Sapanca Gölü suyunu geri istiyor!

Sapanca Gölü üzerine kurulan sekiz su dolum tesisi gölün beslenmesine engel oluyor.

EKONOMİ 18.09.2021, 15:00
8
Sapanca Gölü suyunu geri istiyor!
Sapanca Gölü’nü besleyen su kaynaklarının üzerine kurulan sekiz su dolum tesisi gölün beslenmesine engel oluyor.
Sakarya’nın içme suyu ihtiyacının yüzde 90’ını, Kocaeli’nin ise yüzde 15’ini karşılayan Sapanca Gölü’nü besleyen derelerin çoğu hazır su şirketleri tarafından ruhsatlanmış durumda.
Sapanca’da şu anda sekiz tane su fabrikası bulunuyor. Gölü besleyen su yataklarına kurulan bu fabrikalar, gölü beslemesi gereken suyu şişelere dolduruyor.
Yeşil Gazete’den Ufuk Çeri, Sapanca Gölü ile ilgili uzun yıllardır haber yapan T54 Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sezai Matur ile görüştü.
Su dolum tesislerinin kurulduğu günden beri fazla su çektiklerine dair iddialar olduğunu söyleyen Matur, “Ancak fabrikaların denetlenmediğine dair de iddialar var. Suyu kiraladıkları miktar belli olmasına rağmen, suyun fabrikadan çıkışı da sattıkları suyun faturasından belli olacakken yetkililer gereken duyarlılığı göstermiyor” dedi.
Su dolum şirketlerinin kullanması gereken suyun miktarının belli olmasına rağmen, çok daha fazla su çekilmesi nedeniyle derelerin kuruduğunu belirten Matur, “Geçmiş yıllarda ağustos ayında kuruyan dereler şimdi bahar ayalarında kuruyor. Sapanca gölünü besleyen dereler akmamaya başlıyor” ifadelerini kullandı.
Şişe suyun bir endüstriye dönüştüğünü söyleyen Matur, “Bunun kontrol altında üretilmesi gerekiyor. Kontrolsüz bir şekilde üretildiğinde kaynaklar kuruyor. Bazen çok büyük yatımlarla kurulan fabrikalar kapanmak durumunda kalabiliyor. Yarını düşünerek bir şey yapılmalı” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 17 Nisan 2024
İmsak 04:31
Güneş 05:56
Öğle 12:43
İkindi 16:24
Akşam 19:21
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı