Son Dakika

Olumsuzluktan etkilenmemek için…  Sosyal medya kullanımına dikkat

Karadeniz’de meydana gelen sel, ülkenin dört bir yanında devam eden yangınlar, Konya’da 7 kişinin katledilmesi ve her gün gerçekleşen acı olaylar…

GÜNDEM 03.08.2021, 04:35
18
Olumsuzluktan etkilenmemek için…  Sosyal medya kullanımına dikkat
Toplumsal olarak üzüntü ve kaygıyla geçen bu günlerde sosyal medyada oldukça yoğun paylaşımlar yapılıyor. Vatandaşların bu kötü günlerde ne yapılması gerektiğini anlatan Uzman Psikolog Kerem Gümüş, “Olumsuz paylaşımlardan etkilenmemek için sosyal medya kullanımına dikkat edilmesi de oldukça önemlidir” dedi.
Türkiye’nin doğal afetler ve olumsuz birçok konuyu yaşadığı bu günlerde vatandaşlar da oldukça üzüntülü ve kaygılı günler geçiriyor. Ülkenin dört bir yanında devam eden yangınlar, Karadeniz’deki sel olayı ve Konya’da 7 kişinin hayatını kaybettiği katliam başta olmak üzere toplumu üzüntüye boğacak birçok olay yaşandı. Sosyal medyada yoğun paylaşımların yapıldığı bu dönemde vatandaşların kaygı ve üzüntüleri ile alakalı yapılması gerekenleri Uzman Psikolog Kerem Gümüş ile konuştuk.

Uzman Psikolog Kerem Gümüş, “Doğal afetler her zaman için bireyler ve aileler için travma niteliğinde olmuştur. Yangın, sel ve can kayıpları bireyler için büyük bir kayıp, emeklerini kaybetmeleri, güvencelerini yitirmeleri, gelecek üzerine umutlarını yitirmeleri gibi sonuçlar ortaya çıkarır. Bu gibi durumlar birey tarafından yas olarak yaşanabilir. Bir bireyi kaybetmek elbette ki maddi kayıptan daha büyüktür fakat maddi kayıpların yaşanması bireylerin ve ailelerin umutlarını yitirir, gelecek planlarını yok eder bu yüzden yas tutmaları ve bunun beraberinde umutsuzluk ve başarısızlık duygusuyla depresyon yaşama ihtimalleri oldukça yüksektir” dedi.

Yas sürecinde problemlerden bahseden Gümüş, “Yas sürecinde bireylerin korkularının artması, daha stresli olması, toplumdan uzaklaştığı, uyku problemleri yaşadığı görülür. Bu gibi durumlarda birey yaşamına devam etmekte zorlanır ve suçluluk ve pişmanlık duygusuyla baş edemez. Bu durumu yaşayanlar dışında aynı zamanda bu duruma seyirci kalıp aynı durumu yaşama ihtimali içinde olan bireyler için de benzer durumların yaşanması mümkündür. Birey bunu yaşama ihtimali ile kaygılanır ve bu kaygıyı aşamazsa hayatının her alanını etkiler” diye konuştu.

Gümüş, “Sel afetini yaşayan bireylerde sel olaylarından sonra aşırı yağış esnasında korku, panik atak, stres, uyku problemleri, kâbus görme gibi psikolojik problemler görülmüştür. Sel olayını tekrar yaşayacakmış gibi korku duyarlar ve bu yüzden kaygılanırlar. Üzüntü ve yas duyulması gereken bir durum varsa üzülmek en işlevsel tepkidir. Çünkü yasın getirdiği olumsuz duygulardan kaçmak, o duyguları yaşamaktan çok daha yorucudur. Özellikle aile bireylerinin durumu çocuktan saklamak yerine onun da yas dönemini yaşamasına izin verilmeli. Ayrıca bu zaman diliminde olumsuz paylaşımlardan etkilenmemek için sosyal medya kullanımına dikkat edilmesi de oldukça önemlidir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı