Ramazan Burak Telli: “Gıda fiyatları hâlâ %13,1 daha yüksek"

Avrupa Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Burak Telli, "Gıda fiyatları hâlâ 1 yıl öncesine göre %13,1 yüksek" dedi.

EKONOMİ 01.09.2022, 17:15
1
Ramazan Burak Telli: “Gıda fiyatları hâlâ %13,1 daha yüksek

Avrupa geçtiğimiz aylarda 40 santigrat derecelere varan rekor sıcaklıklar kaydetti. Avrupa Mahsul İzleme bültenine göre rekor sıcaklıklar, Avrupa Birliği’nin yaz mahsulleri için verim görünümlerini önemli ölçüde düşürdü. Bu durumun gıda fiyatlarına dolaylı olarak yansıdığını hatırlatan Avrupa Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Burak Telli, tarımda Ar-Ge, inovasyon ve yatırımın önemine ilişkin görüşlerini paylaştı.
Dünya Gıda Programı'na (WFP) göre buğdayın küresel ticaretinin %30'undan, mısırın %20'sinden ve ayçiçeği arzının %70'inden sorumlu olan Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim, gıda güvensizliğini artırdı. WFP’nin verileri 45 ülkede 50 milyon insanın halihazırda kıtlığın eşiğinde olduğunu gösterirken, 80’den fazla ülkede 345 milyon insanın açlığa daha da yaklaştığı ve bu rakamda yılın başından bu yana %25’lik bir artış olduğu tespit edildi. Birlemiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) küresel gıda fiyatlarının temmuz ayında art arda dördüncü ay düştüğünü ve geçtiğimiz ay yaşanan düşüşün 2008’den bu yana en sert düşüş olduğunu söylese de FAO gıda fiyat endeksi bir yıl öncesine göre %13,1 daha yüksek olarak kaydedildi.
Diplomatik çabaların gıda tedariğindeki zorlukları az da olsa gevşettiğini belirten Avrupa Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Burak Telli, “Tahıl, et, süt ürünleri, bitkisel yağlar ve şeker olmak üzere beş ana gıda emtia grubunun uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri ölçen FAO gıda fiyat endeksi düşüş sinyalleri verse de, enflasyonist baskının, tedarik zorluklarının ve milyonlarca insan için gıda krizinin sürdüğü aşikar. Jeopolitik gerilimlerin ötesinde, gıda konusunda en büyük riskin iklim olduğunu bir an önce kabul etmemiz gerekiyor” dedi.

Temmuz ayının başında Avrupa’da 40 santigrat derecelere varan sıcaklıklar, bölge ülkelerinin şimdiye kadar deneyimlediği en büyük kuraklıklara sebep oldu. Avrupa Mahsul İzleme bülteninde Avrupa’nın büyük bölümündeki olağanüstü sıcak ve kuru hava koşullarının AB’nin yaz mahsulleri için verim görünümlerini önemli ölçüde düşürmeye devam ettiği belirtildi. Mısırın %-8,6, ayçiçeğinin %-5,5, soya fasulyesinin %-9,6 rekolte kaybı yaşayacağı kaydedildi. Öte yandan ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki su kıtlığı domates salçasının maliyetini bir yılda %80 artırdı. İtalya çiftçiler birliği Coldiretti’ye göre mısır ve hayvan yemi verimlerinde %45’e, pirinç ve buğday üretiminde %30’a varan düşüşler yaşandığına dikkat çeken Ramazan Burak Telli, “Sıcaklık dalgası Çin’e doğru ilerliyor ve Çin’in bazı bölgelerinde fabrikaların üretim kesintilerine gittiği görülüyor. Uzmanlar, bu endişe verici durumun arkasındaki itici gücün iklim değişikliği olduğunu söylüyor. İklim değişikliğinin getirdiği zorluklar arasında ilk sırada gelen ve gıda için en büyük tehdidi oluşturan sıcaklık enflasyonunun üstesinden gelmek için gıda sistemlerini dönüştürmemiz gerekiyor” diye konuştu.

İklim değişikliğinin dolaylı olarak gıda fiyatlarına yansıdığının ve gıda güvenliğini daha büyük risklerle karşı karşıya getirdiğinin altını çizen Avrupa Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Burak Telli, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Beslenme insanlığın var olması için gözden çıkaramayacağımız bir gerçeklik. Bu noktada ekonomi politikalarına yön verirken tarım temelli bir düşünme biçimine ihtiyacımız var. İklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkilerini bertaraf etmenin yolu da tarımda Ar-Ge, yatırım ve inovasyonu desteklemekten geçiyor. 2021'de iştiraklerimiz arasına kattığımız Agrico, yerel üretimi teşvik eden, çiftçilerin yatırım fırsatlarını değerlendirebilmelerine odaklanan bir şirket olarak kaliteli ve güvenilir tarım ürünlerini uluslararası prosedürler dahilinde dünyaya ihraç ediyor. Agrico ile tarımda sürdürülebilirliği ve mükemmelliği ilk sıraya koyarken, iklim değişikliğiyle mücadelede sektöre ilham olmayı amaçlıyoruz. Çiftçiler için işler bir ekonomik modeli geliştirmeyi ve bu modelin dünyanın geleceğiyle uçtan uca uyumlu olmasını hedefliyoruz.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:31
Güneş 05:56
Öğle 12:43
İkindi 16:24
Akşam 19:21
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı