Olaylı derbi davasında karar çıktı!

Olaylı Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi davasında karar çıktı.

SPOR 26.05.2021, 21:25
16
Olaylı derbi davasında karar çıktı!
Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında 19 Nisan 2018'de oynanan Ziraat Türkiye Kupası yarı final maçında o dönem Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş'i ve dönemin futbolcuları Ricardo Querasma ile Caner Erkin'i yaraladığı iddiasıyla yargılanan 46 sanığın davası karara bağlandı.
Mahkeme sanıkları 7 ay 15'er güne kadar değişen oranlarda hapis cezasına çarptırırken hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. 1 sanık hakkında davanın düşürülmesine karar veren mahkeme, 45 sanık hakkında 1 yıl süreyle spor müsabakalarının seyirden yasaklama şeklindeki tedbiri uyguladı.
Anadolu 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz 2 sanık ile taraf avukatları katıldı. Sanık Ümit Tüylü, savunmasında maç girişinde tüm bozuk paralarını Kızılay'ın kutusuna bıraktığını fakat 5 kuruşluk madeni paranın cebinde kaldığını ifade ederek "Maç içinde yaşadığım duygusal değişim ve kendi takım oyuncularıma tepkimden dolayı bunu fırlattım. Para sahaya düşmedi, beraatimi talep ederim" dedi. Sanık avukatları müvekkilleri hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.
Mahkeme kararında, sanıkların 19 Mayıs 2018'de Ülker Stadyumu'nda Fenerbahçe-Beşiktaş maçında 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un 12. Maddesi kapsamına giren maddeleri müsabaka ve seyir alanında kullanarak, sanıkların müsabakada düzeninin bozulmasına sebebiyet verdiğini belirtti. Suçun işleniş biçimi, sanıkların kastının yoğunluğu, dünya çapında bir derbi müsabakasının yarıda kesilmesi nedeniyle ülke futbolunun ciddi bir şekilde imaj kaybı ve her iki takımın da ciddi şekilde zarar gördüğünü dikkate alan mahkeme, meydana gelen zararı dikkate alarak sanıkların eylemine uyan şekilde cezalandırıldığını kararında vurguladı.
Mahkeme 30 sanığı yasak maddeleri, müsabakada ve seyir alanında kullanarak müsabakada düzenin bozulmasına sebebiyet verdikleri gerekçesiyle önce 7 ay 15'er gün hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme bu sanıklar hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Mahkeme 4 sanığa da aynı eylemler nedeniyle 4 bin 500'er lira adli para cezasına çarptırdı.
Mahkeme dönemin Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş'e karşı sanık Serhan Yurttaş'ın attığı iddia edilen kalemi ve sanık Sedat Doğan'ın attığı iddia edilen çakmağı silahtan sayarak, bu sanıkları 'Kasten yaralama', suçundan 6'şar bin adli para cezasına çarptırdı. Bu iki sanığın ayrıca maçta bulundurulması yasak olan kalem ve çakmağı spor alanına soktukları gerekçesiyle iki sanığın 3 ay 10'ar gün hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi.
Sanık Gökhan Tekin'in ise Şenol Güneş'e içi su dolu şişe attığını belirten mahkeme, sanığı 'Kasten yaralama' suçundan 6 bin lira adli para cezasına çarptırdı. Bu üç sanığa verilen cezalara ilişkin mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.
Futbolcu Ricardo Querasma'ya karşı sanıklar Abdülkadir Delibaş, Cihat Över, Metehan Akdeniz'in çakmak atmasını ve sanıklar Mirsat Balota ile Taner Çevik'in de madeni para atmasını silahtan sayan mahkeme, bu sanıkları 'Kasten yaralamaya teşebbüs' suçundan 4 bin 500'er lira adli para cezasına çarptırdı. Mahkeme, bu sanıkların da maçta bulundurulmaması gereken maddeleri stada soktuklarını belirterek 5 sanığı 3 ay 10'ar gün hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme bu sanıklara verilen adli para ve hapis cezasına dair hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.
Futbolcu Caner Erkin'e yönelik madeni para attığı iddia edilen sanıklar İbrahim Yenibayrak ve Selçuk Girgin'i para atma eylemi silahtan sayılarak 'Kasten yaralamaya teşebbüs' suçunu işledikleri gerekçesiyle 4 bin 500 adli para cezasına çarptırıldı. Bu 2 sanık da maçta bulundurulmaması gereken maddeleri stada soktukları gerekçesiyle 3 ay 10'ar gün hapis cezasına çarptırılarak hükmün açıklanması geri bırakıldı.
Mahkeme sanık Murat Özçelik'in ise 'Spor alanlarına yasak madde sokulması ve müsabaka düzeninin bozulması' suçundan bin 660 lira adli parasına çarptırırken bir sanık hakkındaki davayı ise ön ödemede bulunduğu gerekçesiyle düşürdü. Ayrıca yargılanan 45 sanık hakkında da bir yıl süreyle spor müsabakalarını seyirden yasaklama şeklindeki tedbir uygulanmasına karar verildi.
Kadıköy'de Fenerbahçe Ülker Stadyumu'nda 19 Nisan 2018 tarihinde oynanan derbi maçında olaylar çıkmış, olaylar üzerine maç tatil edilmişti. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olaylar sonrası başlatılan soruşturma kapsamında 46 kişi hakkında dava açıldı. İddianamede 3 şüphelinin Şenol Güneş'e, 5 şüphelinin Ricardo Quaresma'ya, 2 şüphelinin de Caner Erkin'e yabancı madde attıkları, 3 maddenin Şenol Güneş'e isabet ederek yaraladığı belirtiliyor. İddianamede şüpheliler için, "Silahla yaralama", "Spor alanlarına yasak madde sokmak", "Silahla yaralamaya teşebbüs, "Yasak madde kullanmak" 3 aydan 2.5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı