Son Dakika

ÖTV matrahı için tarih verilmişi: Otomobil satışları durdu

ÖTV matrah düzenlemesi için 1 Aralık tarihinin verilmesi otomobil satışlarını sert bir şekilde frenledi.

EKONOMİ 22.11.2022, 08:25
3
ÖTV matrahı için tarih verilmişi: Otomobil satışları durdu
Belirli modellerde otomobil fiyatlarını düşürecek olan ÖTV matrah düzenlemesi için 1 Aralık tarihinin belirlenmesi otomobil satışlarını sert bir şekilde frenledi.
Otomobil üreticileri, Maliye ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıklamasının ardından dün piyasa satışlarının durdurulduğunu ve spekülatörler için günün başladığını söyledi. Sektör yöneticileri, piyasada daha fazla kayıpların yaşanmaması için Bakan Nebati'ye çağrıda bulunuyor ve ilgili yönetmeliğin detaylarının vakit kaybetmeden açıklanarak yürürlüğe girmesini talep ediyor.
Ekonomim.com'un haberine göre sektörün çatı kuruluşları olan OUDER, ODD ve OSD yetkilileri dün acil olarak bir araya geldi. İlgili STK'lar, hikayenin tanıtılması talebini ortak bir mektupla bakanlığa iletmeyi planlıyor.
Otomobil Satıcıları Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, önceki gün şunları söyledi:
Bir aracın vergisiz fiyatını belirleyen ÖTV matrah limitleri ilk kez 2016 yılında yürürlüğe girdi. Lüks, orta ve ekonomik araçlardan alınacak vergi oranlarının farklılaştırılmasına yönelik uygulama 3 farklı dozdan oluştu: yüzde 45, 50 ve 60.
2020'de yüzde 60'lık parçanın yerini yüzde 80 aldı. Ardından 2022 Ocak ayında yüzde 60 ve yüzde 70 ara dilimler oluşturdu. Ancak yükselen kur ve yüksek enflasyonla birlikte piyasada %80 ÖTV segmentine giren 1-2 model kaldı. Bu nedenle, hem tüketiciler hem de otomobil üreticileri, vergi matrahında acil bir düzenlemeye gidilmesi görüşündeydiler.
Ana güncelleme için 1 Aralık olarak tarih verilse de artış oranının ne olacağı açıklanmadı. 2016 yılından itibaren son üç ÖTV vergi düzenlemesinde artış oranı %30 civarında olmuştur.
Ancak bu dönemde yüksek enflasyon ve yükselen döviz kurlarının yanı sıra otomobil fiyatları da yüzde 100'ün üzerinde artış gösterdi. Sektör temsilcileri ÖTV matrahındaki artışın en az yüzde 100 olması gerektiği görüşünde.
Bazı sektör temsilcilerine göre hükümetin ÖTV gelirinden bu oranda vazgeçmesi mümkün görünmüyor. Büyümenin taban oranı henüz bilinmediği için fiyatları ne kadar etkileyeceği belli değil. Ancak uzmanlar yüzde 100'e yakın baz artışının otomobil fiyatlarında ortalama yüzde 10-15'lik bir düşüş sağlayacağını söylüyor. Araştırmaya göre aracın fiyatında piyasada ancak yüzde 7 ile 10 arasında aşağı yönlü bir hareket olabiliyor.
“Tarihin önceden verildiği durumlarda araç almayı düşünen tüketicilerin bir beklentisi olduğu bir durum söz konusu. Uzun zamandır beklenen temel güncellemenin bir an önce hayata geçmesini umuyoruz.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı