Pandemi surecinde gıda talebinde patlama oldu

Her Yıl Ramazan ayında gıda dağıtımları gerçekleştiren Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, pandemide yıl boyunca gıda dağıtımını sürdürdü.

GÜNDEM 12.04.2021, 04:35
6
Pandemi surecinde gıda talebinde patlama oldu
2020 yılında 100 binden fazla aileye 3 kez gıda yardımında bulunduklarını belirten Genel Başkan Mustafa Köylü, “Geçtiğimiz yıl önceki dönemlerde olmadığı kadar gıda talebinde büyük patlama yaşadık. Çok sayıda insan pandemiyle birlikte işlerini kaybetti. Milyonlarca insan işsiz ve aşsız kaldığı için bütün yardım kuruluşlarında olduğu gibi Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nden de gıda talebinde bulundu” dedi.
Son yıllarda bilhassa içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde gıda talebinde büyük bir patlama oldu. Önceki yıllarda hiç olmadığı kadar geçtiğimiz yıl boyunca gıda talebinde çok büyük bir patlama yaşadık. Çok sayıda insan pandemiyle birlikte işlerini kaybetti. Çok sayıda, hatta milyonlarca insan işsiz ve aşsız kaldıklarından dolayı bütün yardım kuruluşlarında olduğu gibi Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nden de gıda talebinde bulundular. Dolayısıyla biz her Ramazan ayı içerisinde gıda dağıtımı programlarını hiç aksatmadan sürdürürdük. Ancak geçen sene gıda dağıtımına Ramazan’dan 45 gün önceden başlamıştık. Geçtiğimiz Ramazan içerisinde iki kez gıda dağıtımı yapmak durumunda kaldık. Bir kez de Ramazan sonrasında dağıtımları sürdürdük.
Cansuyu olarak kongrenizi gerçekleştirdiniz. Delegelerin isteğiyle tekrar genel başkan olarak seçildiniz. Allah hayırlı etsin. Cansuyu kaç yaşına girdi?
Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğimizin kuruluşunun 16. yılımızdır. Bu yıl itibarıyla baktığımızda dünyanın hemen her bölgesinde muhtaç, mazlum ve mağdurlara ulaşabilen Cansuyu, tam 16 yıl önce kurulmuştu. Kurulduğumuz günden beridir her Ramazan’da mutlaka muhtaç kardeşlerimize ama Türkiye içerisinde ama Türkiye dışındaki muhtaç kardeşlerimize destek vermek için çaba sarf ediyoruz. Genelde Ramazan’da gıda dağıtım programları yapıyoruz. Hayırseverlerimizin göndermiş oldukları fitrelerini de nakit olarak ihtiyaç sahiplerine vaktinde ulaştırıyoruz.
Verdiğiniz gıda paketi yeterli miktarda mıdır?
Bu yıl yine Ramazan’dan önce gıda dağıtımını bir kez yaptık. İkinci kez gıda dağıtımını yine başlattık. Bu dağıtımı Ramazan öncesinde tamamlayacağız. Ardından Ramazan içerisinde de bir kez gıda dağıtımını gerçekleştireceğiz İnşallah. Pandemiyle birlikte gıda dağıtımındaki patlama nedeniyle 100 binden fazla aileye gıda dağıtımıyla destek olmaya çalıştık. Bu Ramazan içerisinde de yine aynı şekilde en az 100 bin aileye gıda yardımıyla ulaştırma gayreti içerisinde olacağız. En az 100 bin ailenin aşağı yukarı bir aylık gıdasını veriyoruz. 2-3 çocuklu bir aile bizim verdiğimiz gıda paketiyle Ramazan’ın sonuna kadar gıda ihtiyacını karşılayabiliyor. Hesabımızı böyle yapıyor ve gıda dağıtımlarını bu şekilde sürdürüyoruz.
Yurt dışında hangi ülkelerde gıda dağıtımı yapacaksınız?
Yurtdışında da malum ülkelerde, her zaman yoğun bir şekilde yardım faaliyetlerinde bulunduğumuz ülkelerde de yine gıda dağıtımlarımız devam edecek. Yemen, Filistin, Gazze, Suriye, Arakan gibi böyle insanlarımızın, kardeşlerimizin süresiz olarak sıkıntı çektikleri bölgelerde de dağıtımlarımızı sürdüreceğiz.
Dernek olarak ne tür bağış ve yardımları kabul ediyorsunuz?
Biz Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak her çeşit bağışı alıyoruz. Sadaka, zekât, fitre, fidye, kurban, kefaret gibi çeşitli isimler altında vatandaşlarımızın aracılığımızla muhtaçlara ulaştırmak istediği her çeşit bağışı alıyoruz. Veyahut da Allah rızası için yapılan her türlü bağışı biz kabul ediyoruz. Bize intikal edilen bağışın çeşidine göre tanzim ediyor ve ona göre dağıtımını yapıyoruz. Mesela; zekâtı, zekâtın verileceği, sarf edileceği yerlere göre sarf ediyoruz. Fitreyi, birebir aynısını para olarak ihtiyaç sahiplerine veriyoruz. Para olarak geliyor bize fitre, para olarak veriyoruz. Yani fitreyi hiçbir şeye tahvil etmeden, hiçbir masraf kesintisi yapılmadan birebir yerine ulaştırıyoruz. Çünkü ola ki miktarında bir düşme olur da fitreye halel gelir diye, bir zarar gelir diye oluşacak endişeyi bertaraf ederek birebir para olarak veriyoruz. O nedenle fitreleri geldiği gibi kuruşu kuruşuna dağıtımını gerçekleştiriyoruz.
Dünyanın pek çok yerinde, özellikle de savaş ve işgallerin yaşandığı ülkelerde binlerce yetimler var. Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin Türkiye’de bulunan yetimlerle birlikte birçok ülkede yaşayan yetimlere yardımda bulunduğunu biliyoruz. Halen devam ediyor mu?
Bizim ağırlıklı olarak yetim çalışmalarımız Gazze’de, Yemen’de ve Arakan kamplarında devam ediyor. Yeni gelen yetimlerin listelerini de onlara ekliyoruz. Gazze’de bin 800 civarında yetime destek veriyoruz. Yemen’de bin yetimimiz, Arakan kamplarında da 850 civarında yetimimiz var. Ama o rakamı da bine ulaştırmayı hedefliyoruz. Acı çeken bölgelerde yaşamakta olan yetimlere ağırlık veriyoruz. Başka bölgelerde de yardım ettiğimiz yetimlerimiz var. Ancak yurt dışında bu bölgelere ağırlık veriyoruz. Ancak ülkemizde bulunan yetimlerimizi de unutmuyoruz. 
Üniversite öğrencilerine yönelik eğitim yardımlarınız vardı. Pandemiyle birlikte yüz yüze eğitim bir kenara bırakılarak büyük bir kısım dijital alana yöneldi. Yüz yüze eğitim çok çok daraldı. Halen eğitim yardımlarınız sürüyor mu?
Eğitim yardımlarımız devam ediyor. Aralıksız olarak her yıl sürdürüyoruz. Yüz yüze eğitimleri sürdürülen muhtaç ailelerin öğrencilerine yardımları sürdürüyoruz. Sıkıntılı öğrencilere birinci dönem 500 lira, ikinci dönem 500 lira olmak üzere eğitim yardımı yapıyoruz.
Toplumdaki yardımlaşma duygusu çok önemlidir. Yani, netice itibariyle Allah Zül Celal Hazretleri; “Size verdiğimiz rızıklardan muhtaçlara, yolda kalmışlara, aç insanlara, yoksullara yardım edin” buyuruyor. Bu yardımlar Allah’a çok şükür içinde bulunduğumuz toplumda da benimsenmiş durumda. Ben inanıyorum ki, Cenab-ı Hak birçok beladan bu toplumu belki bu hayırseverliği yüzünden muhafaza ediyor diye düşünüyorum. Çünkü sadaka, bela savar. Bir nevi paratoner gibidir. Nasıl ki paratoner yıldırımı, şimşekleri kendine çekerek çevreye zarar vermesini engelliyorsa sadaka da belayı defederek topluma zara gelmesini engelliyor diye düşünüyorum. Sadaka veren insanların korunduğu muhakkaktır. Elhamdülillah milletimizin, toplumumuzun böyle bir hassasiyeti var.
İnsanlarımız neden yardım kuruluşları aracılığıyla yardımda bulunmak istiyor?
Bu hassasiyet hemen her kesimde var çok şükür. Her kesimden yoksullara yardım edebilmek için bir gayret içerisindeyiz. Tabii burada güven sağlamak çok önemlidir. Güvenilebilir merkezler, güvenilir kurumlar, organizasyonlar arıyor insanlar. Allah’a çok şükürler olsun Cansuyu Derneğimiz artık toplum nezdinde büyük bir itibara sahip. Artık yardım denince akla gelen ilk yardım derneklerinin başından geliyor. Bir marka oldu artık. Her geçen sene bize gelen bağış miktarı periyodik olarak artıyor, hamdüsenalar olsun. Bu pandemi sürecinde de artış devam etti, kesilmedi. Biz bu insanların bize olan teveccühlerine layık olmak için yönetim olarak büyük bir gayret ve titizlik içerisindeyiz. Hamdolsun, çalışanlarımız, gönüllülerimiz, destekçilerimiz, bağışçılarımız biz bir bütün aile olarak, Cansuyu ailesi olarak Hakk’ın rızasını kazanmak için büyük bir gayret sarf ediyoruz, çaba sarf ediyoruz. Cenab-ı Hakk amellerimizi kabul etsin diye dua ediyorum.
Özellikle ülkemizde insanlarımız zekâtlarını ve pek çok hayır işlerini Ramazan içerisinde gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
Evet doğru, insanlarımız 11 ayın sultanı Ramazan’da daha çok inceliyor, duygusallaşıyor ve hayırların daha çok bereketlendiği düşüncesiyle genellikle hayırlarını Ramazan içerisinde dağıtmaya çalışıyorlar. Ancak fakirlik bir tek Ramazan ayına has bir gerçek değildir. Yılın her günü yoksullar ve muhtaçlar var. Yani yıl boyu fakirlik devam ediyor. Biz de yıl boyunca muhtaçlara yardım etmeyi devam ediyoruz.
Pandemi sürecinde hayırseverlerin yardım kuruluşlarına yönelik bakışında bir değişme veya gelişme söz konusu oldu mu?
Bizim toplumumuzda hayır hasenat işlerinin yüzde 90’ı insanlarımız kendileri elleriyle gerçekleştiriyor. İnsanlarımızın yüzde 10’luk kısmı ise hayır ve hasenat işlerini yardım kuruluşlarının aracılığıyla gerçekleştiriyor. İşte bizim gibi yardım kuruluşları cemiyet içerisindeki yardım potansiyelinin yüzde 10’luk kısmına dahil olarak muhtaçlarla yardımseverler arasında köprü görevi yapıyoruz. Yani Türkiye’de ne kadar yardım kuruluşu varsa bu yüzde 10’luk kısımda çalışma yapıyor. Yalnız pandemi süreciyle birlikte yüzde 10’luk kısım yüzde 20 seviyelerine çıktı. İnsanlar pandemi sebebiyle dışarıya çıkmama veya virüsten uzak durma nedeniyle yüzde 20 seviyelerine çıktı. Bu da tabii yardım derneklerinin, STK’larının bütçelerine belli bir artış getirdi. Hatta pandemi sürecinde bizim bütçemizdeki artış her yıl gerçekleşen normal artışın 3 katı oldu. Pandemi, yardım konusunda böyle bir etki yaptı Türkiye’de. Artık bütçe konusunda bundan sonra neler olur, yardım potansiyeli nerelere evrilir bilemiyorum.
Sayın Başkanım, bazı hayırseverler de küçük küçük paralarla katkıda bulunmak istiyorlar. Ancak 5 lira, 10 lira veya 20-25 lira gibi küçük meblağlarla katkıda bulunabilirler mi?
Bir insanın yardım etmek için kaç parası olursa olsun, derneğimize hangi maksatla yardımda bulunursa bulunsun o maksatla kullanırız. Yani bir kardeşimiz yetim çalışması için veya su kuyusu için veya bir başka alanda 5 lira verecek olsa dahi bu paralar açılan havuzlarda biriktirilerek veriliş amacına uygun olarak mutlaka kullanılır. Kişi 5 lira su kuyusu için verirse mutlaka kuyu açımında kullanılır. Bir kişi ise yetim için 10 lira verecek olursa o para mutlaka onun için kullanılır. Bu küçük meblağlar bile bağışın amacının dışında kullanılmaz, istenilen alanda kullanılır. Kimse 5 lirayı, 10 lirayı küçümsemek gibi bir lükse sahip değildir. Yardımın küçüğü, büyüğü olmaz. Yardım yardımdır. Kim ne kadar bağışta bulunursa o minik bağışlar kendi havuzunda biriktirilir ve yine bağış amacına olarak sarf edilir. Ben, Cansuyu Yardım Derneği’ne güvenen, inanan, ona bağışta bulunan ve derneğimizde çalışan, derneğimizi tanıtmak için çevresindeki dostlarına tavsiyede bulunan bütün gönüllülerimize, çalışanlarımıza, üyelerimize, bize bağışta bulunan hayırseverlerimize hepsine teşekkür ediyorum. Allah kendilerinden razı olsun. Biz el birliğiyle bu hayır kervanını yürütmenin gayretindeyiz.
İçme suyu programımız aralıksız olarak sürüyor. Her ay hayırseverlerden ortalama 50 su kuyusu finansmanı bize geliyor. Bunları hemen işleme sokuyoruz. Vakit geçirmeden hemen su kuyularını açarak insanların hizmetine sokmaya çalışıyoruz. Su anda açtığımız su kuyusu sayımız 3 binin üzerine çıktı çok şükür. İçecek suyu olmayan milyonlarca insanın su ihtiyacını karşıladık diyebiliriz
Elhamdülillah.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı