Örgün eğitim nedir? Faydaları nelerdir?

Öğrencilere başta disiplin olmak üzere iyi alışkanlıkların kazandırılması amaç edinildiğinden eğitimler kademelidir.

EĞİTİM 17.11.2022, 23:10
5
Örgün eğitim nedir? Faydaları nelerdir?
Okul ya da üniversite gibi resmi kurumlarda öğrencilere verilen eğitim türleri, örgün eğitim olarak bilinmektedir. Örgün eğitim kendisini benzeri veya ona yakın olanlara göre derslerin işlenişi ve sınav sistemleri bakımından diğer uzaktan eğitim modelleri doğrultusunda farklılık göstermektedir.
Örgün eğitim genel şartlarda kalifiye öğretmenlerce programlı bir şekilde verilmektedir. Lise diploması ya da lisans derecesi onaylı bir diploma, örgün eğitim için yeterli sayılmaktadır. Bu sistem sayesinde öğrencilerin geride kalmamaları adına derslerine devam etmeleri beklenmektedir.
Burada en önemli hadise örgün eğitim adına öğrencilerin devam kuralına uyma zorunluluğudur. Çünkü ya hep ya hiç yaklaşımı benimsendiğinden herhangi bir aksaklığa mahal vermemek için dersler mutlaka dönem içerisinde belirli kurallar dâhilinde ilerler.

Okul öncesi ile başlayan örgün eğitim daha sonrasında ilk, orta ve lise seviyelerinde devam eder. Çoğu ülkede ise bu eğitim sistemi okul öncesinden başlayarak sadece ortaöğretime kadar olup lise seviyesi öğrencinin isteğine bırakılmaktadır. Öğrencilerin yaşamları boyunca gerekli olan bilgi ve becerilerini edinme adına örgün eğitimin önemi çok büyüktür.

Öğrencilere başta disiplin olmak üzere iyi alışkanlıkların kazandırılması amaç edinildiğinden eğitimler kademelidir. Her seviyede öğrencinin birikimleri bir sonraki seviyeye taşınır. Mesela, ortaöğretime geçmek adına öncelikle ilkokula gitme zorunluluğu vardır. Bu kademe anlayışı ile öğrencilerin kendi kademelerindeki konulara halim olmaları amaçlanır. Böylelikle her toplumun önemli bir parçası olan örgün eğitim sadece öğrencilerin değil bireylerinde bir bütün olarak görülmesini sağlar.
Örgün eğitim kesinlikle liseden sonra sona ermemektedir. Yüksek öğrenimlerine devam etmek isteyen öğrenciler için pek çok seçenek mevcut olmakla birlikte her seçeneğin kendisine özgün bazı gereklilikleri bulunmaktadır. Bunun için öncelik giriş sınavlarıdır. Bu sınav sayesinde öğrencinin, üniversite için derslere hazırlıklı olup olmadıklarını ölçmek ve üniversite seçimi ile hangi bölüme yerleştirilmesi adına gerekliliğini belirlemek için kullanılmaktadır.
Yüksek öğretime geçişte bir basamak olarak kabul edilen giriş sınavı öncesinde ortaöğretimden başlayarak öğrenciler belirli aralıklarla sınavlara tabii tutulurlar ve bunun sonucunda da başarı durumlarına göre de istedikleri üniversite ve bölümleri tercih edebilmektedirler. Öğretmenlerde sadece sınav zamanlarında değil her koşulda öğrencilerin son durumlarını yakından inceleyerek onları müfredata göre düzenli bir şekilde test ederler. Bu testlere olumlu sonuçlar veren öğrencilerin başarılı olmamaları için herhangi aksi bir sebep bulunmamaktadır.
Örgün öğretim, öğrencilerin olumlu davranışlar sergilemesi adına da eğilim göstermektedir. Ancak bazı durumlarda gidilen okula da bağlı olarak üniversite okumak adına şehir değiştirmek gerekebilmektedir. Bu durumda bir sıkıntı yaşanmaması adına öğrenciler motive edilerek üniversite hayatı ve sonrasında zorlukları daha kolay atlatabilmeleri sağlanmaktadır.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı