Onay çıktı: ABD, Rusya'dan kritik bileşeni alacak

Rusya'dan yeni roket motorları satın almak isteyen ABD'li Orbitas Sciences Rus şirketi arasında görüşmeler yapılmasına Rus hükümetinden onay çıktı.

DÜNYA 18.07.2021, 02:25
14
Onay çıktı: ABD, Rusya'dan kritik bileşeni alacak
Rus roket motoru üreticisi Energomash'ın,  ABD merkezli Orbitas Sciences şirketi ile RD-181m roket motoru tedarikine ilişkin görüşmesine hükümet tarafından izin verildiği belirtildi.
Rusya'nın hükümet kararlarının yayınlandığı resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre Rus roket üreticisi Energomash'ın, ABD merkezli Orbitas Sciences şirketine RD-181m roket motoru tedarik etmesine onay verildi.
Orbitas Sciences şirketinin, sıvı yakıtlı bu roket motorunu Antares fırlatma roketlerinde kullanmak istediği biliniyor. Antares fırlatma roketleri, Uluslararası Uzay İstasyonu'na kargo ulaştırmanın yanında, bilimsel ya da ticari amaçlar ile uzaya gönderilen araçların fırlatılması için de kullanılıyor.

Bunun yanında, Energomash ile Orbital Sciences arasında roket motorlarına ilişkin bir anlaşmanın, belirli koşulların sağlanması hâlinde yapılabileceği belirtiliyor. Söz konusu koşullardan ilki, Anteres roketleri ile uzaya askeri fırlatmalar yapılmayacağına ilişkin karşı taraftan güvence beklenecek olması.
Energomash ile Orbital Sciences arasında anlaşma sağlanması hâlinde, bunlar, Rusya'nın ABD'ye tedarik ettiği ilk roket motorları olmayacak. Rusya geçmişte de ABD'ye RD-180 ve RD-181 roket motorları tedarik etmişti. Energomash yetkililerinin açıklamalarına göre ABD'ye 1999'dan beri 122 roket motoru gönderildi, bunların içinde 93'ü çoktan kullanıldı. 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı