Necmettin Çalışkan: Bölgeyi BOP'a terk etmeyelim

Yabancı arama-kurtarma ekipleri Hatay’ı kamera ile kayıt altına alırken tarihi eser kaçakçılığı tehdidi sürüyor…

GÜNDEM 25.02.2023, 04:35
6
Necmettin Çalışkan: Bölgeyi BOP'a terk etmeyelim
Kahramanmaraş merkezli iki yıkıcı depremin ardından büyük bir yıkıma uğrayan Hatay’da tarihi eser kaçakçılığı riski sürüyor. Binlerce bina enkaza dönüşürken depremin ilk günlerinde bölgeye gönderilen yabancı arama-kurtarma ekiplerinin kameralarla kayıt yaptığı ortaya çıktı. Konuya ilişkin konuşan Saadet Partisi Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Necmettin Çalışkan, “Yabancı ekiplerin bitmiş enkazlar üzerinde kameralarla kayıt yaptıklarını gördüm” dedi. Diğer taraftan Hatay’da İsrailli arama-kurtarma ekibi tarihi el yazması Tevrat’ı ülkelerine kaçırmalarının ardından tarihi eser kaçakçılığı riskinin halen sürdüğü belirtiliyor.

Saadet Partisi GİK Üyesi Necmettin Çalışkan, Hatay’daki yabancı ekiplere yönelik uyarılarda bulundu. Yabancı ekiplerin tarihi eser kaçakçılığı ve bölgeleri kameralarla kayıt altına almalarına yönelik çarpıcı açıklamalar yaptı.

Türkiye’ye 1939 yılında katılan Hatay, deprem felaketinden en çok etkilenin illerin başında geliyor. Depremin ilk günlerinde koordinasyonun sağlanamaması nedeniyle ‘sahipsiz’ bırakıldığı belirtilen şehirde arama-kurtarma çalışmaları gereken sürede başlatılamamıştı. AFAD ve gönüllü arama-kurtarma ekiplerinin yetersiz kalmasıyla yabancı arama-kurtarma ekiplerinin bölgeye sevk edildi. Bölgede enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Necmettin Çalışkan, yabancı arama-kurtarma ekiplerinin enkaz kaldırma çalışmalarının başlanmasına rağmen bölgeden ayrılmadığına dikkat çekti. Çalışkan, “Bugün bile enkaz bölgesinde yabancı insanların ellerinde kamera ile çekim yaptığına, bazı araştırmalar yaptığına bizzat şahit oldum. Bugün ülkenin dört bir yanından gelen arama-kurtarma faaliyetine gelen ekipler bölgeyi boşaltmasına rağmen yabancılar henüz tam olarak boşaltmış değil. Bir miktarı gitti ama önemli bir kesimi halen var. Buradaki muğlak duruma cevap verecek olan da kamu yetkilileri, istihbarat bir şekilde devlet yöneticilerinin bizim tehlike olarak gördüğümüz hususu gündemlerine alarak çözüm getirmeleri gerekir” dedi.

Tüm illerin kurtuluş günleri olduğunu belirterek sözlerine devam eden Çalışkan, Hatay’ın ise iltihak günü vardır diyerek ilin öneminin altını çizdi. Hataylıların ili terk etmemesi gerektiğini ifade eden Çalışkan, Büyük Ortadoğu Projesi’ne yönelik, “Hataylılar terk ederse, Suriye rejiminin zaten buraya müdahale etme gücüne sahip değil. Türkiye çekilirse Suriye de gelmezse ortada tampon bölge gibi bir yapı oluşturulup, Batılıların Büyük Ortadoğu Projesi şeklinde bölgeye hükmetmek için, projelerini gerçekleştirmek için karargâh kurma ihtimalleri çok uzun süredir dillendiriliyordu. Bugün maalesef fiilen icraata geçtiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı. Çalışkan, Hatay’ın milli güvenliği ilgilendirdiği için hükümetin bir an önce Hatay politikasını belirlemesi gerektirdiğini kaydetti.

Dünya tarihinde önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış Hatay’da tarihi eser kaçakçılığı tehlikesi sürüyor. Depremin ilk günlerinde İsrailli yabancı arama-kurtarma ekiplerinin tarihi el yazması Tevrat’ı ülkelerine kaçırmasıyla ilk kez gündeme gelen tarihi eser kaçakçılığı tehlikesi gündeme gelmişti. İsrailli ekiplerin ülkelerine kaçırdığı el yazması tarihi Tevrat’ı ülkeye teslim edilmesi beklenirken, yabancı arama-kurtarma ekiplerinin bölgeden ayrılmaması şüphelere neden olurken kayıt altına alınan tarihi eserlerin belirlenerek koruma altına alınması bekleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının konuyla ilgili çalışma yapması gerektiği dile getiriliyor.Ali Ekber

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı