Şahan Gökbahar’dan Bakan Mustafa Varank’a videolu cevap

Oyuncu Şahan Gökbakar kendisine ‘orman yangınlarıyla mücadele uzmanı’ diyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a videoyla cevap vererek görev hatırlatmasında bulundu.

AİLE 15.01.2022, 10:30
23
Şahan Gökbahar’dan Bakan Mustafa Varank’a videolu cevap
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dün sosyal medya platformu Twitter hesabı üzerinden, oyuncu Şahan Gökbakar’ı ‘resmi üretim programı açıklanmamış‘ uçağı satın almayı teklif etmekle suçlamıştı. Bakan Mustafa Varank'a cevap veren komedyen ‘kendisinin havacılık uzmanı olmadığını’ kaydederek yaptığı internet araştırmasını anlattı.
Instagram canlı yayınında konuşan Şahan Gökbakar, Türk Hava Kurumu’nda (THK) bekleyen uçaklar da dahil olmak üzere orman yangını uçaklarını Canada Air isimli bir firmanın ürettiğini tespit ettiğini, daha sonra bu firmanın el değiştirip VikingAir isimli bir firmaya geçtiğini kaydetti.
Varank'ın paylaşımını hatırlatan Gökbakar, uçak firmasını Tarım ve Orman Bakanlığı adına kendisinin arayıp bilgi alamayacağını, bu yüzden de uçakların ‘resmi programının açıklanıp açıklanmadığı’ hakkında bilgi sahibi olamayacağını kaydetti.
Şahan Gökbakar şöyle devam etti:
Bu konuları araştırmanın ‘kendi görevi olmadığını’ hatırlatan Gökbakar, “Birçok şeye bu kadar para harcıyorken yangın uçağı filomuzun olmaması bana koyuyor açıkçası, kötü hissettiriyor” dedi.
Yangınların üzerinden altı ay geçtiğini ifade eden komedyen kamuoyuna ‘herhangi bir adımın atıldığına dair bilgilendirme yapılmadığını’ belirtti.
Akdeniz’deki Avrupalı ülkelerin hepsinde yangın söndürme filosu olduğunu söyleyen Gökbakar, Türkiye’nin de kendine ait bir filosu olması gerektiğini ‘ihalelerin yangınlara geç kaldığını’ ifade etti.
NE OLMUŞTU?
Geçen yaz orman yangınları sırasında eleştirel paylaşımları ve söndürme çalışmalarına katkı sağlama çabalarıyla gündeme gelen Şahan Gökbakar, 3 Ocak’ta yangın söndürme uçaklarıyla ilgili bir adım atılıp atılmadığını sorgulamıştı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye seslenen Gökbakar, “Eveeet beş-altı ay geçti o yangın felaketlerinin üzerinden. Amfibik yangın uçağı filosu kurmalıyız diye defalarca söyledim. Bu yaz gelmeden, yine hazırlıksız yakalanmadan bu uçakları almalıyız. Soruyorum Sn. Orman Bakanı Pakdemirli bey, bu uçaklar konusunda herhangi bir adım attınız mı?” ifadelerini kullanmıştı.
Bir gün sonra bakanlığın Twitter hesabından ‘Kamuoyunun dikkatine’ başlıklı bir açıklama yayınlanmıştı.
Gökbakar aynı gün bu paylaşımı alıntılayarak şunları yazmıştı: “Cevap gelmiş. Maalesef yeterli değil. Orman yangını ihale sürecini mi bekleyecek? Altı ay geçmiş hala ihale yapacağız vs! Ayrıca bu ihale yapılacak bir iş değil çünkü zaten uçak tipi ve üreticisi belli. VikingAir 515 modeli. 30-35m$ bedeli. 6130lt atıyor. 12 saniyede denizden su alıyor.”
Söz konusu uçakla ilgili bilgiler paylaşan Gökbakar, “Bizim zar zor kiraladığımız uçak ve helikopter altta. İkisi bunun kadar atamıyor. Sonra yanıyor ormanlar tabi. Bu 30-35milyon dolar. Milyarlarca dolar ona buna harcanırken şu alınmayınca, insan çok üzülüyor…” diye yazmıştı.
Bakan Mustafa Varank bu paylaşımlardan tam 10 gün sonra Gökbakar’a “orman yangınlarıyla mücadele uzmanı” demiş ve şunları söylemişti: “Orman yangınlarıyla mücadele uzmanı Sn. Şahan Gökbakar keşke uzay ve havacılık endüstrisi alanında da biraz uzmanlaşsaymış. Orman yangını, resmi üretim programı açıklanmamış, ne zaman teslim edileceği belli olmayan, daha bir tane bile seri üretimi yapılmamış uçağı mı bekleyecek?”
“Sayın bakan, madem uçağın üretilmediğini tespit ettiniz, böyle bir araştırma yaptınız. O zaman yapılması gereken şey bana tweet atıp uçağın üretilmediğini ortaya koymak yerine ‘Üretilen hangi uçak var?’ diye sorup yeni uçaklardan sipariş vermek. Tweet atmaktan daha işe yarayacak yollar düşünmeye çalışıyorum. Bugün bana tweet atarak ne kadar cahil olduğumu vurgulayacağınıza, ‘Hangi uçaklar var, yangınlara hazırlıklı olalım’ diye bir hizmet olsa daha amaca yönelik olurdu. Sayın Varank ve Pakdemirli’ye söylüyorum: Benim buradaki amacım ormanlar yanmasın, yangınlarla uğraşmayalım. Ben o şirketi arayıp herhangi bir bilgi almadım. Bunu siz yetkililer yapmalısınız ve o uçak üretilmiyorsa başka bir üretici firma bulunması lazım.” 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:53
Öğle 12:43
İkindi 16:24
Akşam 19:23
Yatsı 20:43
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı