Saygı Öztürk: THK'nın uçakları 1 milyon dolar yüzünden kullanılamıyor

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk, THK'ya ait yangın söndürme uçakları 1 milyon dolar yüzünden kullanılamadığını yazdı.

GÜNDEM 01.08.2021, 13:50
24
Saygı Öztürk: THK'nın uçakları 1 milyon dolar yüzünden kullanılamıyor
Marmaris başta olmak üzere kıyı şeridindeki turizm bölgelerinde çıkan yangınlarda milyonlarca ağaç yanarken, çok sayıda ev, arazi ve hayvan da zarar gördü. 
Yangın söndürme uçaklarının yangınlara müdahale edememesi tartışılırken, çok sayıda özel uçağa sahip olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve kabinesi  eleştiri oklarının hedefi oldu. Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk, Türk Hava Kurumu ( THK) hangarlarındaki uçakların neden kullanılmadığına dair kaleme aldığı yazısında, "Hepsi 1 milyon dolar yüzünden" ifadesini kullandı.
Öztürk, "Dönemin Türk Hava Kurumu (THK) Başkanı Kürşat Atılgan, 2018'de görevden ayrılmadan önce Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yle görüştü, uçak parçaları, bakım ve diğer giderlerin arttığını belirtti. Bakan, isteği makul buldu. Bir sonraki sezona hazırlık amacıyla THK, bakım giderleri için 1 milyon dolar ayırdı. Aynı yıl yönetim değişti. Uçakların parça değişimi ve bakımı için ayrılan 1 milyon dolar, başka işlerde kullanıldı. Kaldı mı uçaklarınız bakımsız, parçasız" bilgisini paylaştı.
2019 yılında THK Başkanlığına Cenap Aşçı, Adnan Zengin ve Abdullah Kaya'dan oluşan üç kişilik kayyum atandı.
"İşte, o gün THK'nın 1 milyon dolara yaptıracağı işler, bugün 3 milyon dolara ancak yapılabilecek. 3-4 milyon dolarlık harcama yapılmadan 7 uçağın kullanılması da sakıncalı bulunuyor ve bu riski de kimse almak istemiyor" yorumunu yapan Öztürk, yazısını şu satırlarla sürdürdü:

"Erdoğan'a da yanlış bilgi veriliyor. Cumhurbaşkanı, “Yangın uçağı yok” dedi. Hayır, yangın uçağı var. Ama yangın uçaklarımız faal değil. Peki niçin faal değil? 3 milyon dolar verilmediği için. THK'nın yangın uçakları pistte bekliyor, 3 milyon dolar destek olunmadığı için devlet yabancı ülkeden kiralanan uçak ve helikoptere milyonlarca dolar ödüyor.
Üstelik THK, yangına müdahale ettiğinde para alırken, kiralık helikopter ve uçağa yangın olmasa da ödeme yapılıyor. THK'yı düze çıkarması için kayyum atanmıştı. Kayyum THK Genel Başkanı Cenap Aşçı, Melih Gökçek'in Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde EGO genel müdür yardımcılığı, daha sonra Gümrük Müsteşarlığı, bakanlık görevinde de bulunmuştu. AKP döneminin etkili bürokratı, THK'yı, ilişkilerini kullanıp borçtan kurtarır, bazı yasal düzenlemelerin geçmesinde etkili olun diye düşünüldü. Ancak, kayyum başkan, yangın uçaklarını hazır hale getirmediği gibi THK'nın çok sayıda şubesini kapattı. Bazı şubelerde ise THK üyeliği bile olmayanları, özellikle AKP bağlantılı olanları şube başkanlığına getirdi. Yani, tam anlamıyla partizanlık yapılıyor."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:47
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:27
Yatsı 20:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı