Serbest piyasa fındık fiyatları yükseldi! İl il fındık fiyatları

Serbest piyasada ürünlerini satmak isteyen fındık üreticileri için önemli gelişmeler yaşandı. Serbest piyasada fındık fiyatları artış gösterdi. İşte, il il fındık fiyatları

EKONOMİ 08.10.2021, 19:30
34
Serbest piyasa fındık fiyatları yükseldi! İl il fındık fiyatları
Serbest piyasada fındığını satmak isteyen Karadenizli üreticinin gözü kulağı fındık piyasasında. Beklentilerin altında açıklanan fındık alım fiyatları sonrası üreticiler özel sektöre ürünlerini satmak için geri sayıma geçti. Karadeniz'de fındık üretiminin merkezlerinden olan Ordu'da serbest piyasa fındık fiyatları vatandaşları mutlu etmiyor. Son bir haftada sadece 75 Kuruş artan fındık fiyatları Karadenizlileri kara kara düşündürüyor. Son olarak 23 TL’ye kadar gerileyen fındık fiyatları içinde bulunduğumuz haftayı yükseliş trendinde tamamladı. Son gelen fiyat artışı sonrası Ordu'da fındık fiyatları 23.75 TL’yi gördü.
Karadenizde ortalama 23 ile 24 TL’den satılan kabuklu fındık seçilip paketlenerek kilosu ortalama 45 TL’den satılıyor. Ülkemizde her sene ortalama 100 bin tonun üzerinde fındık tüketiliyor. Fındıktan çok sayıda ürün elde ediliyor. Kabuklu, kavrulmuş, tuzlanmış, natürel fındıkların yanında fındık ezmesi, fındık kreması ve fındık yağı olarak piyasada satılıyor.
Kuru yemiş olarak tüketilen fındık, Corylus ağacından gelen bir yemiş türüdür. Çoğunlukla Türkiye, İtalya, ispanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yetiştirilmektedir. Fındıklar tatlı bir tada sahiptir ve çiğ, kavrulmuş veya ezilmiş olarak yenebilir. Diğer yemişler gibi fındıklar da besin bakımından zengindir ve protein, yağ, vitamin ve mineral içeriği yüksektir. İşte fındığın yedi kanıta dayalı sağlık yararı;
Fındık harika bir besin profiline sahiptir. Kalorileri yüksek olmasına rağmen, besinler ve sağlıklı yağlar ile yüklenirler. Fındık ayrıca yeterli miktarda B6 vitamini, folat, fosfor, potasyum ve çinko içerir. Ek olarak, zengin bir tekli ve çoklu doymamış yağ kaynağıdır ve oleik asit gibi iyi miktarda omega-6 ve omega-9 yağ asitleri içerir. Bununla birlikte fındık, demir ve çinko gibi bazı minerallerin fındıklardan emilimini bozduğu gösterilen fitik asit içerir.
Fındık önemli miktarda antioksidan sağlar. Antioksidanlar vücudu hücre yapısına zarar verebilecek ve yaşlanmayı, kanseri ve kalp hastalığını teşvik edebilen oksidatif strese karşı korur. Öte yandan fındık yemenin kalbi koruduğu gösterilmiştir. Fındıkta, yüksek konsantrasyondaki antioksidanlar ve sağlıklı yağlar antioksidan potansiyelini artırabilir ve kandaki kolesterol seviyelerini düşürebilir. Bir ay süren bir çalışmada, toplam günlük kalori alımının% 18-20'sini fındıktan tüketen yüksek kolesterol düzeyine sahip 21 kişi gözlemlendi. Sonuçlar, kolesterol, trigliseritler ve kötü LDL kolesterol seviyelerinin azaldığını gösterdi. Ayrıca, fındıktaki yüksek yağ asitleri, diyet lifi, antioksidanlar, potasyum ve magnezyum içeriği kan basıncını normalleştirmeye yardımcı görünmektedir. Badem ve ceviz gibi fındıkların kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Bol olmasa da, fındıkların kan şekeri seviyelerini düşürmeye de yardımcı olabileceği konusunda araştırmalar var.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı