Şengör'e deprem göndermesi: Modern engizisyonun papyonlu müritleri

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ortaya çıkardığı yıkımlar ülkenin birinci gündem maddesi. Kamuoyunda depremle ilgili dikkat çeken tartışmalar yaşanıyor.

GÜNDEM 26.02.2023, 09:10
1
Şengör'e deprem göndermesi: Modern engizisyonun papyonlu müritleri
Kahramanmarş merkezli depremlerin 11 ilde meydan getirdiği yıkıcı felaket sonrası kamuoyunda bilimsel konuda tartışmalar yaşanmıyor.
Deprem sonrası uzmanlar bilimin önemine vurgu yaparken kamuoyunda ise deprem konusunu farklı açıdan sorgulayanlar da oldu.
Sabaha gazete yazarı Melik Altınok, "Bugünlerde aydınlanmacının romantiği de hiç çekilmiyor" başlık yazısında deprem sonrası ekranlarda sık görülmeye başlayan Celal Şengör'e göndermede bulundu.
Yazısında bazı çevreleri gündemine alarak "Deprem nedeniyle Instagram yayınları sekteye uğrayan ünlülerimiz, "Bilime inanın artık ya, lütfen" diye isyan videoları çekiyorlar" ifadelerini kullanan Altınok, koronavirüs sürecindeki birtakım soru işaretlerine değinerek deprem üzerinden yapılan değerlendirmeleri nedeniyle bilim çevrelerindeki tutarsızlıkları eleştirdi.
Altonok, yazsında "Baksanıza, pandemide kendini bilimin kilisesi ilan edip farklı tezler ileri süren bilim adamlarını aforoz eden akademinin ilahiyatçıları bile bir garip... O günlerde bugün bilimin usul usul "pardon" demeye başladığı aşılarından üçer beşer olunması için fetvalar veriyorlardı... Şimdi de "Bilim adamlarının sözü dini buyruktur" falan diyorlar... Tam da "bilmediğimizden değil işimize gelmediğinden" demeleri, deprem yıkımının ahlaki boyutuna dikkat çekmeleri beklenen günlerde su koyuveriyorlar... Modern engizisyonun papyonlu müritlerine boyun eğiyorlar" dedi.
İşte Melih Altınok'un yazısı şu şekilde:
"Depremin ilk dakikalarından itibaren "bilimden uzaklaşıldığı için başımıza bu felaketin geldiğini" herkesten bir tur dinliyoruz.Kadri bilinmemiş peygamber pozlarındaki profesörler, bilimin buyruklarını yıllardır "tebliğ" ettikleri halde "sapmış" yığınları yola getiremediklerinden yakınıyorlar.Deprem nedeniyle Instagram yayınları sekteye uğrayan ünlülerimiz, "Bilime inanın artık ya, lütfen" diye isyan videoları çekiyorlar.Siyasilerin "halkımızın kendini depremde öldürtmemesi" için buldukları çözümse zorunlu coğrafya dersi.Kusura bakmasınlar ama sıkıyorlar. Çünkü insanlığın, ta yüz yıl önce rafa kaldırdığı romantik pozitivizm artık demode bile değil.Yahu gerçekten, insanların inançları sebebiyle bilime karşı oldukları için depreme dayanıksız evler yaptıklarını, yapılmasına izin verdiklerini, içine girip oturduklarını mı düşünüyorsunuz?
Evlerimizin, nasıl depreme karşı dayanıklı bina inşa edileceği bilgisinden, teknolojisinden, mevzuatından mahrum bir ülke olduğumuz için mi yıkıldığını sanıyorsunuz?Geç kalan aydınlanmacılarımıza, "Uyanın! Sizi milyonlar takip ediyor, lütfen biraz ciddi olalım" diyeceğim ama nafile...Baksanıza, pandemide kendini bilimin kilisesi ilan edip farklı tezler ileri süren bilim adamlarını aforoz eden akademinin ilahiyatçıları bile bir garip...O günlerde bugün bilimin usul usul "pardon" demeye başladığı aşılarından üçer beşer olunması için fetvalar veriyorlardı... Şimdi de "Bilim adamlarının sözü dini buyruktur" falan diyorlar.Tam da "bilmediğimizden değil işimize gelmediğinden" demeleri, deprem yıkımının ahlaki boyutuna dikkat çekmeleri beklenen günlerde su koyuveriyorlar... Modern engizisyonun papyonlu müritlerine boyun eğiyorlar.Siz söyleyin, deprem sonrası travma halindeki toplumumuzu esir alan bu vasatlıktan bilimsel ya da ahlaki bir "ders" çıkarmamız mümkün mü?"

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı