOLOJİ 13.05.2022, 10:20
14
Mutfaklarda enerjide dışa bağımlılığı azaltacak yerli buluş
 Yeni keşifler olmadığı takdirde Dünya’nın yaklaşık rakamlarla 50 yıllık petrol, 65 yıllık doğalgaz ve 120 yıllık kömür rezervi kaldı. Bu yüzden tüm ülkeler son yıllarda sürdürülebilir enerji konusunda yatırımları ve araştırmaları yoğunlaştırdılar. Petrol ve doğalgaza en çok talebi yaratan alanlar ulaşım, sanayi, mesken ve tarım. Günümüzde yollarda elektrikli araçlar hızla yaygınlaşırken önümüzdeki yüzyılda her yerde güneş ve rüzgardan elde edilen sürdürülebilir enerji kullanılacak. En önemli dönüm noktalarından biri olan mutfaklarda yaşanacak dönüşüm için çözüm ise bir Türk girişimciden geldi. İş insanı Recai Üçok patentini aldığı Dexcook pişirici sistemleri ile tüm dünyada mutfak ve pişirme anlayışını değiştirmeye hazırlanıyor. Yaygınlaştığında mutfaklarda artık fosil yakıtlar değil elektrik tüketilecek. Böylece hem hızlı, hem ekonomik, hem doğaya zarar vermeyen çağdaş bir pişirme anlayışı yerleşecek. Mutfaklarda doğalgaz yerine kendi ürettiğimiz elektriği kullandığımızda enerjide dışa bağımlılığımız azalacak.

Türk girişimci patentini aldığı ürünle dev şirketlerin dikkatini çekti
Türk iş adamı, girişimci Recai Üçok tarafından, %100 yerli sermayeyle üretilen Dexcook pişirme sistemleri birçok farklı ülkeden yatırım teklifi aldı. Ürünün fikri haklarını ve sistemi satmayacağını vurgulayan Üçok “Dexcook, ekonomik faydalarıyla, zaman tasarrufu sağlayan, temiz enerji kullanılan yeni nesil teknolojisiyle dünya devlerinin dikkatini çekti. Yurtdışından çok ciddi teklifler aldık fakat ben milli bir değer olarak gördüğüm için yerli kalmasından yanayım ve satmayacağım. Bir Türk markası olarak dünya mutfaklarında devrim yaratacak inovatif, benzer bir örneği yok.” Dedi.

Mutfaklarda yeni nesil teknoloji, çevre dostu enerji
Cihazın özellikleri hakkında bilgi veren Üçok “Dexcook için sürdürülebilir enerjiyle çalışan geleceğin pişirici sistemi diyebiliriz. Güneş enerjisinden her alanda daha çok yararlanabileceğimiz inancındayız. Yeniçağın ürünü Dexcook, kara, hava ve denizde, ev, ofis, cafe, restoran, tekne, yat, karavan, uçak her yerde kullanılabilen, hızlı, ekonomik, çevreci ve güvenli bir ürün. Mutfaklarda doğalgaz ve likit gaz kullanımı son bulacak, enerji bağımsızlığımıza katkı sunacak. Patentine sahip olduğumuz bu ürünle ilgili tüm belgeleri, lisansları aldık. AR-GE aşaması, patent, AB uyumluluk testleri, güvenlik testleri, uluslararası sertifikalar gibi emek ve zaman gerektiren uzun, zorlu süreçler sonucunda dünya çapında geçerli tüm belgeleri tamamladık. Şirketimizin 50’den fazla patent ve faydalı ürün yelpazesi var.” Dedi.Ürünün ortaya çıkış hikayesinden bahseden Üçok “Dexcook, seramik sektöründeki deneyim ve tecrübemiz ile bu malzemelerin ısıya dayanıklılığından yararlanma fikriyle ortaya çıkan yenilikçi bir ürün. Yurtdışına yolladığımız Türk mühendis ekibi 4 aydan fazla süren yoğunlaştırılmış bir çaba sonunda fikri projelendirdi. Manisa’da kurduğumuz fabrikamızda yıllık 470 bin parça üretim kapasitesine ve 220 personele sahibiz. AB ve Kuzey Avrupa, Fransa, İspanya, İtayla, Finlandiya, İsveç, Norveç başta birçok ülkeden gelen siparişlerle birlikte 32 ülkeye ihracata başladık. Siparişleri yetiştirebilmek için şu an çok yoğun mesai harcıyoruz. Kısa sürede global çapta daha da yoğun bir talep artışı beklentisiyle üretim kapasitemizi arttırdık. Dünyanın farklı ülkelerinde önde gelen şirketlerle işbirliğine giderek dağıtım kanalları kuruyoruz.” Bilgisini verdi.

Ekonomik, hızlı ve çevreci
“Günümüzde insanlar için en değerli şey zaman.” İfadesini kullanan Üçok “Geleneksel ocakta 14 dakikada kaynatılan 1 litre su, burada sadece 4 dakikada kaynıyor. Verimlilik bakımından ise % 45 enerji tasarrufu sağlıyor, yani hem hızlı hem ekonomik. Güneş ve rüzgardan elde edilen, doğayla dost, temiz enerjiyle çalışan geleceğin pişiricisi, akıllı ev sistemleriyle de uyumlu. Tamamen yerli yazılım bir uygulama uzaktan kontrol ve zamanlayıcı kullanımı mümkün. Ocak mutfak tezgahı, masa, ada gibi eşyalara entegre edilerek çok işlevli kullanımla mutfaklarda yer kazanılıyor. Deniz-hava taşıtları, karavanlar, küçük mutfaklardaki kısıtlı alanları arttırarak alan kazandıran kullanışlı bir çözüm. Çizilmez, kırılmaz, leke tutmaz, kolay temizlenebilir dayanıklı bir ürün. Her çeşit tasarıma uygun olduğu için mimarlara, tasarımcılara farklı konseptlerde çalışma özgürlüğü sunuyor. Yemeklerinizi sıcak tüketirken, aynı anda yemeğinizi ısıtabilir, bir yandan pişirip bir yandan yiyebilirsiniz. Yakında büyük bir lansmanla ‘Çalış Eğlen Pişir’ sloganıyla dünya vitrinine çıkacak olmanın heyecan ve gururunu yaşıyorum.” Dedi.
Mutfak kaynaklı yangınlar sona erecek!
Güvenlik konusuna verdikleri önemi vurgulayan Üçok “Tüm güvenlik testlerinden başarıyla geçtik. Çocuk kilidi, zaman kontrol yazılımı, hareket algılayıcı, aşırı ısı artışında kendini kapatma gibi yüksek güvenlikli çoklu koruma sistemlerine sahip ürünümüzün yapımında sıcaklığa yüksek toleranslı, yanmaz çok özel seramik malzemeler kullanıldı. Üstün güvenlik mekanizmalarına sahip bu yeni nesil sisteme geçildiğinde mutfaklarda pişirme kaynaklı gelişen yangınlar imkansız hale gelecek. Ocakta yemeği unutmanız artık bir yangın sebebi olmayacak.” Şeklinde sözlerini noktaladı.
Dexcook dikkat çeken özellikleri:

Tuğrul Mercan 0544 837 34 35

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı