Nazmi Şahin: Özellikle taşıyıcı sistemlerin kontrolü hayati önemde

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gündeme gelen yapı denetimi konusunda Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin, gazetemize açıklamalarda bulundu.

AİLE 01.03.2023, 04:35
1
Nazmi Şahin: Özellikle taşıyıcı sistemlerin kontrolü hayati önemde
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 10 ilde ciddi yıkımlar yaşanırken, gözler deprem sonrası yapı denetime çevrildi. Yapı denetim konusunda gazetemize açıklamalarda bulunan Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin, depreme maruz kalan binalar ve yapı denetim konusunda uyarılarda bulundu. 
Şahin, deprem öncesi ve sonrasında yapı denetim sisteminin yöntemlerine değinirken, konuya ilişkin vatandaşlara da çağrıda bulundu. Şahin, “Vatandaşlarımızın yöneticileri vasıtasıyla oturdukları binaların özellikle taşıyıcı sistemlerini uzman kişiler tarafından kontrol ettirmeleri hayati öneme sahiptir.” dedi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gözler, yapılardaki hatalara çevrilirken deprem yönetmeliğine ilişkin yapılan düzenlemeleri hatırlatan Şahin, deprem bölgesinde yıkılan veya hasar alan binalara ilişkin yaptığı değerlendirmede geçmişten bugüne deprem yönetmeliğinde yapılan değişimlere dikkat çekerken, yıkılan binaların çoğunluğunun 1999 öncesi yapılan binalar olduğunu belirtti. Şahin, “Zemin ilişkisinin kurulamamasından kaynaklı hasarlar, yumuşak kat düzensizliği, zayıf kat düzensizliği, deprem yüklerinin hesaplanmasında etkin kullanılan bina ağırlığının iskân sonrasında yapılan ilave işlemlerle kolon ve kiriş kesilmesi işlemleri, görülen yaygın hasar ve yıkım sebeplerindendir. Bitişik nizam yapılarda çekiçleme etkisiyle hasar gören bina sayısı da azımsanmamalıdır. Bu yüzden komşu kat yükseklikleri denk getirilmelidir. Dilatasyonlu binalar inşa edilmelidir. Bina çevre akslarında kiriş sürekliliği zorunlu olmalı, mimari proje aşamasında kiriş ve kolon aksı sürekliliği dikkate alınmalı ve mimari projeler kiriş izdüşümleri ile çizilmeli, sonradan betonarme proje ile süperpoze edilmelidir.” dedi.
Yapı denetim sisteminde de bazı düzenlemelerin yapılmasının faydalı olacağına dikkat çeken Şahin, yapı denetim sisteminin tüm inşaat sistemi ile bütünleşik ve beraber işler duruma getirilmesinin önemli olduğunu ifade ederek, “Burada yapı sahibi, müteahhit, şantiye şefi, usta ve işçiler, yapı denetim kuruluşları, ilgili idarelerin rollerinin net bir şekilde belirlenmesi, tüm sistemin aynı şartlarda çalışması ve yaptırımların herkese göre net olunması önem taşımaktadır. Bunun yanı sıra imar planlarında klasik parseller ve bitişik nizama müsaade eden tüm alanlar, zeminine göre binaların kat sayısı, bodrum katları, zemin katlara eklenen ticarethaneler, asma katlar yeniden değerlendirilmeli, bina çerçeve sistemini bozacak kapalı çıkma, gereğinden büyük konsol tasarımına müsaade eden planlar şehrin dokusuna göre yeniden gözden geçirilmelidir. Görevi can ve mal güvenliğini sağlamak olan yapı denetimlerin ücretlerini belirlerken, azami 8 yetkin mühendis, mimardan oluşması, büro ve araç şartlarının olduğunu unutmadan, kamu adına görev yaptığını da göz önünde bulundurarak en önemlisi de bu görevin gerek insan sağlığı gerekse milli servetin korunması amacıyla yapıldığı anlayışla ayarlanması ve günümüzde oluşan şartlarla kurumsallığı ve bir yeterlilik şartı olmayan emlakçılardan az olmayacak şekilde belirlenmelidir. Şantiye şefleri de bizlerin beton laboratuvarlarına aldırdığımız numunelerdeki çiplerde şahitlik yapmalı. İnşaat firmalarında teknik personel ortaklığı zorunlu tutulmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Kentsel dönüşümlere katı kuralların uygulanmasının önemli olduğunu ifade eden Şahin, kişilerin inisiyatifine göre yol alınmasının önüne geçilmesinin gerekli olduğuna vurgu yaptı. Şahin, vatandaşlara da çağrıda bulunarak, “Devletimiz destek paketleri ile yaptırım gücünü taviz vermeden uygulamalıdır. Vatandaşlarımızın yöneticileri vasıtasıyla oturdukları binaların özellikle taşıyıcı sistemlerini uzman kişiler tarafından kontrol ettirmeleri hayati önemi haiz bir konudur. Arsa sahipleri işin başında yapı denetimler ile tanışmalı, kendi adına müteahhidi denetleyen bu firmalarla iş bitimine kadar iletişim ve organize halinde olmalıdır.” diye konuştu.
Deprem bölgesinin yeniden tasarlanması konusunda yapım yöntemleri gibi yapım teknolojilerinin de önemli olduğunun altını çizen Şahin, sismik izolatörlerin ülkemizde kullanılmasının başarılı sonuçlar verdiğini hatırlatarak, “Sismik izolatörlerin ve çeşitli sismik sönümleyicilerin her türlü binada kullanılabilmesi bir AR-GE çalışması gerektirdiği gibi bu ürünlerin üretimi, montajı, bakım ve onarımı ile ilgili kurulacak zincir de büyük önem arz etmektedir. Burada İnşaat sektörü, üniversite, sanayi sektörü ve ilgili bakanlıklar iş birliği ile sismik izolatörlerin ve beraberinde yapıların özelliklerine uygun seçilecek başka deprem sönümleyici araçlar da kullanılabilir. Sismik izolatör maliyetlerinin düşürülmesi ile cazip hale getirilip yaygınlaştırılması hedeflenmelidir. Nano teknolojilerin hayatımıza girdiği bu dönemde yeni inşaat teknolojilerinin sürdürülebilirlik ve ekolojik bağlamda ele alıp buna yönelik AR-GE çalışması yapmalıyız. İklim değişikliği gündemi ile beton çimento gibi yapı malzemelerini tekrar irdelemeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı