Ne dolar ne altın! Bu yatırım aracı vatandaşa kaybettirmiyor

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil Bülbül: “Zeytinyağı altın sıvı olmaya devam edecek”

EKONOMİ 27.10.2023, 20:50
2
Ne dolar ne altın! Bu yatırım aracı vatandaşa kaybettirmiyor
Zeytinde rekolte düşük çıktı. Zeytin hasadı sonrası zeytin ve zeytinyağı fiyatları uçuşa geçti.
Zeytinyağı fiyatlarındaki artışa dikkat çeken ATB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil Bülbül, “Zeytin sektörü daha önce hiç yaşanmamış olayları yaşıyor. Fiyatların düşmesine yönelik hiçbir beklenti yok. Hatta biraz daha yükselebilir öngörüsü var. Zeytin ve zeytinyağı fiyatlarındaki artışa dikkat çeken ATB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil Bülbül, “Zeytin sektörü daha önce hiç yaşanmamış olayları yaşıyor. Fiyatların düşmesine yönelik hiçbir beklenti yok. Hatta biraz daha yükselebilir öngörüsü var. Bu yıl böyle gidecek. Zeytinyağı altın sıvı olma özelliğini korumaya devam edecek” dedi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyeleri sektörleriyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Zeytin ve zeytinyağı fiyatlarındaki artışa dikkat çeken ATB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil Bülbül, fiyatların düşmesine yönelik bir beklenti olmadığını kaydetti. Süt fiyatındaki düşüklüğe dikkat çeken ATB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Simav ise, süt fiyatının düşük olmasının kasaplık ve damızlık hayvan sıkıntısını ortaya çıkardığını ve kısır döngü yaşandığını söyledi. Et ve Süt Kurumu’nun ulusal marketlere 190 liradan et tedarik ettiğini belirten ATB Meclis Üyesi Adnan İngeç ise, 250 liradan et alan kasapların ulusal marketlerle rekabet etmesinin mümkün olmadığına işaret etti. Tıbbi aromatik bitki sektöründe arz fazlası yaşandığını kaydeden ATB Meclis Başkan Yardımcısı Abdullah İnan ise, sektörde arz-talep dengesinin sağlanamadığını dile getirdi. Üretici Kayıt Defteri uygulamasının ertelendiğini hatırlatan ATB Meclis Üyesi Sedat Ekici ise, öncelikle envanter çıkarılması gerektiğinin altını çizdi. Ekici, Bulgaristan sınır kapısında yaşanan TIR kuyruğu sorununun da biran önce çözülmesi gerektiğini vurguladı. Sorunun Bulgaristan tarafındaki laboratuar analizinden kaynaklandığına dikkat çeken ATB Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan ise, 1 yıl ertelenen Üretici Kayıt Defteri uygulamasının elektronik ortamda yapılması gerektiğine işaret etti. Hububatta harman döneminde yeteri kadar arz olduğunu belirterek finansman sorunu nedeniyle fabrikaların stok yapmak istemediklerini kaydeden ATB Meclis Üyesi Nuri Büyükselçuk ise, “Onun için herkes ihtiyacı kadar alıyor. Kimse stok yapmıyor. Bu da piyasanın hızlı dönmesini engelliyor” dedi. Hububat sektöründeki belirsizliğe dikkat çeken ATB Meclis Başkan Yardımcısı Murat Köseoğlu ise, bu yıl ciddi bir nadas beklediklerini kaydetti.

Bu yıl sahil kesimlerinde hububat ekiminde azalma olacağına işaret eden ATB Meclis Başkan Yardımcısı Murat Köseoğlu, “Eylül, Ekim aylarında yeterli miktarda yağış görmedik. Susam, buğday, mısır ve pamuk hasatlarının birçoğu tamamlandı. İkinci ürün susam ve mısırlar var şuanda. Ekimler daha netleşmedi. Bunu iklimsel yağışlara bağlıyoruz. Yağışların arkasından belirginlik oluşacaktır ama bölgesel olarak ciddi bir nadas bekliyoruz. Ekimde kaçış var şuanda. Fiyatlarda bir gevşeklik söz konusu. Arz-talep dengesinde talepten ciddi bir kaçış var. Çünkü, herkes bekliyor. Neyi beklediklerini bizde bilmiyoruz. Ciddi bir talep yok” dedi. Yayla kesimlerinde ekimler için yağışların beklendiğini kaydeden ATB Meclis Üyesi Ahmet Yılmaz ise, faizlerin yüksek olmasının ticari anlamda sıkıntı yaşattığının altını çizdi. Arz-talep dengesizliği yaşandığına işaret eden Yılmaz, durgunluğun biran önce düzelmesini beklediklerini bildirdi.

Finansman maliyeti ve finansman giderleri nedeniyle beklendiğini belirten ATB Meclis Üyesi Nuri Büyükselçuk ise, “Harman döneminde yeteri kadar arz oldu. Buğday, arpa, mısırda hatta arz fazlası var. İnsanlar fiyatların ileri gitmeyeceğini düşünüyor. Aylık yüzde 5’e yakın finansman gideri olduğu için de kimse stok yapmayıp ihtiyacı olduğunda alıyor. Çünkü, finansmanda hem maliyet hem de finansmana erişim sorunu var. Onun için herkes ihtiyacı kadar alıyor. Kimse stok yapmıyor. Bu da piyasanın hızlı dönmesini engelliyor” şeklinde konuştu.  

Zeytin ve zeytinyağı fiyatlarındaki artışa dikkat çeken ATB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil Bülbül ise, fiyatların artmasında birçok etkenin olduğunu söyledi. Bülbül, “Türkiye’de zeytinin yok yılı olması, İtalya ve İspanyadaki üretim düşüklüğünün ciddi bir etkisi var. Zeytinyağında fiyatların nereye kadar gideceğini kimse bilmiyor. Geçtiğimiz günlerde dökme ihracat yasağı uzatıldı. Zeytin sektörü daha önce hiç yaşanmamış olayları yaşıyor. Fiyatların düşmesine yönelik hiçbir beklenti yok. Hatta biraz daha yükselebilir öngörüsü var. Bu yıl böyle gidecek. Zeytinyağı altın sıvı olma özelliğini korumaya devam edecek” açıklamasında bulundu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
Namaz Vakti 06 Aralık 2023
İmsak 06:05
Güneş 07:30
Öğle 12:34
İkindi 15:07
Akşam 17:29
Yatsı 18:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı