REM uykusu nedir? REM uykusunda insan neler görür?

Biz uyurken bedenimiz bambaşka bir bakım programına girer ve burada gördüğümüz rüyalar uyanıklıkla uyku arasında etkisini gösterir. Peki REM uykusu nedir? REM uykusunda insan neler görür?

SAĞLIK 16.05.2021, 14:40
19
REM uykusu nedir? REM uykusunda insan neler görür?
REM uykusu son zamanların en çok merak edilen konuları arasında yer alıyor.
Ve bu uyku türü ile alakalı konunun uzmanları tarafından kaleme alınmış yüzlerce makale bulunmaktadır. 
Kişi yastığa başını koyduğu anda bir başka deyişle uykunun başlangıcında kısa bir süre uyanıklıkla uyku arasında sayılabilecek çok hafif bir uyku dönemini takiben yüzeysel uyku dönemine girer. Peki bu uyku evresi ne anlama gelir insan bu evrede ne gibi tepkimelerde bulunur.

REM kelimesi İngilizce “rapid eye movement”ten gelmektedir.
 “Uykunun rüya görülen evresi” şeklinde basitçe ifade edilen bu uyku türü dilimizde dilimize “hızlı göz hareketi” olarak çevrilebilir.
 Aslında hafif ve derin uyku evrelerinde de rüya görülebilir. Fakat bu rüyalar silik, renksiz ve gerçeklikten uzak kısa rüyalardır. REM uykusunda görülen rüyalar ise gerçekmiş gibi algılanabilir. 
Bir başka ifadeyle yakınlarınıza anlattığınız ya da internet üzerinden tabirini araştırdığınız rüyaların tamamı REM uykusu esnasında görülür.
Rüya görürken göz kasları hariç tüm vücut adeta felç olmuş gibi hareketsizdir.  Eğer böyle olmasaydı  insan rüyasında yaptığı hareketlerin aynısını yatak içinde yaparlardı ki bu bir hastalıktır ve REM davranış bozukluğu olarak adlandırılır.

Halk arasında “karabasan” ismi ile bilinen durum da bu evrede gerçekleşir. REM uykusunda herhangi bir sebepten uyanılıp, bilincin açılarak devreye girmesi durumunda; beynin kaslara tam anlamı ile hakim olamaması karabasan olarak isimlendirilir.

REM uykusu farklı kişilerde, farklı süre ve sayıda görülmektedir. Bu konuda yapılan araştırmalar hala sürmekte ve varılan sonuçların doğruluğu günümüzde de test edilmeye devam etmektedir. Ancak bilim insanların çalışmaları neticesinde REM uykusunun uyku müddetince beş – otuz dakika aralığında olduğu ve gecede (uyku müddeti ve çeşitli farklı nedenlerden mütevellit kişiden kişiye değişmekle beraber) ortalama beş defa tekrarlandığı gözlemlenmiştir. Ayrıca bazı zamanlar, özellikle dalınan son REM uykusunun 45 dakika kadar sürdüğü de gözlemlenmiştir.
Ayrıca uyku boyunca yaşanan REM uykusu evrelerinde, sonraki evrenin önceki evreden daha uzun olduğu saptanmıştır. Yani gecede beş kez REM uykusuna dalan bir kişi ilk seferinde on dakika boyunca REM evresinde kalıyorsa, ikinci seferde on dakikadan daha fazla, sonraki evrelerde ise bir öncekinden daha fazla süre REM uykusunda kalacaktır.
Bebekler üzerinde yapılan araştırmalarda ise, bebeklerin yetişkin insanlara göre daha uzun REM uykusu evreleri geçirdiği tespit edilmiştir. Bu durum bilim insanlarının bir kısmı tarafından “REM uykusu esnasında öğrenme devam eder ve bebekler öğrenmeye, yeni şeyleri keşfetmeye daha açıktır. Bu sebeple bebekler REM uykusunda daha fazla vakit geçirir.” şeklinde açıklansa da; bu açıklama sadece bir hipotezdir ve doğruluğu henüz kanıtlanamamıştır.
 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı