Rapor süresi bitmeden tekrar rapor alınır mı?

Birçok işçi tarafından merak edilen soruların başında, rapor süresi bitmeden rapor alınıp alınamayacağı yer alır. İşçiler için son derece önemli olan bu konuyu sizler için araştırdık.

SAĞLIK 14.09.2024, 15:45
1
Rapor süresi bitmeden tekrar rapor alınır mı?
Rapor hakkı, İş Kanunu tarafından güvence altına alınan işçi hakları arasında yer alıyor. İşçilerin genel sağlık sorunları yaşamaları, iş kazası geçirmeleri ya da mesleki bir hastalığa yakalanmaları ile kadın işçilerin hamilelik ve doğum sürecinde olmaları rapor almalarını gerektiren haller arasında bulunur. Özellikle kış aylarında artan üst solunum yolu hastalıklarının bulaşıcılık oranı, işçilerin bu dönemlerde sık sık hastalanmasına ve rapor alarak istirahat etmesine neden oluyor. Peki halihazırda bir rapor varken yeni bir rapor almak mümkün müdür? Bu yazımızda sizlere, rapor üstüne raporun alınıp alınamayacağından ve rapor almak için hangi sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğinden bahsedeceğiz.

Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş olan hekimler tek seferde on günlük rapor yazmaktadır. Ancak bu süre zarfı içerisinde işçinin başına farklı bir sağlık sorunu gelebilir. Örneğin, işçi sadece grip olduğu için on günlük bir rapor almış olabilir. Ancak bu on günlük süre zarfı içerisinde bir kaza geçirmiş ve farklı bir sağlık sorunu ortaya çıkmış olabilir. Bunun yanı sıra on günlük sürede işçi tamamen iyileşememiş ve daha uzun süre istirahat etmesi gerekiyor olabilir. Bu gibi durumlarda kişilerin ilk on günlük rapor süresi sona ermeden yeniden uzman hekimlere başvurması ve yeni bir rapor daha alması mümkünüdür. Bunun için on günlük ilk raporun, dokuzuncu gününde bu işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekir. Aksi taktirde ilk rapor bittikten sonra işçinin iş başı yapması ve daha sonra yeniden rapor alması gerekir.

Kişinin yaşadığı sağlık sorununa göre ilk olarak Sağlık Bakanlığı onaylı sağlık kuruluşlarından randevu alması gerekir. Uzman hekimlerin fiziki muayenesi ve gerekli test ile tetkiklerinden sonra yapacağı değerlendirmeler ile işçinin rapora ihtiyacının olup olmadığı belirlenir. Hekimler, işçinin istirahat etmesi için en fazla on günlük rapor düzenler. Bu süre zarfı içerisinde işçinin maddi kaybı ise raporun üçüncü gününden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır. Bir ya da iki günlük rapor paraları ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaz. Ancak bu rapor, yaşanan bir iş kazası nedeni ile verilmiş ise bu durumda SGK rapor parasını herhangi bir şart aramaksızın öder.

İşçiler tarafından en çok merak edilen konu başlıklarından bir diğer ise sağlık kuruluşlarının acil servislerinden rapor alınıp alınamadığıdır. Yaşanan sağlık sorunu nedeni ile randevulu olarak hastanelere başvuramayacak durumda olan kişiler, acil servis bölümlerinden sağlık hizmeti alabilir. Bu aşamada acil serviste görev alan hekimler, kişinin sağlık durumu hakkında karar verebilir ve gerekli görmesi halinde rapor düzenleyebilir. Acil servis hekimleri kişilere bir ya da iki günlük rapor yazabileceği gibi tek seferde en fazla on günlük rapor yazma yetkisine de sahiptir.

İşçilerin istirahat hakkı İş Kanunu ile güvence altına alınmıştır. Ancak bir işçinin, bir yıl içerisinde alabileceği rapor günü aynı kanun ile sınırlandırılmıştır. İlgili kanuna göre bir işçi, bir yıl içerisinde en fazla kırk günlük rapor alabilir. Uzman hekimler ise tek seferde en fazla on günlük rapor yazabilme hakkına sahiptir. İlk yazılan raporun sonunda kişinin hastalık durumu devam ediyor ise bu kez bir on günlük daha rapor verilebilir. Kırk günlük toplam raporun sonunda kişinin sağlık sorunlarının hala devam etmesi halinde ise heyet raporunun alınması gerekmektedir. Aksi halde sigortalı çalışana kırk günden daha fazla rapor düzenlenemez.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 05 Ekim 2024
İmsak 05:11
Güneş 06:31
Öğle 12:32
İkindi 15:49
Akşam 18:24
Yatsı 19:38
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı