Otomobil, altın ve dövizden fazla kazandırdı

Yatırım araçları arasında öne çıkan otomobil, altın ve dövizden daha fazla kazandırıyor.

GÜNDEM 03.06.2023, 09:05 03.06.2023, 09:46
2
Otomobil, altın ve dövizden fazla kazandırdı

Otomobil, altın ve döviz gibi yatırım araçları arasında öne çıkarak daha yüksek kazanç sağlıyor. Mayıs ayında yatırım amaçlı alımlarla satış rekorları kıran otomotiv piyasasında, haziran ayıyla birlikte zam dönemi başladı.
Seçim sonrasında da otomobil, yatırım aracı olarak popülerliğini koruyor. Hem sıfır kilometre hem de ikinci el araç piyasasında, büyük bir kısmı yatırım amaçlı alımlar oluşturuyor.
VavaCars'ın Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, ikinci el araç sektöründen, tüketicilerin döviz ve altına göre otomobile daha kazançlı bir yatırım gözüyle baktıklarını belirtti.
Çip krizi gibi faktörlerin yanı sıra piyasada sıfır araçların zor bulunması ve liste fiyatının üzerinde talep edilen bedellerin olması, tüketicileri ikinci el araçlara yönlendirdi. Özellikle yüksek enflasyon sonrasında TL birikimlerini korumak isteyenler, ikinci el otomobilleri ihtiyaçlarını karşılamak ve yatırım aracı olarak değerlendirmek için tercih ediyor. Gözelekli, "Ocak 2022'den Nisan 2023'e kadar geçen yaklaşık bir buçuk yıllık süre içinde ikinci el otomobiller neredeyse iki kat değerlendi. Bu süre zarfında, ikinci el araç alıcılarının, döviz ve altın gibi yatırım araçlarını tercih edenlere kıyasla daha fazla kazandığı söylemleri yoğunlaştı" dedi.
Serdıl Gözelekli, ikinci el otomobillerin değerinin önümüzdeki dönemde de artmaya devam edeceğine dikkat çekerek, "Yılın ilk çeyreğinde ikinci el otomobillerde ortalama yüzde 15 ila 20 arasında bir fiyat artışı yaşandı. Sıfır araç tedarikindeki sorunlar etkisiyle, gelecek üç ay içinde ikinci el piyasasında yüzde 10-15 arasında bir fiyat artışının olabileceğini öngörüyoruz" şeklinde konuştu.
Ancak bu fiyat artışlarının sadece tedarik sorununa bağlı olmadığına da vurgu yapılması gerektiğini belirten Gözelekli, yaz mevsimi, bayram tatili gibi mevsimsel ihtiyaçlara bağlı olarak her ay talep yoğunluğunun artmasının piyasayı önemli ölçüde etkilediğini ifade etti. Bu nedenle, fiyatların daha da yükseleceğini öngören tüketiciler, otomobil alımına devam ediyor. Böylece tüketiciler, hem otomobil ihtiyaçlarını karşılamış oluyor hem de döviz ve altından daha fazla kazanç sağlayacak bir yatırım yaptıklarına inanıyor.
Son bir yılda ikinci el araçlara yapılan yatırımlar, yüksek kazanç sağlıyor. Indicata verilerine göre, Ocak 2022'de alınan bir ikinci el araç, Mayıs 2023'e kadar geçen 16 aylık süre içinde ortalama yüzde 87 değer kazandı. Aynı dönemde altın yüzde 58, döviz ise yüzde 43 oranında değer kazandı, bu da ikinci el araçların daha karlı bir yatırım olduğunu gösteriyor.
Haziran ayıyla birlikte, talebin yüksek olduğu sıfır kilometre araç pazarında fiyatlar artmaya başladı. Nissan, Renault, Dacia, Fiat, Peugeot, Opel ve Citroen bayiliği yapan Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, markalara göre değişmekle birlikte otomobillerde yüzde 2 ila yüzde 8 arasında zam yapıldığını söyledi.
Sıfır araçlara yapılan zamların ikinci el araç fiyatlarını da yakın gelecekte artırması bekleniyor. Cardata verilerine göre, ikinci el otomobil fiyatları mayıs ayında ortalama yüzde 8 artış gösterdi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı