Ocak’ta aldığının yarısını Kasım’da alamadı

Millî Gazete muhabiri esnafı tek tek gezdi bir asgari ücretlinin Ocak-Kasım ayında yaşadığı ekonomik şoku kalem kalem not aldı Ocak’ta 706 adet paket makarna aldı, Kasım’da bu rakam 452’ye düştü.

EKONOMİ 28.11.2021, 07:55
16
Ocak’ta aldığının yarısını Kasım’da alamadı
Asgari ücretin ne olacağı tartışmaları başlamışken, bu yılın asgari ücretiyle geçinmeye mahkûm edilen milyonlar, Ocak-Kasım aralığında büyük bir ekonomik gerileme yaşadı. Asgari, ücretli Ocak ayında toplam maaşıyla 706 adet paket makarna alabiliyorken bu rakam Kasım ayında 452 adet paket makarnaya düştü. Asgari ücretli, Ocak ayında toplam maaşıyla 38 adet 5 litrelik ayçiçeği yağı alabiliyorken, şimdi bu sayı 23 adete kadar geriledi.
Dolar kurundaki yükseliş ve gıda fiyatlarında yaşanan fahiş rakamlar asgari ücretlinin belini iyice büktü. Kamuoyu gelecek yılın asgari ücretinin ne olacağına kilitlenmişken, bu yılın asgari ücretiyle geçinmeye çalışan vatandaşlar yılsonunu dahi göremeden aldıkları ücretin eridiğini market raflarında gördü. 2 bin 825 TL alan asgari ücretlinin sofrasına koyduğu yemeğin rakamları sadece Ocak/Kasım aralığında büyük oranda küçüldü. Millî Gazete ise esnafı tek tek gezerek, Ocak/Kasım ayında yaşanan zammı not aldı. İşte Türkiye’de son on ayda yaşanan fahiş zamlar ve vatandaşın içler acısı ekonomik tablosu.

Esnafın rakamlarına göre derlediğimiz gıda ve yiyecek fiyatlarındaki artış fahiş boyutlara ulaştı. Ankara’da esnafın Ocak ayında sattığı bir ürünün Kasım ayındaki rakamları kalem kalem yüzde 100’ü dahi aştı.  Asgari ücretli maaşıyla Ocak ayında aldığı 54 kg kıyma, Kasım ayında 41 kg düştü. Ocak ayında alınan 706 adet paket makarna Kasım ayı itibarı ile 452 adet pakete düştü. Çalışanın kaybı ise 254 adet paket makarna oldu. Yılbaşında vatandaş bir asgari ücret maaşıyla 403 kg pirinç alabiliyorken, Kasım ayında bu miktar 176 kg’a kadar düştü.

Kuru gıdanın yanı sıra bir asgari ücretli eğer evine et götürmek isterse bu rakam da yıl başından bu güne büyük oranda eridi. Ocak ayında asgari ücretli maaşıyla 54 kg kıyma alabiliyorken bu rakam Kasım ayında 41 kg’a kadar düştü. Vatandaş yıl başında 46 kg kuşbaşı alabiliyorken bu rakam Kasım ayında ise 38 kg düştü. Beyaz et reyonlarında da durum pek farklı olmadı. Ocak ayında asgari ücretle toplam maaşıyla 177 kg tavuk eti alırken bu rakam Kasım ayında 123 kg’a geriledi.

Son dönemin en çok gündem olan tüketim ürünlerinin başında ise ayçiçeği yağı geliyor. Bir asgari ücretli yılın ilk ayında toplam maaşıyla 74 TL’den 38 adet 5 litrelik ayçiçeği yağı alabiliyordu. Ancak Kasım ayına gelindiğinde ise yağın fiyatı en düşük 120 TL’ye yükseldi. Asgari ücretli ise bu rakamlarla sadece 23 adet 5 litrelik yağ alabiliyor. Asgari ücretlinin bu zaman zarfında kaybı ise 15 adet 5 litrelik yağ oldu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı