Sakızağacı Kabristanlığı’ndaki Gönül Sultanları

İstanbul Edirnekapı'daki Sakızağacı Kabristanlığı'nda çok sayıda kıymetli zat medfun halde bulunuyor.

KÜLTÜR SANAT 09.01.2023, 04:35
5
Sakızağacı Kabristanlığı’ndaki Gönül Sultanları
İstanbul Edirnekapı'daki Sakızağacı Kabristanlığı'nda Ali Haydar Efendi'den Abdülaziz Bekkine Hazretleri’ne, Mahmud Ustaosmanoğlu Hazretleri'nden Gönenli Mehmed Efendi'ye ve Enver Baytan’dan Hâkim Anne'ye kadar çok sayıda kıymetli zat medfun halde bulunuyor.
Birçok kıymetli zatı bağrında misafir eden İstanbul'un en önemli mekânlarından biri de Sakızağacı Kabristanlığı... Kapısından adım attığınız andan itibaren değişik bir havayı soluduğunuz Sakızağacı Kabristanlığı'nda çok sayıda önemli zat medfun halde bulunuyor. Vuslat Derneği, Ali Haydar Efendi'den Abdülaziz Bekkine'ye, Mahmud Ustaosmanoğlu Hazretleri'nden Gönenli Mehmed Efendi'ye ve Vali Amca'dan Hâkim Anne'ye kadar İslam toplumunun öncü isimlerini barındıran Sakızağacı Kabristanlığı'ndaki kimi İslam büyüklerini derledi. Biz de bu çalışmayı baz alarak Sakızağacı Kabristanlığı'ndaki bazı önemli değerleri aktarıyoruz.

İmam hatip okullarının kurucusu olan Celaleddin Ökten, genç yaşta hafızlığını tamamladı. Babanzâde Ahmed Naim, Mehmet Akif Ersoy ve İzmirli İsmail Hakkı gibi önemli müderrislerden ders alan Ökten, eğitimini Dârülfünun Edebiyat Fakültesi'nde tamamladı. Ökten, birçok okulda öğretmenlik yaptı ve İstanbul İmam Hatip Okulu'nda ise kurucu müdürlük vazifesinde bulundu. Celaleddin Ökten, 1.000 ciltlik kitaplığını da Süleymaniye Kütüphanesi'ne bağışladı.

İlk ve ortaöğretimini memleketi Rize'de tamamlayan Hızır Ali Muradoğlu, üniversite eğitimi için geldiği İstanbul'da Mahmud Efendi ile tanışır ve fakülteyi bırakır. Kendisini İslami ilimlere adayan ve Mahmud Efendi Hazretleri'nin damadı olan Muradoğlu, İsmailağa Camii'nde ders verdiği esnada şehit edildi.

Mahmud Efendi Hazretleri'nin vaaz ve sohbetlerinden dolayı idamla yargılandığı davanın görüldüğü duruşmanın sonunda Hâkim Nermin Özülkü, Mahmud Efendi'ye hitaben, “Son olarak bir şey söyleyecek misiniz?” diye sorar. Mahmud Efendi ise, “Hanım kızım, sizin burada erkekler içinde çalışmanız helal değildir” cevabını verir. Bu cevabın tesiri ile Mahmud Efendi Hazretleri'ne intisap eden Nermin Özülkü, Hâkim Anne olarak adlandırılır. Hâkim Anne, medrese eğitiminin ardından binlerce talebe yetiştirmiştir.

Trabzon'un Of ilçesinde dünyaya gelen Mahmud Efendi, 10 yaşında hafızlığını tamamladı. 16 yaşında İslami ilimler eğitimi noktasında icazet alan Mahmud Efendi, şeyhi Ali Haydar Efendi ile tanıştıktan sonra İsmailağa Camii'ne imam oldu. “Asrın Müceddidi” olarak nitelendirilen Mahmud Efendi Hazretleri 2022 yılında rahmet-i Rahman'a kavuştu.

İlk, orta ve lise eğitimini Adapazarı'nda gören Bayram Ali Öztürk, Erzurum Yüksek İslam Enstitüsü ve Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde eğitimini tamamladı. Amcasının vesilesiyle Mahmud Efendi Hazretleri ile tanışan Bayram Ali Öztürk, Mektubat şerhi dersleri yaptı ve 'Mektubatçı' olarak anıldı. Türkçenin yanı sıra beş dil bilen Öztürk, yirmi bin ciltlik kütüphaneye sahipti. Bayram Ali Öztürk, İsmailağa Camii'nde sohbet verdiği sırada bıçaklı saldırıya uğradı ve ebedi âleme göç eyledi.

Medrese eğitiminin ardından İstanbul'a gelen Ali Haydar Efendi, dersiâmlık sınavını kazandı. Ali Haydar Efendi, 1914'te Sultan Selim Camii yakınlarında bulunan İsmetullah Efendi Dergâhı'na şeyh oldu. Cumhuriyetin ilanından sonra İstiklal Mahkemeleri'nde yargılanan Ali Haydar Efendi, birçok ilim insanının yetişmesine vesile oldu.

Gönenli Mehmed Efendi olarak bilinen Mehmet Öğütçü Hocaefendi, hafızlık eğitimini 12 yaşında tamamladı. Birçok camide imam hatiplik vazifesinde bulunan Gönenli Hazretleri, reîsülkurrâlığa yükselmiştir. Gönenli Mehmed Efendi, kendi gayreti ve halktan topladığı bağışlarla birçok öğrencinin yetişmesine vesile oldu.

Gönenli Mehmed Efendi'nin talebesi olan Enver Baytan Hoca, 70 yıl boyunca imamlık ve vaizlik görevinde bulundu. Ahlak ve maneviyatın topluma nüfuz etmesi adına kıymetli çalışmalarda bulunan Baytan, toplam 17 kitap yayınladı.

Abdülaziz Bekkine, Mehmed Zahid Kotku Hazretleri'nin vesilesiyle Gümüşhanevi Tekkesi'ne giderek Mustafa Feyzi et-Tekfurdağî'ye intisap etti. Sonrasında tekkenin şeyhliğini de yapan Abdülaziz Bekkine Hazretleri, Millî Görüş lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan ve ünlü fikir insanı Nurettin Topçu gibi isimlerin yetişmesinde önemli rol oynadı.

Hazım Oktay Başer, nam-ı diğer Vali Amca, ilkokulu Çorum'da, ortaokul ve liseyi Yozgat'ta tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden dereceyle mezun oldu. Birçok yerde kaymakamlık yaptıktan sonra vali yardımcılığı, emniyet genel müdür yardımcılığı ve Konya valiliği görevlerinde bulunan Vali Amca, emekli olduktan sonra Millî Gazete genel müdürlüğü yaptı. Vali Amca, devlet kademelerinde önemli görevlerde bulunduğu sırada İslam'dan taviz vermemesi ve bu sebeple sürgün edilmesi ile Müslümanlar için örnek bir yaşantı sergiledi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı