Okuyanı zehirleyen kitap bulundu: Arsenikle renklendirilmiş

İngiltere'nin Leeds kentindeki bir kütüphanede arsenikle renklendirilmiş bir kitap bulundu. Söz konusu zehirli kitabın 1855 yılında basıldığı öğrenildi.

DÜNYA 29.10.2022, 21:00
2
Okuyanı zehirleyen kitap bulundu: Arsenikle renklendirilmiş
İngiltere'nin kuzeyindeki Leeds kentinde bir kütüphanede arsenikle renklendirilmiş bir kitap bulundu.
Kitap, 'zehirli' kitapların bulunması için başlatılan uluslararası bir proje kapsamında kütüphaneciler tarafından ortaya çıkarıldı. Söz konusu 1855 yılında basılmış olan zehirli kitabın göz alıcı zümrüt yeşili kapağı yetkililerde arsenikle renklendirilmiş olabileceği şüphesi yarattı.
Leeds Merkez Kütüphanesi'nde keşfedilen kitap 1855 yılında basılan My Own Garden: The Young Gardener’s Yearbook (Kendi Bahçem: Genç Bahçecilerin Yıllığı) adlı kitabın bir kopyası.
Kitabın, İngiliz sanayi devriminin önemli kentlerinden biri olan Leeds'in önde gelen ailelerinden birinin kızına zehirli olduğunu bilinmeden hediye edildiği belirtiliyor.
ABD'deki Koruma Enstitüsü tarafından başlatılan Zehirli Kitap Projesi bir dönemler arsenik gibi tehlikeli ve ağır metallerin sıklıkla kullanıldığı tarihi kitapları bulmayı amaçlıyor.
Arsenik, 1700'lerin sonundan 19uncu yüzyılın ortasına kadar tıpta, zehir olarak ve ayrıca dönemin popüler yeşil tonunu elde etmek için pigment olarak sıklıkla kullanılıyordu.
Kitapların yanı sıra, duvar kağıtlarından perdelere ve hatta eldiven, şapka gibi kişisel eşyalarda da kullanılan bu maddenin tehlikeleri zamanla anlaşıldı ve ev hayvanlarının ve insanların ölümüyle bağlantılı olabileceği tespit edildi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı