Putin Ukrayna'nın 4 bölgesini törenle ilhak ediyor

Rusya lideri Vladimir Putin, Cuma günü Ukrayna’nın işgal altındaki dört bölgesinin ilhak edildiğine ilişkin bir imza seremonisi düzenleyecek.

DÜNYA 29.09.2022, 21:50
1
Putin Ukrayna'nın 4 bölgesini törenle ilhak ediyor
Luhansk, Donetsk, Zaporijya ve Herson’da, Batı’nın ve Kiev’in "düzmece" dediği tek taraflı referandumlar düzenlemiş daha sonra ise bu referandumların sonuçları açıklanmıştı.
Moskova yönetiminin işgal altındaki bu bölgelere atadığı yetkililer, beş günlük sürecin sonunda neredeyse tam bir destek kaydedildiğini ifade etmişti.
BBC birçok bölgede silahlı askerler eşliğinde oy toplandığına ilişkin tanıklıklar ve video kaydı elde etmişti. Uluslararası toplum tarafından uluslararası hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle tanınmayan seçimde bağımsız gözlemciler de görevlendirilmediği ifade edilmişti.
İlhak töreninde Rusya Devlet Başkanı  Putin’in kapsamlı bir konuşma yapacağı da ifade edildi.
Söz konusu ilhak seremonisi için Moskova’daki Kızıl Meydan’a bir sahne kuruldu. Meydan çevresindeki panolara da dört bölgenin Rusya toprağı olduğuna ilişkin posterler asıldığı görüldü.
2014 yılında Kırım’ın ilhakı süreci de aynı şekilde gelişmiş, ilhak seremonisi benzer şekilde bir törenle duyurulmuştu.
İşgal altındaki bölgelerdeki oy verme işlemi bağımsız kurumlar tarafından da gözlemlenebilmiş değil.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın Ukrayna'daki bölgeleri ilhakının "tehlikeli bir kışkırtma olacağını ve kabul edilmemesi gerektiğini" söyledi. Guterres böyle bir girişimin "olası bir barış sürecini tehdit edeceğini" belirtti.
ABD ve Avrupa Birliği düzmece olarak nitelediği referandumlar nedeniyle Rusya’ya yaptırım uygulanacağını duyurdu.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Perşembe günü yaptığı açıklamada, işgal altındaki bölgelerde insanların evlerinden ve ofislerinden zaman zaman silah zoruyla oy vermeye zorlandığını savundu.
Baerbock, “Bu özgür ve adil bir seçimin tam tersi bir durum. Bu barışın tam tersi, bu zorla dayatılmış bir barış” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı