Son Dakika

Öğrenciye faiz kıskacı bitsin!

Son günlerde gündemde olan öğrenim kredilerine bir tepki de Saadet Partisi Gençlik Kolları’ndan geldi.

GÜNDEM 15.07.2022, 07:25
2
Öğrenciye faiz kıskacı bitsin!
Saadet Partisi Gençlik Kolları’ndan yapılan açıklamaya göre Üretici Fiyat Endeksi’ndeki (ÜFE) artışın geri ödemelere yansıtılması ile birlikte anaparanın 3 katını aşan borçların ortaya çıktığına dikkat çekilerek, “Milyonlarca öğrencinin mezuniyet sonrası gelen bu borçları ödemesi mümkün değil. Öğrenciler anapara üzerindeki farkların silinmesini istiyor” ifadeleri kullanıldı.

Yükselen Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile birlikte Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen öğrenci kredilerinin geri ödeme tutarları da fahiş oranda arttı. Geri ödemelere yansıtılan fark ile birlikte bazı öğrencilerin ödeme yapacağı tutar ile aldığı tutar arasındaki fark 3 katı aştı. Bu duruma bir tepki de Saadet Partisi Gençlik Kolları’ndan geldi. Yapılan açıklamada, öğrencilerin anapara üzerine eklenen farkların silinmesini istediğine dikkat çekilirken, yeni mezunların bu borçların altından kalkamayacağının altı çizildi. Yüksek Öğretim Kurumu verilerine göre öğrencilerin çoğunluğunun kredi aldığı belirtilen açıklamada, birinci ve ikinci öğretime kayıtlı her on öğrenciden beşinin öğrenim kredisi, ikisinin de öğrenim bursu aldığı ifade edildi.

Açıklamada, 2022 yılı itibarı ile kredi ve burs tutarlarının artması ile birlikte borçların da arttığı belirtilirken, bu tutarların bu sene lisans öğrencilerinde 850 liraya, yüksek lisans öğrencilerinde bin 700 liraya, doktora öğrencilerinde 2 bin 550 liraya çıkarıldığı hatırlatıldı. Üniversite mezunları arasında işsizlik oranlarının da yüksek seviyede olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Türkiye’de üniversite mezunları arasında işsizlik oranı ilköğretim mezunlarından daha yüksek. Hal böyleyken öğrenim süresi boyunca 41 bin lira ödeme almış bir öğrenciden Yİ-ÜFE farkının yansıtılması sonrasında 152 bin lira talep edilmiş olması her kesimden insan tarafından büyük tepki çekti” denildi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı