Palandöken'den kartelleşme çıkışı: Zincir marketlere düzenleme şart

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnafın korunması için Perakende Yasası’nda zaman kaybedilmeden değişiklik yapılması gerek. Zincir marketler fiyat birliktelikleri yapıyor" dedi.

EKONOMİ 30.10.2022, 14:40
2
Palandöken'den kartelleşme çıkışı: Zincir marketlere düzenleme şart
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ürün fiyatlarında yaşanan yükselişin önlenmesi ve esnafın beklentilerinin karşılanabilmesi için Perakende Yasası’nda hızla değişiklik yapılması gerektiğini vurguladı. Palandöken, şunları söyledi:
Fiyat istikrarının sağlanabilmesi için piyasadaki aktör sayısının artması lazım. Kaldı ki bunun tam karşıtı olarak, on binlerce mağazası olan büyük işletmelerle esnaf-sanatkarın mücadelesi, tabii ki büyükler lehine, küçükler aleyhine işleyen bir süreci doğuruyor. Sattıkları ürün bazında 70-80 sektörü ilgilendiren; yazın deniz yatağı, kışın cam suyu, antifriz, otomobil lastiği satan, ilkbaharda hırdavat malzemesi, boya vesaire satılması elektronik malzemeler, beyaz eşyalar, aklınıza gelen her şeyin satıldığı böyle bir zincir, esnaf ve sanatkarlar açısından değil tüketici açısından da önemli. Çünkü kendi aralarında fiyat birliktelikleri yapıyorlar. Bazı gruplarda deterjan grubu, bazı gruplarda temel gıda maddesi grubu, bazı gruplarda da mutfak gereçlerinden başlayın beyaz eşyanın her türü ve aklınıza gelebilecek mobilyadan tutun halıya kadar, yani esnafın yapacağı bütün iş kollarında, 70-80 mesleğin iş konusunda mağdur ediliyor.
Satılan ürünlerin bakımı veya servislerinin olup olmadığı ya da yabancı meşeli-yerli mal olup olmadığı, bunların Türkiye’deki servislerinin de memleketinizde olup olmadığı kontrol edilmiyor. Dolayısıyla gıda fiyatlarındaki fiyat artışlarının da müsebbibi olunuyor. Bu konuda hem tüketicinin korunması hem iş yerinin, aktör sayısının artması hem istihdamın farklı bir noktaya gelebilmesi için küçük işletmelerin mutlaka desteklenmesi lazım. Ama esas olan fiyat istikrarının da sağlanması lazım.
Bunların (zincir marketler) açma-kapatma saatleri, konuşlanma yerleri, o memleketteki nüfus oranına göre açılma oranları, haftada bir gün tatille, açma-kapama saatleri ile birlikte çalışanlarının da haklarının korunacağı bir düzenleme yapılması lazım. Yoksa fiyat istikrarı hiçbir suretle sağlanamaz. Bilindiği üzere birinde farklı fiyat, diğerinde farklı fiyat. Sadece cazip olsun diye, müşteri portföyünü genişletebilmek için yapmış oldukları kendi aralarındaki paylaşımla vatandaş da mağdur oluyor. Perakende sektöründe çalışan değil, sanayi sektöründe çalışan esnafı bile ilgilendiren her türlü ürünün satılmasıyla bir haksız rekabetin meydana geldiği bir satış sistemi gerçekleşiyor.
Bu Perakende Yasası’nın, mutlak suretle Meclis’in bu yasama süresinde çıkması lazım. Esnafın bütün beklentileri, haksız rekabetin önüne geçilmesi. Vatandaşın fiyatlar istikrarı için mücadelesi heba olur, bu bakımdan Perakende Yasası vakit geçirilmeden yazılmalı.” 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı