Sanayiciden stokçuluk tepkisi!

Son dönemde hükümetin depocuları, marketçileri vs. stokçulukla suçlamasının ve “depo baskınlarının” ardından aynı suçlamaya şimdi de sanayiciler maruz kaldı.

GÜNDEM 31.07.2022, 04:35
12
Sanayiciden stokçuluk tepkisi!
Geçtiğimiz günlerde yaptığı, “Son 10 günü çıkardığımızda son 1 ayda en az değer kaybeden para birimi Türk Lirası” açıklamasıyla “şaşırtan” Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, önceki gün katıldığı İSO Meclis toplantısında “stok yapmakla” suçladığı sanayicilerin tepkisine neden oldu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Cuma günü İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis toplantısına katıldı. Burada konuşan ve sanayicileri “stokçulukla” suçlayan Kavcıoğlu ile İSO Başkanı Erdal Bahçıvan arasında tartışma çıktı.  Sanayicileri ucuz kredi alıp stokçuluk yapmakla suçlayan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “Geçen sene bu kadar stok yapmamış sanayici bu sene neden bu kadar stok yapmış? Ucuz kredi buluyor. Ucuz maliyetle piyasaya verecekken kur artacak diye stok yapıyor, başka şekilde fiyatları şişirerek kendi kendimize zarar veriyoruz. Riskse sanayici de yarından itibaren dövizini bozacak, stokunu azaltacak” dedi. Bu sözlere itiraz eden İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “Döviz tarafında varım ama stok tarafında yokum” dedi. Bahçıvan, “Onun irdelemesini doğru analiz etmezseniz olay çok başka yerlere gider. Bilançosunda stok taşıyan, kendisini enflasyona karşı korumak için stok tutan sanayiciyi itham altına alırsak, Türk sanayisine karşı büyük haksızlık yapmış olursunuz” dedi. İki-üç ay gemi beklenilen günlerden geçildiğini hatırlatan Bahçıvan, “Stok yapmaktan da mutlu değiliz. Üretim akışkanlığı için yapılan stoku, takdire dönmesi gereken bir başarımızı adeta piyasayı speküle etmek için kullanılan bir boyuta getirirsek bu çok büyük bir haksızlık olur” dedi.

Tartışmanın hararetlenmesi üzerine İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay devreye girdi. Okyay, “Bizim taraflar olarak birbirimizi anlamaya ihtiyacımız var. İnsanlar üretimi yapıp teslim edememe korkusuyla aslında bunu yapıyorlar. Neden sonuç ilişkisini iyi analiz etmek lazım. Burada elma armut karışıyor gibi görünüyor. 40-50’lerle kredi alan sanayici yine de cesaretli olduğu için yatırım yapıyor. Belki farklı konularda bilgilenmeye ihtiyacınız olabilir, biz bu konuda da her zaman destek olmaya hazırız” dedi.
“TALİHSİZ BİR SÖYLEM OLDU”
Kavcıoğlu, kastının üretim yapmak isteyen firmalar olmadığını belirtirken; Bahçıvan, “Ben bunları Türk sanayisi adına çok tehlikeli ithamlar olarak buluyorum. Türk sanayicisinin üretimi ve tedarikini stok mantığıyla ele alan bir merkez bankası anlayışı başlayacak olursa bu aramızdaki görüşün çok ciddi bir kutuplaşmaya gittiğini gösterir. Talihsiz bir söylem oldu” dedi.
BÜYÜK HAKSIZLIK YAPMIŞ OLURSUNUZ
Bu sözlere itiraz eden İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “Döviz tarafında varım ama stok tarafında yokum. Bilânçosunda stok taşıyan, kendisini enflasyona karşı korumak için stok tutan sanayiciyi itham altına alırsanız, Türk sanayisine karşı büyük haksızlık yapmış olursunuz” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı