Önce maarif model, sonra teknik eğitim

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2024-2025 eğitim öğretim yılı mesleki çalışma döneminin başlaması dolayısıyla öğretmenlere hitap etti. Tekin, yaptığı konuşmada, yeni eğitim öğretim yılı için önemli 4 genelge yayınladıklarını ifade ederek, her genelgenin önemli olduğunu belirtti.

EĞİTİM 03.09.2024, 04:35
Önce maarif model, sonra teknik eğitim
Yeni eğitim öğretim yılı, uyum programı ile başladı. 9 Eylül tarihinde ise okullar açılacak. Yeni eğitim öğretim yılı öncesinde öğretmenlere konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni eğitim öğretim yılı için 4 önemli genelge gönderdiklerinin altını çizdi. Yeni eğitim öğretim yılı içerisinde birçok konunun önemli olduğunun altını çizerek, önceliklerinin yeni maarif model olduğunu, ardından ise mesleki ve teknik eğitime önem vereceklerini ve okul veli iş birliğini artırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştireceklerini belirtti.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne ilişkin yapılan hazırlıkları aktaran Bakan Tekin, modelin ilkokul 1, ortaokul 5, ortaöğretim hazırlık ve 9’uncu sınıflarda uygulanacağını belirterek, öğretmenlere yönelik eğitimlerin de devam edeceğini kaydetti. Bakan Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda geliştirilen ders kitapları ve e-içeriklerin hazır hale getirildiğini ifade ederek, "Sizler bu materyalleri zümre çalışmaları ve sınıflarda eğitim öğretim sürecinde EBA platformu üzerinden indirerek rahatlıkla kullanabilirsiniz. Elbette öğrencilerinizin ihtiyaçları doğrultusunda planlamalarınızı yaptığınız zümre toplantılarını da Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programlarını ve ders kitaplarını temel alarak yapmanızı arzu ediyoruz. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli özel eğitimi ihtiyacı olan öğrenciler için de bireyselleştirilmiş eğitim programları geliştirilmesini öngörmekte" dedi.

Eğitim öğretim yılında ikinci önceliklerinin mesleki ve teknik eğitim olduğunu ifade eden Bakan Tekin, Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi’nin 10 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlatarak, “Bu belgede herkesin bir mesleği olmalı anlayışını esas aldık. Sektörün iş birlikleriyle mesleki eğitime erişimi ve kaliteyi artırmak istiyoruz. Mesleki ve teknik eğitimde gelecek perspektifi ve yapılacak çalışmalar başta altında mesleki ve teknik eğitime erişim, mesleki ve teknik eğitimde iyileştirme, mesleki ve teknik eğitim ile istihdama hazırlık olmak üzere üç ana tema altında 74 strateji politika belgesinde yer aldı. Çocuklarımızın içindeki potansiyeli ortaya çıkarmak ve özel yeteneklerini, becerilerini tespit etmek için erken bir dönemde farkındalık oluşturmak üzere stratejiler belirledik” diye konuştu.

Mesleki ve teknik eğitim alanında ortaokul seviyesine inilerek modüler eğitim yöntemi ile 7 ve 8‘inci sınıf öğrencilerine yönelik atölyelerinin kurulacağını kaydetti. Bakan Tekin, “Mesleki ve teknik Anadolu liselerinin bünyesinde de inşallah 2024-2025 eğitim öğretim yılı itibariyle ortaokullar açmayı planlıyoruz. Bu ortaokulların 2025-2026 eğitim ve öğretim yılında mesleki ortaokula dönüşmelerini de hedefliyoruz. Bir diğer stratejimiz de toplumumuzun doğal bir kalite güvencesi sistemi olarak kabul ettiği ahilik kültürü ile modern eğitimi birleştirerek öğrencilerin karakter gelişimine katkıda bulunmak üzere 'genç girişimci ahiler' adıyla bir ahilik hareketi başlatmak olacak" ifadelerini kullandı.

Bakan Tekin, gündeme alınan önemli bir diğer konunun ise okul ve aile iş birliğini güçlendirilmesi olduğunu vurguladı. Çocukların okuldan çok daha büyük bir zaman dilimini aileleriyle geçirdiğini belirten Tekin, "Çalışmalarımızın ve verdiğimiz eğitimin, amaçladığımız noktaya varması ancak ve ancak velilerimizin de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesiyle sağlanabilir" dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 13 Eylül 2024
İmsak 04:51
Güneş 06:12
Öğle 12:40
İkindi 16:11
Akşam 18:57
Yatsı 20:13
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı