Pazarcı esnafı da tükendi

Tüm küçük esnaf gibi ekonomik krizden etkilenen pazarcı esnafı, pandemi nedeniyle hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağı ile birlikte iflasın eşiğine geldi.

GÜNDEM 08.04.2021, 04:35
17
Pazarcı esnafı da tükendi
İstanbul’da 141 semt pazarı yasaklardan dolayı kurulamazken, bu pazarlarda iş yapan 10 binin üzerindeki esnaf da tezgâhlarını açamadı. Başta zincir marketler olmak üzere birçok noktada marketlerin açık olması haksız rekabet oluştururken, pazar kurulamayınca tonlarca sebze-meyve de çürümeye terk edildi.
Koronavirüs pandemisinde ekonomik olarak büyük darbe yiyen pazarcı esnafı, hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağı ile birlikte iflasın eşiğine geldi. Marketlerin sokağa çıkma yasağında açık olmasına rağmen pazarcıların tezgâhlarını açamaması hem tonlarca sebze ve meyveyi çürüttü hem de pazarcı esnafını batma noktasına getirdi. Sadece İstanbul’da 141 pazar yeri kurulmazken, 10 binden fazla esnaf tezgâhlarını açamadı. Marketleri piyasada tekel hâle getiren bu durum, sebze ve meyve hallerinde de içler acısı manzaralara sebep oldu.

İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz, “Ulaşım sektörü dâhil gıda, tekstil, hizmet ve saç bakım sektöründeki esnaf ve sanatkârlarımız en çok cumartesi ve pazar günleri iş yapıyor. Semt pazarlarımızın da en yoğun olduğu günler hafta sonu. Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle İstanbul’da cumartesi ve pazar günleri kurulan 141 semt pazarı kurulamadı ve 10 binden fazla pazarcı esnafı tezgâhını açamadı. Bu yüzden sebze ve meyveler çöpe gidiyor. Bu durum ülke ekonomisine de büyük zarar veriyor” ifadelerini kullandı.

Pazarcıların iflasın eşiğinde olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Zincir marketler hafta sonu faaliyetlerini sürdürüyor. Bu esnafımız adına haksız rekabet doğuruyor. Marketlerde sosyal mesafeye uyulmadığını görüyoruz. Olan hafta sonu dükkânını kapatan, tezgâhını açamayan esnafa oluyor. Pazar yerleri temasın olmadığı, alışverişin açık alanda yapıldığı yerler. Bütün uzmanlar kapalı alanlarda salgın riskinin daha fazla olduğunu söylüyor. Ayrıca pazarcı esnafının tezgâhını açamaması zincir marketlerinin piyasada tekel olmasını sağlıyor. Böylelikle sebze ve meyve fiyatları daha da artıyor. Vatandaşların ihtiyaç duyduğu kaliteli ürünleri, kolayca ve uygun fiyata temin edebilmesi, esnafımızın daha fazla mağdur olmaması için pazarların hafta sonu açık olması lazım. Aynı zamanda vatandaşlarımız kapalı alanlar yerine açık alanları tercih edecektir. Bu da salgınla mücadeleye katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:47
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:27
Yatsı 20:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı