Son Dakika

"Şeker pancarı için TÜRKŞEKER taban fiyatını açıklamalı"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önümüzdeki yılın şeker pancarı taban fiyatının TÜRKŞEKER tarafından şimdiden açıklanması gerektiğini söyledi.

EKONOMİ 23.12.2021, 11:05
35
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, en stratejik ürünler arasında gösterilen şeker pancarının üretim maliyetindeki artışa dikkat çekti. 
Döviz kurlarındaki oynaklık bahane edilerek, çok sayıda ürünün fiyatında artış olduğunu, tarımsal ürünlerdeki girdi maliyetlerinin de sürekli arttığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ilaç, gübre ve tohum fiyatlarındaki artış hızının üreticiyi mağdur ettiğini belirtti. 
Şeker pancarı üretiminde gelecek yıl sorunlar yaşanabileceği uyarısında bulunan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bir zamanlar 400 bin olan sözleşmeli şeker pancarı üretici sayısının bu yıl 93 bine kadar düştüğünü, 5 milyon dekar olan şeker pancarı ekim alanının ise 3 milyon 382 bin ton olduğunu ifade etti. 

Ülkemizde şeker ihtiyacının 2 milyon 700 bin ton olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ TÜİK mayıs ayında yaptığı tahminde şeker pancarı üretiminin yüzde 8 azalarak 21 milyona gerileceğini öngörürken, ekim ayı istatistiklerinde üretimin yüzde 15,3 azalarak 19,5 milyon tona gerileceğini tahmin etti” hatırlatmasında bulundu.

50’e yakın ilde üretimi yapılan şeker pancarından şekerin yanı sıra küspe, alkol ve melas elde edildiğini belirten  CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, “Bu kampanya dönemi için ton başına 420 lira taban fiyat belirlenen şeker pancarını üreticiden bu fiyata alan özel şeker fabrikaları, şeker pancarından elde ettiği küspeyi besiciye 500-600 liraya satıyor. Önceden kamuya ait şeker fabrikaları küspeyi besiciye ücretsiz verirdi. Şimdi çiftçiden aldığı şeker pancarının fiyatından daha fazla fiyatla küspe satıyor. 33 şeker fabrikasından 13’ü kamuda, diğerlerinden 10’u özelleşti, 6’sı kamuda. Özelleştirilen şeker fabrikaları çiftçiden aldığı şeker pancarından elde ettiği küspeyi, şeker pancarından daha fazla fiyatla besiciye satıyor, bu durum besiciyi mağdur ediyor, hayvan yemlerinin piyasada farklı biçimde artmasına neden oluyor” diye konuştu. 

Kamuya ait fabrikalar kilosu 5 lira 30 kuruştan şeker satarken, özel fabrikaların şekeri 9 lira 95 kuruşa sattığına dikkat çeken  Ömer FETHİ Gürer, özel sektörün şekeri, kamunun sattığının 2 katı fiyata satmasının gelecek yıllarda daha büyük sorunlara neden olabileceğini anlattı. 
Tonu 420 lira olan şeker pancarı taban fiyatının maliyetinin çok altında kaldığına işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şeker pancarı üreticilerinin çoğunluğu, bu yıl para kazanamadığı için önümüzdeki yıl şekerpancarı ekmeme düşüncesinde. Önümüzdeki yıl ya para kazanabilecek ürün ekecekler ya da hiç ekmeyecekler” şeklinde konuştu. 

Kooperatife ait bazı fabrikaların bu tehlikeyi öngörerek, şimdiden gelecek yılın pancar avans fiyatını ton başına 720 lira olarak açıkladığını da belirten Gürer, “Kooperatif fabrikaları, hasadı Eylül-Aralık ayları arasında yapılan şekerpancarı için daha ekim yapılmadan önümüzdeki kampanya döneminin fiyatını açıkladılar. Önümüzdeki yıl şeker pancarı ekimi azalacağı için bu yıl iki daha şimdiden iki katına yakın bir taban fiyat açıklıyorlar” dedi.
Geçmişte kotanın yüzde 10’u eksik kalan kısmı için  çiftçilere ceza kesildiğini anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, fabrikaların özelleştirilmesinin ardından bu oranın özel fabrikalarda  yüzde 5’e  çekildiğini ve çiftçiye kota cezası kesilmesi çiftçiyi sıkıntıya soktuğunu kaydetti. 
Çiftçiye Eylül-Aralık arasında bir tarih vererek söküm yapmasını isteyen fabrikanın, zamanlamadan kaynaklanan firenin yükünü de yine çiftçiye yıktığını ifade eden Gürer, önceden üreticinin, pancarı en olgunlaştığı dönemde fabrikaya götürdüğünü bu nedenle de fazla bir fire kaybı olmadığını hatırlattı. 

Türkşeker’e ait 15 şeker fabrikasının olduğunu kaydeden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığının 2022-2023 kampanya dönemine ait şeker pancarı taban fiyatını bugünden açıklaması önerisinde bulundu. Gürer, bu nedenle Martta ekim yapacak olan çiftçinin ürününün kaça satacağını şimdiden bilerek ona göre ekim yapabileceğine işaret etti. TÜRKŞEKER şeker pancarı için taban fiyatını ekimden önce açıklamalıdır” dedi .
Çitçinin sahiplenilmesi gerektiğine değinen  Ömer Fethi Gürer, özetle şunları söyledi:

“Çiftçinin sahiplenilmesi demek tüketicinin sahiplenilmesi demektir. Markette satış fiyatı  Kamuda üretilen şeker kilosu  5 lira 35 kuruşa satılırken özel sektör fabrikaların şekeri kilosu  markette 9 lira 95 kuruş olması gelecek yıl belki de fiyatların ikiye katlanmasına neden olacaktır. Çiftçinin girdi maliyetleri mutlaka düşürülmelidir. Pancar üretiminde maliyet artışının önüne geçilmelidir. 
Dövizdeki düşüşe rağmen ilaç, gübre ve tohum fiyatları düşmüyor. Yetkililer gerekli önlemleri almalıdır. Bugünden şeker pancarı için önlem almazsa gelecek yıl çok daha büyük sorunlar yaşanabilir.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı