Sendikalı oldukları için işten atıldılar

Şeker-İş Sendikası, sendikalı çalışmak istedikleri gerekçesiyle Alp Hindi Fabrikası yönetimi tarafından işten çıkartılan 4 işçi adına fabrika önünde basın açıklaması yaptı.

GÜNDEM 07.08.2022, 04:35
5
Sendikalı oldukları için işten atıldılar
Şeker-İş Sendikası, Alp Hindi Fabrikası yönetimi tarafından sendikalı çalışmak istedikleri gerekçesiyle işten çıkartılan işçiler için basın açıklaması düzenledi. Şeker-İş Sendikası’nın yapmış olduğu basın açıklamasında, Alp Hindi işverenlerine seslenilerek, “İşten atılan işçiler geri alınsın” çağrısında bulunuldu. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 51. maddesi ile Sendikalar ve Toplu Sözleşmeler Kanunu’nun 25. maddesine dikkat çeken Şeker-İş Sendikası, sendikalı olmanın işçi için açık bir hak olduğu ve sendikalı olduğu için iş akdinin feshedilemeyeceği uyarısında bulundu.

Sendikalı olmanın anayasal olarak açık bir hak olduğu belirtilen basın açıklamasında, “Yetkili yerlere gerekli başvurularda bulunmamıza rağmen  fabrika yönetimi tarafından 4 işçi arkadaşımız hukuksuz şekilde işten atıldı. Oysa Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 51. maddesinde işçilerin ekonomik ve sosyal koşullarını iyileştirmek amacıyla  sendikaya üye olmaları açıkca tanınmış bir haktır. Yine anayasal hakka dayanarak hazırlanan Sendikalar ve Toplu Sözleşmeler Kanunu’nun 25. maddesinde de  sendika üyesi olduğu için işçinin iş akdinin feshedilemeyeceği vurgulanmıştır. TCK, sendikalı olma hakkına yönelik baskıların 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetmektedir” ifadelerine yer verildi.

İşçilerin sağlıksız koşullarda çalıştığı belirten Şeker-İş Sendikası, açıklamasının devamında, “Bütün anayasal haklara rağmen işçiler sendikalı oldukları için işten çıkartılmakta. İşçilerin insani ve demokratik taleplerine kulak tıkayan  bu anlayışın bir temsilcisi olan Alp Hindi Fabrikası  yıllardır işçilerine uzun çalışma saatleri dayatmış  ama asla fazla mesai ücretleri ödememiştir. Çalışanlarını düşük ücrete mahkûm etmiştir. İş kazaları ve ağır çalışma koşullarıyla mağdur edilen Alp Hindi işçileri, demokratik haklarını kullanıp sendikalı olduklarında da gerekçesiz bir şekilde işten atılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın sonunda Şeker-İş Sendikası’nın yaşanan sürecin takipçisi olacağının altı çizilerek, “Bizler  Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası (Şeker-İş) olarak üye işçilerimizin haklarının takipçisi olmaya devam edeceğiz. Yaşanan olaylar vesilesiyle bir kere daha görüyoruz ki hukuksuzluklara karşı işçilerin bir araya gelmekten ve güçlerini birleştirmekten başka çıkar yol yoktur. Şeker-İş Sendikası olarak Alp Hindi işverenine, katı ve kabul edilemez tutumlarından vazgeçmelerini, sendikalı çalışma hakkını tanımalarını ve sorunun diyalog yolu ile çözülmesini ifade ediyoruz. Sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atılan işçilerin de işe geri alınması çağrısında bulunuyoruz. Emek ve sendika tutumundan vazgeçerek, iş barışını bozmamasını ve yasalara saygı göstermesini istiyoruz” denildi.
Mustafa AKPINAR

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı