Patronlar bile ''bu maaş yetmez'' dedi: Yüzde 41'lik zam tamamen eridi

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, asgari ücretin enflasyon karşısında eridiğini belirterek “Yeniden revize edilmeli” ifadesini kullandı.

EKONOMİ 24.06.2022, 16:25
Patronlar bile ''bu maaş yetmez'' dedi: Yüzde 41'lik zam tamamen eridi
Denizli'de Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, asgari ücretin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini açıkladı.
Son dönemde ihracatta önemli mesafe alan kentte işverenlerin çeşitli sorunlarla boğuştuğuna dikkat çeken Keçeci, “Şu muhakkak ki; birlikte çalıştığımız işçilerimizle bu başarıyı sağlıyoruz. Çalışanlarımız bizim kopmaz ayrılmaz bir parçamız. Biz sanayiciler olarak onların yaşam tarzlarını sanki ailemizi, evlatlarımızı düşünüyor gibi değerlendirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Geçen yılsonunda asgari ücrete yapılan yüzde 41'lik artışı hatırlatan Keçeci, “ Asgari ücret zammının ardından devam eden yüksek enflasyon alınan zamları eritti. Altıncı aya gelindiğinde enflasyon nedeniyle fiyatlar yüzde 30, yüzde 40 zamlandı. Aldığı ücret, işçimizi bir noktada sıkıntıya düşürdü. İkinci dönemde artan fiyatlar değerlendirildiğinde, ücretlerde iyileştirme yapılması gerektiği görülüyor. Büyük olasılıkla enflasyon farkı işçiye ikinci dönem için verilecektir. Geçen sene asgari ücretten gelir vergisi ve damga vergisi alınmadı. İşçinin eline geçen ücret arttı. Bugün 6 bin liranın üzerine çıkarılacak asgari ücrettin aynı vergilerden muaf tutulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Keçeci süreç içinde gelir vergisi konusunun ihmal edildiğini belirterek; “Gelir vergisinde ücretler değerlendirmesi 32 bin liraya kadar yüzde 15, 70 bin liraya kadar yüzde 20 ve bu kademeler devam ediyor. Artık ücretler günün artan farklarına göre daha büyük rakamlara ulaştı. Çalışanlara bu noktada biraz haksızlık ediliyor. Dengeli bir vergilendirme yapılması gerekiyor. Firmalar bu desteği çalışanlarına verirken devletin bundan vergi alması doğru değil. Dolayısıyla Maliye Bakanlığı tarafından bu vergi dilimlerinin de çalışanlar için revize edilmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum” dedi

Şirketlerin değişen rakamları ortama uyduracağını, işverenin bayram öncesi ikramiye desteğini düşüneceğini hatırlatan Keçeci, şu ifadeleri kullandı:
“Sosyal hakların da işverenler tarafından işçi lehine düzeltilmesi gerekiyor. Ancak bu işler tek taraflı olmaz. İşveren gerçekten önemli bir yükün altındadır. Önümüzdeki günlerde yüzde 30 oranında elektrik zammı daha geleceği konuşuluyor. Bunların işveren tarafında katlanılması gün geçtikçe daha da zorlaşıyor. Dolayısıyla biz çalışanlarımıza bütçelemediğimiz bir zammı vermeyi peşinen kabul ediyoruz ancak hükümetimizin de birtakım vergi ve sigorta yükünü de biz sanayicilerin üzerinden almasının bizlere fayda getireceği muhakkak. Hâlâ daha ödenmeyen asgari ücret desteğinin de artık bize ödenmesi gerekiyor.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı