Saadet’ten esnafın sorunlarına çözüm önerileri!

Esnafın sesine kulak verilen  “Esnaf Kongresi”nin sonuç bildirisi yayımlandı…

GÜNDEM 05.06.2021, 04:35
12
Saadet’ten esnafın sorunlarına çözüm önerileri!
Toplumda büyük ses getiren “ Esnaf Kongresi”nin sonuç bildirisi kamuoyu ile paylaşıldı. Saadet Partisi tarafından önceki gün Türkiye’nin 81 ilinden esnaf ve STK’ların katılımı ile gerçekleştirilen kongre ile ilgili yayınlanan bildiride şu öneriler yer aldı:
“Tedbirler ve desteklerde esnafların görüşü alınmalıdır. Normalleşme süreci hızlandırılmalıdır. Sabit giderlerden vergi alınmamalıdır. Sicil affı getirilmelidir. Kasa kolaylığı sağlanmalıdır. İş seferberliği başlatılmalı ve işçi-işveren bağı yeniden güçlendirilmelidir.”
Saadet Partisi tarafından önceki gün “Geçim İttifakı” çalışması kapsamında gerçekleştirilen ‘Esnaf Kongresi’nin sonuç bildirisi kamuoyu ile paylaşıldı. Yayımlanan bildiride esnafın yaşadığı problemlere dikkat çekilip, çözüm önerileri sunuldu.

Esnafın, ekonomide üretici ile tüketici arasında bir köprü olduğunun altı çizilen bildiride, “Özellikle ekonomik kriz dönemlerinde esnafın korunması ve kollanması topluma hizmet amacıyla var olan devletin temel görevleri arasındadır. Salgın öncesinde başlayan ve salgınla daha da derinleşen ekonomik krizde köprü sarsılmış ve çatlaklar oluşmuştur” ifadelerine yer verildi.

Kovid-19 salgını, para politikalarındaki tutarsızlık ve hantal olan mali sistemin iktisadi atmosferi bozduğu belirtilen bildiride, “Belirsizliğin arttığı ve fiyatlara yansıyarak toplam talebin daraldığı bu dönemde tüm vatandaşlarımızda olduğu gibi esnafımız da yüzünü devlete çevirmiş ve kamu desteklerine odaklanmıştır. Ancak hükümetin açıkladığı paketlerin trajikomik, geçiştirici ve tutarsız olması yaraların derinleşmesine neden olmuş, salgınla mücadele kapsamında uygulanan politikalarda çoğu zaman kaş yaparken göz çıkarılmıştır” denildi.

Hükümet tarafından açıklanan destek paketlerinin yaraya merhem olmaktan uzak olduğu eleştirisine yer verilen bildiride, şu ifadeler kullanıldı: “Destek olarak ifade edilen 500-750 TL kira yardımı, 1000 TL’lik gelir desteği, 3000-5000 TL hibe, % 17,5’lik faiz oranıyla nefes kredisi verilmesi gibi uygulamalarda hükümetin sorunları kavrayışındaki yetersizliğinin ispatıdır. Ayrıca bu desteklerden kimin neye göre ve ne zaman yararlandığı ve yararlanacağı belli değildir. Bu durum eşitsizliklerin olduğunu, fırsat eşitliğinin sağlanmadığını, şeffaf olunmadığını ve bazı kararların insafsızca alındığını göstermektedir. Buradan hareketle uygulanan politikaların geçiştirici olmalarının yanı sıra yanlı oldukları da görülmektedir.”

“Zengini daha zengin, işsizi-yoksulu daha fakir yapan düzen değişmelidir” denilen bildirinin sonuç bölümünde büyük ölçekli ve kamu garantili yatırımlar ertelenmeli veya topluma açık hale getirilmelidir denilerek, çözüm önerilerine yer verildi.

Saadet Partisi’nin esnafın problemlerini ortadan kaldıracak çözüm önerileri ise şöyle:

“Esnaf ve sanatkârlarımız faaliyetlerine kesintisiz olarak devam etmelidir. Bu doğrultuda kısıtlamalar kaldırılmalı, esnafımıza salgın önlemlerine uyum sağlama kapsamında destek verilmeli ve aşıda da öncelik tanınmalıdır.

Salgınla ilgili tedbirleri ve ekonomik destek paketlerini belirleme yetkisi yerel idarelere bırakılmalı ve bu karar alma süreçlerine esnaf ve sanatkârlarımız aktif paydaş olmalıdır.

Sicil affı getirilmeli ve zor durumdaki esnafımızın itibarını yeniden sağlaması ve ekonomik faaliyetlerin hızlanması için fırsat tanınmalıdır. İktisadi işleyişin önündeki doğrudan ve dolaylı bütün engeller kaldırılmalı, işe giriş ve iş yapabilme kolaylaştırılmalı, yargının hızlanması, ödeme araçlarının ve işlemlerinin aksatılmadan devam etmesi, banka-kredi politikalarının esnetilmesi, arabuluculuk mekanizmasının etkinleştirilmesi ve kamu alacaklarından dolayı yapılan haciz işlemlerinin ertelenmesi gerekmektedir.

Piyasalara hareketlilik getirecek şekilde istihdamı teşvik edecek desteklerin artırılması gerekmektedir. Bu doğrultuda asgari ücretten vergi alınmaması, 10 kişiye kadar işçi çalıştıran iş yerlerinin % 50 kadar kurumlar vergisi indiriminden faydalandırılması ve emek kredisi uygulamasıyla istihdam başına 12 bin TL faizsiz kredi olanaklarının tanınması uygulamalarına geçilmesi gerekmektedir. Kısa çalışma ödeneği 2022 yılına kadar devam etmeli, salgın sürecinde işçi çıkarmak zorunda kalan esnafa ‘İşe Dönüş’ desteği verilmeli, SGK primleri 24 ay ertelenmelidir. Piyasaların canlanması için kredi kartı faiz oranları düşürülmelidir. Yerli malı ürünlerde vade sayısındaki artışlar teşvik edilmelidir. Bankaların pos cihazı komisyon oranları sıfırlanmalı, para akışlarındaki gecikmeler kaldırılmalıdır.

Elektrik, su, doğalgaz, internet ve iletişim giderleri gibi sabit giderlerden alınan vergiler azaltılmalı ve kaldırılmalıdır.

Esnafımızın teknolojik dönüşüm kapsamındaki yatırımları % 50 oranında desteklenmeli, bu kapsamda işgücünün eğitimi sağlanmalıdır. Esnaf ve sanatkârlarımızın küçük ölçekli işlemlerde yaşadıkları kısa dönemli aksaklıkların giderilmesi için odalara ve ilgili yerel kurumlara bütçe ayrılması, sektörel ve yerel ölçekte ‘Karz-ı Hasen Fonları’nın kurulması gerekmektedir.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:47
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:27
Yatsı 20:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı