Rum’un da Yunan’ın da silah babası

Yunanistan’ı silah deposu haline getiren ABD, 35 yıl sonra Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik silah ambargosunu tamamen kaldırma kararı aldı.

DÜNYA 18.09.2022, 04:35
1
Rum’un da Yunan’ın da silah babası
Yunanistan’ı silah deposu haline getiren Amerika, şimdi de Rumlara karşı uyguladığı silah ambargosunu kaldırdı. ABD Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik silah ambargosunu 2023 mali yılı için kaldırdıklarını açıkladı. Dışişleri Sözcüsü Ned Price, Washington’un uluslararası silah ticareti düzenlemelerinin, 1 Ekim 2022’den itibaren geçerli olmak üzere ‘yeni politikayı yansıtacak şekilde’ değiştirileceğini duyurdu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD’nin 2023 mali yılı için Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik silah ambargosunun kaldırılması kararına tepki gösterilerek, “ABD yönetiminin Rum tarafına satacağı silahların ve askeri teçhizatın hedefinin kim olduğu açıktır” denildi.
Dışişleri Sözcüsü Ned Price, ABD’nin GKRY’ye uyguladığı silah ambargosunu bir yıllığına kaldırdıklarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Sözcü Ned Price, açıklamada, şu ifadeleri kullandı: “Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 2023 mali yılında yeniden ihracat ve savunma malzemelerinin transferlerinin onaylanmasına izin vermek için Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (GKRY) ilgili mevzuat kapsamında gerekli koşulları yerine getirdiğini tespit etmiş ve Kongre’ye tebliğ etmiştir. Koşullara uygunluk yıllık olarak değerlendiriliyor. Bu tespit ve belgelendirmenin bir sonucu olarak, Bakan, 2023 mali yılında Kıbrıs Cumhuriyeti (GKRY) için savunma ticareti kısıtlamalarını kaldırdı.” Sözcü, Washington’un uluslararası silah ticareti düzenlemelerinin, 1 Ekim 2022’den itibaren geçerli olmak üzere ‘yeni politikayı yansıtacak şekilde’ değiştirileceğini kaydetti. 2019 Doğu Akdeniz Güvenlik ve Enerji Ortaklığı Yasası ve 2020 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası kapsamında ABD’nin savunma ürünlerinin Rum yönetimine ihracat kısıtlaması iki koşula bağlanmıştı. Bu iki yasaya göre, ABD Başkan, GKRY’nin kara para aklama ile mücadelede düzenlemeler yapması ve bunu denetleme konusundaki reformları uygulama çabalarında ABD ile iş birliği yaptığını Kongreye raporladığı ve Rum Kesimi’nin, Rus savaş gemilerinin yakıt ikmali ve hizmet için limanlarına girişini engellemek için gerekli adımları attığını ve atmaya devam ettiğini yılda bir kez bildirdiği takdirde ilgili ambargolar yıllık olarak kaldırılıyor.

Dışişleri Bakanlığı, “ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) yönelik silah ambargosunu kaldırma yönündeki Eylül 2020’de aldığı kararın kapsamını genişletmesini şiddetle kınıyoruz” ifadesini kullandı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) makamlarının söz konusu karara ilişkin tepkisinin tümüyle desteklendiği vurgulandı. ABD’nin GKRY’ye yönelik silah ambargosunu kaldırma yönündeki Eylül 2020’de aldığı kararın kapsamının genişletmesini şiddetle kınandığı ifade edilen açıklamada, söz konusu kararın Kıbrıs meselesinin çözümünü olumsuz etkileyeceği belirtildi. Açıklamada şunlar kaydedildi: “Ada’daki iki tarafın eşitliği ilkesiyle çelişen ve Rum tarafını daha uzlaşmaz kılacak bu karar, Kıbrıs meselesinin çözülmesi yönündeki çabaları olumsuz etkileyecek; Ada’da bir silahlanma yarışına yol açacak ve Doğu Akdeniz’de barış ve istikrara zarar verecektir. ABD’yi bu kararı gözden geçirmeye ve Ada’daki iki tarafa karşı dengeli bir politika izlemeye davet ediyoruz.”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) yönelik silah ambargosunu kaldırma kararına tepki göstererek, “GKRY, ‘düşman’ olarak gördüğü KKTC ile Türkiye’ye yönelik yoğun bir şekilde silahlanma faaliyetlerine devam ederken, ABD’nin Güney Kıbrıs’a uyguladığı silah ambargosunu kaldırma kararı alması kabul edilemez olup, bu kararı şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Tatar, ABD’nin GKRY’ye uyguladığı silah ambargosunu kaldırmaya yönelik kararına ilişkin yazılı açıklamasında, “GKRY, ‘düşman’ olarak gördüğü KKTC ile Türkiye’ye yönelik yoğun bir şekilde silahlanma faaliyetlerine devam ederken, ABD’nin Güney Kıbrıs’a uyguladığı silah ambargosunu kaldırma kararı alması kabul edilemez olup bu kararı şiddetle kınıyoruz” ifadelerine yer verdi.
KKTC ile Türkiye’nin, Kıbrıs konusunun çözümüne yönelik olumlu tutumunu sürdürdüğünü kaydeden Tatar, ABD’nin aldığı bu kararın, Kıbrıs konusunun çözümüne katkı sağlamayacağı gibi, uzlaşmaz tutumunu sürdüren Rum kesimini daha da cesaretlendireceğini, Kıbrıs’ta ve bölgede çok büyük gerginliklere yol açacağını kaydetti.

Tatar, “ABD’nin, Yunanistan’ın Türkiye’ye yönelik tahrikkâr ve saldırgan tutumunu daha da yoğunlaştırdığı bu günlerde ve 20 Eylül tarihinde başlayacak olan BM 77. Genel Kurulu toplantısı öncesinde bu kararı alması oldukça dikkat çekicidir. Bu kararla Kıbrıs’ta ve bölgede tehlikeli bir tırmanış ve Türkiye ile Yunanistan arasında yeni bir gerginlik alanı oluşturabileceğinin yanı sıra iki NATO üyesini karşı karşıya getirme riski de doğurabilecektir” değerlendirmesinde bulundu.
ABD’nin, bu kararla Rum kesimine güç verdiğini belirten Tatar, Rumların, silahlanma ve gerginlik meydana getirici faaliyetlerini daha da yoğunlaştıracağının beklendiğini, KKTC’nin ise buna seyirci kalmayacağını ve gereken tedbirleri mutlaka alacağını vurguladı. Tatar, “ABD’nin almış olduğu bu karar, ana vatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğü ile Türk askerinden vazgeçemeyeceğimizin ne kadar doğru ve haklı olduğunu bir kez daha gösterirken, ABD’yi, Kıbrıs’ta iki tarafa karşı eşit ve dengeli bir politika izlemeye davet ediyoruz” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı