Öğrenciler ÖSYM'yi topa tuttu! YKS'de zaman sorunu şikayeti arttı

Üniversite hayali kuran öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlar Sınavı (YKS) başvuru süreci başladı. Sınav kaygılarının da arttığı bu süreçte YKS'de zaman sorunuyla ilgili şikayetler geliyor.

EĞİTİM 15.03.2023, 14:10
6
Öğrenciler ÖSYM'yi topa tuttu! YKS'de zaman sorunu şikayeti arttı
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Yükseköğretim Kurumlar Sınavı (YKS) için başvuru sürecini başlattı.
YKS'ye girecek öğrenciler YKS'nin 1. Oturumda Temel Yeterlilik Testinden (TYT), 2. Oturumda Alan Yeterlilik Testinden (AYT), 3. Oturumda Yabancı Dil Testinden (YDT) sorumlu olacak.
YKS'de bir lisans programına yerleşmek isteyen Sayısal, Sözel, Eşit Ağırlık bölümü adayların AYT, DİL puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyen adayların ise YDT oturumlarına katılımları zorunlu.
Öğrenciler, iki aşamalı Yükseköğretim Kurumlar Sınavı'yla ilgili zaman konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşıyor.
YKS'nin birinci aşama sınavı TYT'de öğrencilere toplamda 120 soru soruluyor ve sorular için 165 dakika süre veriliyor. Bu kapsamda TYT bölümünde öğrencilerin her bir soruyu yaklaşık 1 dakika 30 saniyede yanıtlaması gerekiyor.
Özellikle birinci aşama olan TYT'deki yeni soru tipleri, geçmiş yıllarda ÖSYM tarafından sorulan soru tiplerinden çok farklı. TYT birinci bölümde Matematik, Türkçe ve Fen Bilimlerinde sorulan ve yeni dönemde hibrit diye ifade edilen yeni soru modelleri öğrencilere ciddi zaman problemi yaşatıyor. Bu soruların sayısal olmasına rağmen uzunca yazı ve şekillerden oluşması 1 buçuk dakikada cevaplanmasını imkansız kılıyor. Benzer sorunlar Türkçe bölümde de yaşanıyor.
ÖSYM tarafından 2022 TYT Matematik ve Fen Bilimleri bölümünde yer alan ve incelenen soru modellerinin 1 buçuk (1,5) dakikada okunup, anlaşılıp, cevaplanması imkansız gibi görünüyor. Soruların şekilli ve çokça paragraftan oluşması öğrencilerin sorulara odaklanmadaki psikolojik eşiklerine ciddi zararlar veriyor. Sınav esnasındaki bu kaygılar, öğrencilerin sınav disiplinini alt üst ediyor. Ve yaşanan bu olumsuz gelişmeler, öğrencilerin sınavdan kopmasına neden oluyor. 
Ayrıca zamanda bakımından sadece sayısal bölüm öğrencileri değil, sözel bölüm öğrencileri de zaman sorunu yaşıyor. Soruların çok uzun olması verilen sürenin kısıtlılığı sözel öğrenciler açısından da sıkıntı.
Bazı öğrencilerle yaptığımız görüşmede de zaman sorununa değinildi.
T.G isimli YKS'ye hazırlanan bir öğrenci, zaman kaygısını, "TYT bölümünde zaman sorunu yaşıyoruz. Özellikle Matematik ve Fen Bilimlerinde çok sayıda sorunun uzun olması zaman problemine neden oluyor. Hazırlık aşamasındayım 2022 YKS'de çıkmış sınav sorularından deneme yaptım; ancak özellikle TYT bölümünü ÖSYM tarafından belirlenen sürede çözemedim. Ayrıca TYT'de Türkçe ve Matematik bölümlerinde 40 soru fazla, 30'ar soru sorulsa daha mantıklı olur. Güzel tarafı ise AYT ile ilgili bir sorun yaşamıyorum" diye ifade etti.
F.Y isimli YKS hazırlık öğrencisi ise "Sınavda zaman konusunun ciddi bir sorun olduğunu düşünüyorum. İyi yönetmekle birlikte stresi kontrol altına almak çok zor. Benim sıkıntım paragraf sorularından sonra matematiği yapmaya mecalim kalmıyor. Dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu yaşıyorum. Bu nedenle öğrencinin sınav anında kendini yönetemeyip aynı soruyu defalarca okuması da bir başka sorun. Bu nedenden ötürü özellikle zaman kaybı TYT Matematik bölümünde benim için büyük sorun teşkil ediyor. Sorun da burada başlıyor" diye kaygılarını dile getirdi.
E.V isimli YKS hazırlık öğrencisi de "TYT Matematik bölümünde hikayeleştirilerek anlatılan sorular var. Bunların 1. buçuk dakikada anlaşılması ve cevaplandırılması zor. Bu kadar kısa sürede hem olay örgüsünü anlayacağız hem de o olay örgüsünden bir işlem ve yöntem tespit edip soruyu cevaplandırmamız bekleniyor. Acaba o soruyu hazırlayan uzmanlara böyle sorular sorulmuş olsa bu kadar kısa sürede kendileri çözebilecekler mi diye çok merak ediyorum? Üstelik bütün derslerde ve alanlarda resmen uzmanlaştık. Yarış atına döndük" diye tepkisini dile getirdi. 
2022 TYT'DE ÇIKMIŞ SORU ÖRNEKLERİ
2022'deki YKS'nin TYT bölümünde çıkmış bazı soru örnekleri incelendi.
2022 TYT Matematik bölünde çıkmış şekilli ve 1 buçuk dakikada çözümü zor olan bir soru modeli. 
Öğrenciler, soruların şekilli ve çok cümleli yapıları nedeniyle sınav esnasında büyük bir kaygı yaşadıklarını dilendiriyor.
Yine 2022 YKS'de sorulmuş şekilli ve Türkçe paragraf sorusunu andıran farklı bir TYT Matematik soru örneği.
Yine TYT geometri bölümünde sorulmuş 1 buçuk dakikada yapılması imkansız bir soru örneği. 
Soruların anlaşılması ve çözümü zor değil. Asıl sorun verilen zaman diliminde soruların çözümüne yetmemesi. Ayrıca sınavlarda öğretmenler öğrencilere 'Soruyu anlamak çözmenin yarısıdır' diye sürekli telkinlerde bulunur; ancak öğrencilerden 'bu kadar kısa sürede bu soruların anlaşılması mümkün değil' diye cevap geliyor.
Aşağıda 2022 YKS'de yer alan bir geometri sorusu. Soru çok basit görünse de 1 buçuk dakika gibi kısa sürede çözümü zor görünüyor.
Yine TYT Matematik bölümün yanında Fen Bilimlerde de öğrenciler benzer bir zaman sorunu yaşıyor. Fen Bilimlerinde sorulan soru tipleri öğrencilere zaman bakımından ciddi zorluklar yaşatıyor. 
Örneğin 2022 TYT Fen Bilimleri bölümünde yer alan 3'üncü soru karmaşık bir soru modeli gibi görünüyor. Fizik dersine ait 3'üncü soru çok sayıda kelimeden oluşan ve karmaşık cümle yapısına sahip. Sorunun karmaşık cümle yapısının yanında şekilli ve sayısal problemlerden kaynaklı yapısı 1 buçuk dakikada sorunun çözümünü imkansız kılıyor. 
Yine TYT 2022'de Fizik dersinde kuvvet konusunu içeren, formüllü hesaplamaları da içinde barındıran ve verilen süre zarfından çözümü zor olan başka bir soru modeli.
Yine 2022 TYT'de yer alan Fen Bilimleri sorusu. Soru tipi okunup anlaşılması bir sayısal öğrencisi için çok zor değil; ancak verilen süre içerisinde çözümünde zorluklar çıkaran bir soru örneği.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı