Saadet Avrupa, gurbetçilerin sorunlarına çözüm sundu

Saadet Partisi Avrupa Temsilciliği, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının sorunlarını ve çözüm önerilerini raporlaştırdı…

GÜNDEM 23.01.2022, 04:35 23.01.2022, 11:32
70
Saadet Avrupa, gurbetçilerin sorunlarına çözüm sundu

Saadet Partisi Avrupa Temsilciliği, “Yurtdışında Yaşayan Türkiye Kökenli Vatandaşların Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlıklı bir rapor yayınladı. Raporda, dünyanın birçok ülkesinde 7 milyona yakın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu hatırlatılarak, vatandaşların yaşadıkları ülkelerde birçok sorunlar ile karşı karşıya kaldığı kaydedildi. 
Saadet Partisi Avrupa Temsilciliği, “Yurtdışında Yaşayan Türkiye Kökenli Vatandaşların Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlıklı bir rapor yayınladı. Raporda, yurtdışında yaşayan ve sayıları 7 milyonu bulan Türkiye vatandaşlarının sorunlarına ve çözüm önerilerine yer verildi. Raporda, yurtdışında yaşayan vatandaşların ciddi sorunlarının olduğu ifade edilirken, bu sorunlara karşı çözümün siyaset kurumu tarafından ortaya konulması gerekliliği neticesinde bir çalışma yapıldığı ifade edildi. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının temsil konusunda sorunlar yaşadığı ifade edilen raporda, demokrasilerde, temsiliyet vasıtası ile çoğulculuğun sağlanması olduğu ifade edilerek, yurtdışındaki seçmenlerin temsil edilmesinde sorunlar olduğu vurgulandı. Bu soruna karşı çözüm önerisi olarak ise yurtdışında yaşayan vatandaşların TBMM’de bir temsilci bulundurma hakkına sahip olması gerektiği, yurtiçi ve yurtdışında yaşayan vatandaşların temsilinin eşit bir biçimde sağlanması için gerekli yasal düzenlemenin yapılması ve milletvekili başına düşen seçmen sayısının yurtdışında yaşayan vatandaşlar için de belirlenmesi gerektiği ifade edildi.
Vergi kaçakçılığının önüne geçmek amaçlanarak uluslararası olarak kabul edilen “Otomatik Finansal Bilgi Paylaşımı Uygulaması” sözleşmesinden çalışanlar, emekli ve sosyal yardım alanlar ile iş insanlarının etkileneceği ifade edilirken, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının da bu sözleşme vasıtası ile paylaşılacak bilgilerin öneminden dolayı güvensizlik oluşturduğu belirtildi. Oluşan güvensizliğe karşı çözüm önerileri sunulurken, yurtdışında yaşayan vatandaşların bu sözleşmeden muaf tutularak kesin çözülebileceği ifade edildi. Sözleşmenin gündeme yeterince gelmediği ve vatandaşların sözleşme hakkında yeterli bir bilgiye sahip olmadığı ifade edilirken, sözleşmenin yurtdışı vatandaşlarımız açısından etkilerinin ne şekilde azaltılabileceği mezkûr alanda uzman isimlerle istişare edilmesi gerektiği kaydedildi.
Almanya’da eğitim alan Türk vatandaşlarının özellikle de mesleki eğitim alanında alınan diplomaların Türkiye’de bir denkliğinin olmadığının altı çizilerek, bu problemin de çözülmesi gerektiği kaydedildi. Almanya’da 360 farklı branşta eğitim almış, mezun olmuş Türk vatandaşlarının Türkiye’de ortaokul mezunu olarak kabul edilmesinin hak kaybına yol açtığı ifade edilirken, soruna karşı Almanya’da alınan mesleki eğitim diplomasının Türkiye’de de denkliğinin sağlanarak hak kayıplarının önüne geçilmesi, yabancı öğrenci statüsünde üniversitelere sınavsız alınması gerektiği ifade edildi.
Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının memleketlerine dönüşlerinde birçok sorun ile karşı karşıya geldiği vurgulanan raporda, vatandaşların yol boyunca geçtiği ülkelerde rüşvet, can ve mal güvenliği, haksız muamele, hırsızlık, uzun kuyruklar gibi problemlerle karşılaştığı kaydedildi. Yaşanan sorunlara karşı çözümün “Yurtdışı Seyahat ve İkamet Güvenliği Başkanlığı veya Müdürlüğü” biriminin kurularak sağlanacağı vurgulanan raporda, bu birim aracılığıyla yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın anavatana geçiş güzergâhlarındaki tehlikeler önceden tespit edilip yetkili organların uyarılması ve yolda olan gurbetçilerin mağduriyetlerinin önüne geçilebileceği kaydedildi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı