Serebral Palsi nedir? Serebral Palsinin belirtileri nelerdir?

İstanbul'da köprüler "Serebral Palsi" hastalığına dikkat çekmek amacıyla yeşil renkle aydınlatıldı. Peki Serebral Palsi nedir?

SAĞLIK 07.10.2021, 05:00
33
Serebral Palsi nedir? Serebral Palsinin belirtileri nelerdir?
 Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim köprüleri "Serebral Palsi" hastalığına dikkat çekmek amacıyla yeşil renklerle aydınlatıldı.
Peki Serebral Palsi nedir? Serebral Palsinin belirtileri nelerdir?
Serebral palsi, bir başka ifade ile beyin felci insan vücudundaki kasların hareketlerini, vücudun duruşunu etkileyen  fiziksel engel durumuna verilen isimdir. 
Çoğunlukla doğumdan önce olgunlaşmamış beynin gelişmesi sırasında meydana gelen hasardan kaynaklanır.
Serebral palsinin belirti ve semptomları bebeklikte veya okul öncesi yıllarda ortaya çıkar.
Hareket bozukluklarına ve anormal reflekslere, uzuvların ve gövdenin gevşekliğine veya sertliğine, anormal pozisyonda durmaya, istemsiz hareketlere, kararsız yürümeye vb hareketlere neden olur.
Bireyler yutma problemleri yaşayabilir ya da gözlerini aynı nesneye doğru odaklamakta güçlük çekebilirler. Ayrıca kaslardaki kasılmanın sertliği nedeniyle bireyin vücudunun çeşitli eklemlerinde hareket aralığını azalmış olabilir.
Serebral palsinin günlük faaliyetler üzerindeki etkisi bireyden bireye büyük farklılıklar gösterir. Bazı vakalarda bireyin normal yürümesi mümkünken, diğer vakalarda yardım gerekli olabilir. Bazı bireylerde normal veya normale yakın zihinsel gelişim gözlemlenirken, diğerlerinde zihinsel engellerin çıkması mümkündür. Eş zamanlı görülen diğer durumların arasında epilepsi, körlük veya sağırlık da olabilir.

Serebral palsi, çoğunlukla çocuk doğmadan önce beyin gelişiminde ortaya çıkar.
Ayrıca annede görülen enfeksiyonlar da gelişmekte olan fetüsü etkileyebilir.
Anormal gelişime yol açan kalıtsal gen mutasyonları.Beynin içinde veya çevresinde iltihaplanmaya neden olan bebek enfeksiyonları.Bir kaza veya düşmeden kaynaklanan kafa travması.Fetal inme, yani gelişmekte olan beyne kan akışında bozulma.Rahimde veya yenidoğan olarak beyin kanaması.Zorlu bir doğum nedeniyle beyne giden oksijende eksiklik, ani asfiksi.

Ne yazık ki Serebral palsi vakalarının çoğu önlenemez, ancakrisk faktörlerini azaltılabilir.
Aşılanmak önemlidir. Tercihen hamile kalmadan önce kızamıkçık gibi hastalıklara karşı aşılanmak, fetal beyin hasarına neden olabilecek bir enfeksiyonu önleyebilir.
Birey kendisine iyi bakmalıdır.
Hamilelik dönemine ne kadar sağlıklı girilirse, serebral palsi ile sonuçlanan bir enfeksiyon geliştirme olasılığı o kadar düşük olur.
Doğum öncesi bakıma erkenden başlamak ve sürekli  devam ettirmek önemlidir. Hamilelik sırasında doktora düzenli ziyaret yapılması hem ebeveyn hem de bebek için sağlık risklerini azaltmanın en iyi yollarından birisidir.
Düzenli doktor ziyaretleri, erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve enfeksiyon gibi komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir.Güvenlik önlemlerini aksatmamak gereklidir. Araçlar için özel çocuk koltuğu, bisiklet kaskı, yatak çevresine emniyet parmaklıkları gibi önlemlerin yanı sıra ve çocuğa uygun gözetim sağlayarak kafa yaralanmalarının önüne geçmek mümkün olabilir.
Hamilelik öncesinde, süresince ve sonrasında alkol, tütün ve yasa dışı uyuşturuculardan kaçınmak zaruridir. Bu faktörlerin hepsi serebral palsi riskiyle doğrudan ilişkilendirilmiştir.

 Serebral palsinin belirti ve bulguları, beyindeki hasarın konumuna ve ağırlığına göre büyük ölçüde değişebilir. Serebral palsi ile bağlantılı hareket ve koordinasyon problemleri  şunlardır:
 Aşırı salya akıtma veya yutma problemleri
Ayak parmakları üzerinde yürüme, çömelerek yürüme, dizleri çaprazlayarak yürüme, geniş adımlarla yürüme veya asimetrik yürüme gibi yürüyüş zorlukları,
Denge ve kas koordinasyonu eksikliği (ataksi).
Düğme iliklemek veya eşya almak gibi ince motor becerilerinde zorluk çekmek.
Emme veya yeme sırasında güçlükler.
Hareket sırasında vücudun bir tarafını tercih etmek, örneğin hep aynı el ile uzanmak, veya emeklerken bir ayağı sürüklemek.
Havale ve titreme nöbetleri.
Kas tonusunda çok sert veya çok yumuşak olma gibi değişiklikler.
Kolları yukarı itme, oturma veya emekleme gibi motor becerileri kazanmada gecikme.
Konuşma gelişiminde gecikmeler veya konuşma güçlüğü.
Normal refleksleri olan, ancak sürekli sert kaslar (sertlik).
Öğrenme zorlukları.
Sert kaslar ve abartılı refleksler (spastisite).
Titreme veya istemsiz hareketler.
Yavaş, kıvranma şeklinde hareketler.

Ağız hastalıkları.Anormal dokunma veya ağrı algıları.Çeşitli zihinsel engel türleri.Görme ve duyma güçlüğü.Havale ve titreme nöbetleri.İdrar kaçırma.Ruh sağlığı sorunları.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:47
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:27
Yatsı 20:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı