Paran kadar manipülasyon

Sanal dünya, adı gibi gerçek değil. sosyal medya anketlerinde, bin TL’den başlayan fiyatlarla bot hesap (sanal) satın alıp anketleri maniple edebiliyorlar.

GÜNDEM 14.03.2023, 04:35
4
Paran kadar manipülasyon
Seçim tarihinin netleşmesiyle kamuoyu araştırmaları ve anketler, partiler için önem kazandı. Geçmişte yapılan seçimler öncesi anket şirketlerinin güvenilirliği tartışma konusu olurken, bunlara şimdilerde sosyal medyada yapılan anketlerin doğruluğu da eklendi. Öyle ki bot hesaplarla (sanal) anketleri maniple etmek mümkün. Bilişim uzmanları, bin TL’den 100 bin TL’ye varan ücretlerle binlerce bot hesap satın alındığını belirtip anketlerin manipülasyona çok açık olduğunun altını çiziyor.

Seçimin yaklaşmasıyla siyaset arenasında rekabet kızışmaya başladı. Gerek siyasi partiler gerekse de sosyal medya kullanıcıları tarafından başta TWITTER olmak üzere pek çok sosyal medya mecrasında anketler  açılarak sözde, vatandaşın nabzı ölçülüyor. Fakat bu anketler, bot hesaplarla (sanal) gerçek kamuoyu yoklamasından çok manipülasyona sebep oluyor.
Anketi açan kişilerin haberi olmasa dahi dışardan oy satın alınarak istatistikler değiştirilebiliyor. Bazı internet siteleri tarafından oluşturulan sanal marketlerden belli bir ücret karşılığında 1.000 ila 100 bin anket oyu satın alınarak istenilen şıkka gerçek olmayan, bot hesaplar sayesinde yönlendirilerek anket şıkkındaki istatistiki veri değiştirilebiliyor. Herhangi bir uzmanlık gerektirmeyen işlem sayesinde sosyal medyada açılan anket, istenildiği gibi de yönlendirilerek vatandaşlara yanıltıcı bilgi veriliyor.

Anket verilerinin sanal hesaplar yönlendirilerek değiştirildiğini söyleyen bilişim uzmanı Şener Kul, “Anket sistemi bugünkü benzer sosyal medya platformlarında var. Fakat önemli olan, buradaki anket verilerinin gerçekçi ve güvenilir olmasıyla alâkalı bir pürüz var. Maalesef sosyal medyada her şeyi yönetemiyorsunuz. İşte suni algılar ya da farklı olmayan, balon gündemler çok rahatlıkla oluşturulabiliyor” diye konuştu.
Şener Kul, “Twitter’da son günlerde birçok popüler hesap, gündemimiz siyaset olduğu için siyasi anketler açmaya başladı. Anket olunca da anketi düzenleyen kişiler yapmasa bile anket seçeneklerindeki kişilerin takipçileri veya gönül vermiş kişiler, iyi niyetli ya da art niyetli olarak anket şıklarını yanıltıcı şekilde dışardan müdahalelerle değiştirebiliyorlar. Anketlerdeki oy seçenekleriyle ilgili satın almalar var. Hangi oy seçeneğini istiyorsanız o oy seçeneğini rakam adedi olarak satın alabiliyorsunuz” dedi.

Sosyal medya platformlarının bu tür konuların önüne geçemediğini vurgulayan Kul, “Bunlar da çok basit şekilde yapılıyor. Siz anket linkini paylaşıyorsunuz. Hangi anket şıkkına veri göndermek istiyorsanız onu da belirledikten sonra, adedi kadar ödemesini yaptıktan sonra örneğin 100 bin adet ‘B’ şıkkına yönlendirildiğinde ‘B’ şıkkı 100 bin adet oyunu artırmış oluyor. Doğal olarak da anketin güvenilirliği ortadan kalkmış oluyor. Bu tarz platformlarla ilgili maalesef bu tür konuların önüne geçilemiyor. Çünkü ilk etapta platformların bunların önüne geçmesi gerekiyor. Fakat şu anki teknolojiyle bu da çok mümkün görünmüyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı