Öğretmenlik Meslek Kanunu yeniden ele alınmalı

Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Genel Başkanı Hamdi Sürücü, düzenlediği basın toplantısında,  eğitim gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

GÜNDEM 18.09.2022, 04:35
2
Öğretmenlik Meslek Kanunu yeniden ele alınmalı
Şuurlu Öğretmenler Derneği Genel Başkanı Hamdi Sürücü, düzenlediği basın toplantısında, eğitimin sorunlarına karşı çözüm beklendiğine dikkat çekerken, eğitimin sorunlarının yanı sıra öğretmenlerin yaşadığı sorunlara karşı uygulamada olan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun tekrar yeniden ele alınarak sektörde çalışan öğretmenlerin hepsinin sorunlarına çözüm bulunması için çağrıda bulundu.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun teklif edildiği gündem beri karşı çıktıklarını ifade eden Sürücü, yürürlükte olan kanunun bir meslek kanunu olmadığına dikkat çekerek, “Öğretmenlerin pek çok sorunu bulunuyor. Ücretli, sözleşmeli, kadrolu gibi özel sektör öğretmenlerinin sorunlarının da içinde bulunduğu bir kanun oluşturulmalı. Yürürlükte olan kanun bir meslek kanunundan ziyade sadece 3600 ek gösterge ve kariyer basamakları ile ilgili düzenlemeler bulunan bir kanundan ibarettir. Öğretmenlik Meslek Kanunu yürürlükten kaldırılarak veya adı değiştirilip yerine gerçekten mesleğin sorunlarına çözüm sunan bir kanun getirilmeli” ifadelerini kullandı.

Uygulanan sistemlerin neticesinde öğretmenlik mesleğinin değersizleştirildiğine dikkat çeken Sürücü, mesleğin tekrar değerli hale getirilmesi için çağrıda bulunurken, “Türkiye’de öğretmenler sadece öğrencileri kontrol eden bir memur haline getirildi. Öğretmenlerin mesleğinin bir değeri olmalı. Bu değerin sağlanması için ise yeni bir çalışma yapılması gerekiyor” dedi.

İktidar kanadının sık sık gündeme getirdiği Türkiye’deki öğretmenlerin büyük oranının kendi iktidarları döneminde atandığı ifadelerini hatırlatan Sürücü, 20 yılda yapılan atamaların sorunu çözmediğini ifade ederek, “150 bin civarında öğretmen açığının bulunması ve atama bekleyen öğretmenler bize sorunun çözülmediğini göstermektedir” diye konuştu.

Öğretmen açığına karşı başlatılan ücretli ve sözleşmeli öğretmenlerin de sorunlarına değinen Sürücü, sorunlara karşı çözüm çağrısında bulunarak, “Sözleşmeli öğretmenlerde aile birliği yok. Aile birliğinin yanı sıra birçok özlük hakkı da kadrolulardan altta kalmakta. Ücretli öğretmenlerin sorunları ise daha vahim. Son düzenlemeler ile aldıkları maaşlar daha yeni asgari ücret seviyesine yükseldi. Fakat hâlâ sigortaları bir ay boyunca tam olarak yatırılmıyor. Ücretli öğretmenler bunların yanı sıra resmi ve zorunlu tatil dönemlerinde ücret alamamaya devam ediyor. Bu sorunlar bir an önce çözüme kavuşturulmalı” ifadelerini kullandı.

Vatandaşın ya Açıköğretim okullarının her kademesinde yaşanan öğrenci artışına dikkat çeken Sürücü, bu artışın temel sebebinin zorunlu eğitim olduğuna vurgu yaparak, “Zorunlu eğitim uygulaması okumak istemeyen öğrencilerin okullardan kopmasını sağlıyor. Zorunlu eğitimin getirdiği bir başka konu ise çıraklık sisteminin sona ermesine neden olması. 18 yaşına kadar bir gencin çalışmasının yasak olması genç işsizliği de arttırıyor” diye konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı