Sağlıkta, şiddete karşı acil eylem planı

Sağlık-Sen, Haziran ayı ile ilgili hazırladığı “Sağlıkta Şiddet Raporu” verilerini paylaştı.

SAĞLIK 18.07.2021, 04:35
8
Sağlıkta, şiddete karşı acil eylem planı
Rapora göre Haziran ayında 13 şiddet vakası yaşanırken, 15 sağlık çalışanının mağdur olduğu kaydedildi. Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, sağlıkta artan şiddet vakaları ile ilgili acil eylem planı çağrısında bulundu.

Sağlık-Sen, sağlıkta yaşanan şiddete dikkat çekmek için hazırladığı “Sağlıkta Şiddet Raporu”nun Haziran ayı sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Haziran ayında 13 şiddet vakasının yaşandığı kaydedilen raporda, 15 sağlık çalışanının mağdur olduğu belirtildi.

Şiddet vakalarının baş faillerinin hasta ve hasta yakınları olduğunun altı çizilen raporda, “Ay boyunca tespit edilen 13 şiddet vakasının 3’ünde bizzat hastalar, 4’ünde ise hasta yakınları rol aldı. Geri kalan 6 olaya ise kabaca ‘maganda’ diyebileceğimiz kimseler sebep oldu. Yaşanan 13 olayın 12’si hem fiili hem sözlü olarak gerçekleşirken 1 olay sözlü olarak vuku buldu. Olayların 8’i hastanelerde, 2’si ASM’lerde, 3’ü ise saha çalışmaları sırasında meydana geldi. Yaşanan şiddet olaylarının 12’sinin hem fiili hem sözlü, 1’inin sözlü olarak meydana gelmiş olması da dikkat çekicidir. Ne yazık ki saldırganlar cinsiyet ayrımı da yapmıyor; şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarının 4’ü kadın, 11’i erkek oldu.Tüm bu yaşananlar neticesinde adli ve kolluk hizmetlerinin uygulamalarına baktığımızda ise ne yazık ki yürekleri ferahlatıcı bir durumla karşılaşmıyoruz” denildi.

Yılın ilk 6 ayındaki şiddet vakaları verilerine de yer verilen rapora göre, 6 ayda 88 şiddet vakası yaşandı. Bu saldırılarda 140 sağlık çalışanı mağdur edildi. Raporda sağlıkta görülen bu şiddet tablosundan başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm toplumun kendine pay çıkarması gerektiği değerlendirmesinde de bulunuldu.

Hazırladıkları raporun sonuçları ile ilgili konuşan Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, sağlıkta şiddet vakalarının artık rutin bir hale geldiğini kaydetti. Bunu kabul etmenin mümkün olmadığını ifade eden Durmuş, “Sağlık Bakanlığından adli ve kolluk birimlerine, eğitim kurumlarından medya organlarına topyekûn her kurumun her şahsın dahil olduğu acil eylem planı ile bu toplumsal illetle mücadele etmekten başka çıkar yol bulunmuyor. Bu noktada Bakanlığı öncü rol üstlenmeye davet ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:47
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:27
Yatsı 20:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı