Sektörden yumurta fiyatları açıklaması: Bizi de tüketiciyi de üzüldü

Artan yumurta fiyatları için Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı İbrahim Afyon'dan açıklama geldi. Afyon, “Maliyetlerimiz sabit kalmasına rağmen yumurta fiyatlarımız geriye döndü.” dedi.

EKONOMİ 28.12.2021, 18:00
23
Sektörden yumurta fiyatları açıklaması: Bizi de tüketiciyi de üzüldü
Vatandaş artan yumurta fiyatlarından yakınmasına karşın Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, “Bir koli yumurta 45 liraya çıktı, 45’lik yumurta 55 liraya çıktı gibi söylemler var. Biz buna tamamıyla karşıyız. 30’luk yumurtanın tanesi markette 1-1,5 TL bandında.” dedi. Yumurta fiyatlarına gelen zammın iki gün geçerli olduğunu söyleyen Afyon, “Maliyetlerimiz sabit kalmasına rağmen yumurta fiyatlarımız geriye döndü. Bir adet yumurtanın maliyet karşılığı 200 gram yemdir. Benim sektörüm 200 gram karşılığı 1 adet yumurta almadığı sürece sürdürülebilir olamaz. Kurun düşüşü maliyetlerimizi bir tık düşürdü. Hala dolar bazlı emtia artışlarını engelleyemiyoruz oradan etkileniyoruz.” dedi. 
YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon, birlik merkezinde basın toplantısı düzenleyerek dövizin dalgalanmadan önce yumurta sektörünün indirim yaptığını söyledi.
Afyon, “Bir koli yumurtanın fiyatı özellikle son bir ayda 30 liralık yumurta 45 liraya çıktı. 45’lik yumurta 55 liraya çıktı gibi söylemler var. Biz buna tamamıyla karşıyız. 63-72 gramlık 30’lu yumurtanın bugün üreticideki maliyet seviyesi 30 TL. 36-37 TL’ye mal ettiğimiz yumurtayı en makul fiyatı marketlerde 40-45 TL. Tanesi 1-1,5 TL bandında. Yalnız 45 liradan sonra aynı yumurtanın 55-65 seviyesinde görmek bizi de tüketiciyi de üzdü.” diye konuştu.

Üretime devam edebilmek için yıl boyunca maliyetlerinin stabil kalması gerektiğini belirten Afyon, “Maliyetlerimiz aynı kalırken hayvan yenilemeye hayvanımızı beslemeye imkan verecek kadar bir kar marjı olmak zorunda. Hiçbir sektör artı kar almadan ürününü satmıyor. Lakin bizim depolama şansımız olmadığı için günlük sevk ettiğimiz için döviz maliyetimizi belirler. Ürünümüzün fiyatını piyasa belirler.” ifadelerini kullandı.

Yumurta fiyat artışının doğrudan yemle alakalı olduğunun altını çizen İbrahim Afyon, “Bir adet yumurtanın maliyet karşılığı 200 gram yemdir. Benim sektörüm 200 gram karşılığı 1 adet yumurta almadığı sürece sürdürülebilir olamaz. Kurun düşüşü maliyetlerimizi bir tık düşürdü. Hala dolar bazlı emtia artışlarını engelleyemiyoruz oradan etkileniyoruz." şeklinde konuştu. 

Mısırın yumurtacılık sektöründe kullanılan en önemli yem ürünü olduğunu vurgulayan Afyon, şunları söyledi:

YUM-BİR tarafından 11 Aralık’ta yapılan 5. yumurta zirvesine Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal da katılmıştı. Başkan Afyon, “Yumurta zirvesine katılan kurum yetkililerinin yem de yaşanan sıkıntıyla ilgili ne gibi önlemler alacak?” sorusuna ise, “Bizim şu an ki durumumuz kendimize yeter pozisyondayız ama maliyetler açısından yumurta sektörü biraz etkilendiği için bu konuda tüketiciyi korumak adına üreticiyi korumak sözü aldık TMO’dan. Bu açıklamaları bizim depolardaki mısırın üretime aktarılmasını sağladı. Yoksa dünya piyasasında hububat fiyatları yükselecek düşüncesiyle TMO’nun bu söylemiyle ürünlerini üretime yansıttılar.” cevabını verdi.
“Normalde ülkemiz yüzde 80 mısır boyutunda kendisine yeter. Diğer emtia, soya fasulyesi, ayçiçek küspesidir. Bunlar Ukrayna, Brezilya, Amerika gibi ülkelerden gelir. Dünya ölçeğinde bu emtianın büyük ülkeler tarafından depolandığını, özellikle Çin, Amerika gibi kimisi ihracatını kapattı. Kimisi ithalatını hızlandırdı. Bu ülkelerin emtia toplamasından kaynaklı ucuz ürüne ulaşım bizim için zorlaştı. Benim girdilerim ithal ürüne fiyat endeksli. Döviz benim girdime direkt etkiliyor.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı