"Şahap Kavcıoğlu yeni Murat Uysal olma yolunda! Bir gece ansızın..."

Şahap Kavcıoğlu'nun Merkez Bankası eski Başkanı Murat Uysal'ın yolunda olduğunu belirten Emrah Lafçı "Bir gece ansızın sürpriz bir kararnameyle uykusundan uyanabilir. Tabii olan yine bize olur." dedi.

EKONOMİ 26.09.2021, 10:50
34
Şahap Kavcıoğlu, Merkez Bankası başkanlığına oturduktan sonra ilk kez faiz indirme kararı aldı. Alınan bu kadar sonrası dolar kuru TL karşısında rekor kırdı. Dünya gazetesinin yazarı Emrah Lafçı, Şahap Kavcıoğlu'nun yeni Murat Uysal olma yolunda ilerdiğini belirterek "Bir gece ansızın sürpriz bir kararnameyle uykusundan uyanabilir. Bu arada tabii olan yine bize olur." diye yazdı.

"Geçen yıl Murat Uysal zamanında Merkez Bankası’nın hangi aksiyonları aldığına ve bunun sonucunda hangi bedelleri ödediğimize biraz yakından bakalım. Bakalım ki şu anda aynı uygulamalarla nereye doğru gittiğimizi daha net görmüş olalım." diye yazan Lafçı, "Murat Uysal 6 Temmuz 2019 tarihinde Murat Çetinkaya’nın yerine göreve getirildi. Selefi Murat Çetinkaya’nın görevden alınma gerekçesini Cumhurbaşkanı Erdoğan 4 ay sonra şu sözlerle açıklayacaktı; “Önceki Merkez Bankası’nı (başkanı) görevden aldık, çünkü laf dinlemiyor adam. Yeni arkadaşımız ile devam ettik, dedik ki faiz oranlarını düşüreceğiz." “Yeni Arkadaş” olarak bahsedilen Murat Uysal görev süresi boyunca üzerine düşeni yaptı ve %24 olarak aldığı politika faizini bir gece ansızın görevden alındığında %10.25 olarak halefi Naci Ağbal’a 7 Kasım 2020’de devretti. 13.75 puan faiz indirmesine ragmen görevden alınma gerekçesinin ne olduğunu halen Türkiye’de Sayın Erdoğan dışında bilen kimse yok." ifadelerini kullandı.

Murat Uysal'ın çok şanslı bir dönemde göreve geldiğini belirten Lafçı, "Göreve geldiğinde halihazırda sıkı bir para politikası izleniyordu. Türkiye’de %15’ler civarında bir enflasyon varken politika faizimiz %24’tü. Faiz indirimi için gereken şartlar oluşmuştu. TL’ye güven artmıştı, dolar kuru düşüyordu, enflasyonda önümüzde parlak günler vardı. 2018 yazında çok yüksek aylık enflasyonlar yaşadığımız için 2019 yaz ve sonbaharında doğal olarak enflasyon düşük çıkacaktı. Nitekim öyle de oldu. Böylece faiz indirimi için her şey hazırdı. İlk 3 toplantıda toplamda 10 puanlık bir indirim yapıldı faizde. Bu arada Türkiye ekonomisi de 2018’den gelen yaralarını sarıyordu, büyüme rakamları da 2019 son çeyreği itibariyle oldukça kuvvetli geliyordu. Uysal için bu “dolce vita”yı bozan pandemi oldu." dedi.
Pandemi nedeniyle bütün dünya finansal piyasalarında problemler başlayınca Türkiye’nin de hem CDS’leri yükseldi hem de para birimimiz değer kaybettiğini açıklayan Lafçı, "Bu arada enflasyon oranımız %12’ler seviyesinde ve CDS’imiz 500-600 bps düzeyindeyken Uysal faiz indirimlerine devam etti." ifadesini kullanarak şöyle devam etti:
"Teorik olarak (gerçekleşen enflasyonu dikkate aldığımızda) %17’ler civarında bir faizimiz olması gerekirken politika faizimiz Mayıs 2020’de %8.25’ti. Bir de bunun yanında “Aktif Rasyosu” gibi kredi artışını körükleyen uygulamalar devreye girdi. Tasarruf sahipleri TL yatırımdan doğal olarak kaçtılar. Bütün bunların sonunda tarihin en yüksek altın ithalatlarından biri gerçekleşti, döviz mevduatlarının toplam mevduatlar içindeki payı %55’i geçti. ağustosta böyle gitmeyeceği anlaşıldı ama faiz artırmaktan çekinildiği için “Geç Likidite Penceresi (GLP)” uygulamasına geri dönüldü. Merkez Bankası politika faizi olan haftalık repo üzerinden değil GLP üzerinden fonlama yaparak, politika faizini artırmadan fiilen yaptığı fonlama maliyetini artırmaya başladı. Bu uygulama Uysal’ın görevden alındığı tarihe kadar devam etti. GLP üzerinden fonlama da yeterli gelmeyince eylülde politika faizi %10.25’e yükseltildi. Fakat politika faizi %10.25 olmasına rağmen Kasım 2020’de görevi bırakırken Merkez Bankası’nın piyasayı fonladığı faiz oranı yukarıda bahsettiğim GLP uygulaması nedeniyle %14.75’ti. Velhasıl bir kez daha baskıyla faizi düşük tutmaya çalışmak doları yükseltirken dolaylı olarak enflasyonu ve faizleri yükseltmişti. Naci Ağbal geldiğinde politika faizi %10.25’ten %15’e yükseltildi ve bu küçük bir infial yarattı. Halbuki fiilen artış 4.75 puan değil, 0.25 puandı. Artırımın büyüğünü zaten Murat Uysal yapmıştı ama anormal yollardan olduğu için sonuçları sınırlı oldu. Rasyonalite bir şekilde irrasyonel uygulamalara karşı galip geldi. Ama olan yine arada bu yükselişlerden olumsuz etkilenen biz vatandaşlara ve şirketlere oldu."

"Merkez Bankası perşembe çıktığı yolda devam ederse; kur yükselir, enflasyon yükselir, faizler yükselir." diye yazan Lafçı, "Dayanılmaz hale gelince Merkez Bankası faiz artırmak zorunda kalır, Şahap Kavcıoğlu da bir gece ansızın sürpriz bir kararnameyle uykusundan uyanabilir. Bu arada tabii olan yine bize olur." dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı