Sıcak döviz için sektör ölüyor!

Mobilya sektörünün ana hammaddesi olan MDF ve suntaya yüzde 100’ün üzerinde zam gelirken, üreticiler zamlı fiyattan bile ürün bulamıyor.

GÜNDEM 28.05.2021, 04:35
8
Sıcak döviz için sektör ölüyor!
İç piyasaya verilmeyip mobilyadaki rakip ülke Çin’e satılan hammadde nedeniyle mobilyacılar aldıkları siparişleri teslim edemiyor. Üreticiler, “Geçen hafta Çin’e ihraç edilen konteynırlardaki ürünlerin kazancı takriben 400 bin dolar iken, aynı ürünü iç piyasaya satsanız, kazancınız 2 milyon dolar civarında olur. İhracat yapıp sıcak döviz getiriyorsunuz ama iç piyasadaki üretici kepenk kapatma noktasına geliyor” diyor.
Ekonomik kriz ve koronavirüs pandemisi ile esnafın zor günler geçirdiği Türkiye’de dertli bir kesim de mobilya üreticileri. MDF ve sunta gibi sektörün ana hammaddesi olan ürünlere yüzde 100’ün üzerinde zam geldi. Bu zamlara rağmen ürün almak isteyen üreticiler piyasada MDF ve sunta bulamıyor. Hammadde sıkıntısının en büyük nedeni ise ihracat. Sıcak döviz girişi sebebiyle ihraç edilen rakip ülke Çin’e bile satılan ürünler iç piyasayı bitme noktasına getirdi.

İnegöl Marangoz ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “2020’den beri sünger ve cam ile başlayan sıkıntımız 2021 yılının başında sunta ve MDF hammaddeleriyle devam ediyor. Hem yeterli düzeyde bulunmaması hem de fiyatlarda yaşanan zamlarla birlikte esnafımız ciddi sıkıntı yaşıyor. Türkiye genelinde hammadde tedarikçileri üretimlerine devam ettiler. 2020’nin ilk 6 ayı pandemi ile geçti. Son 6 ayda da yoğun taleple karşılaşıldı. Fakat 2021’in başlarında hammaddeye ulaşmak imkânsız hâle geldi. 18 milim ham MDF 140 lirayken bugün 285 liraya ulaştı. İçeriye lazım olan hammaddenin ihracata gittiğini öğrendik. İç piyasa sıkıntı çekmeye başladı. İnegöl’de 50-60 bin kişi bu meslekle geçiniyor. Bu zamların ve malzemenin yokluğu bizleri sıkıntıya sokuyor. Zamanında ürünlerimizi teslim edemiyoruz. Bu sadece İnegöl’ün değil, tüm Türkiye’nin sorunudur” ifadelerini kullandı.

Mobilya üreticisi Ahmet Yıldız, “Yaklaşık bir buçuk, iki yıldır hammadde problemi yaşıyoruz. Ana hammadde olarak MDF ve suntada ciddi problemler var. Yüzde 100’ün üzerinde zam olmasına rağmen ürünleri bulamıyoruz. Her ay iki kez zam yapılıyor ama yine de bulmakta güçlük çekiyoruz. Bunun sebebi hammaddenin yurt dışına satılması. İç piyasadaki mobilyacı, ürün bulamıyor. Küçük ve orta ölçekli firmalar bu konuda çok şanssız. Büyük ölçekli firmalar baskı yapıp hammadde alabiliyor ama küçük firmalar iş yapamaz hâle geliyor” dedi.  Sipariş ettiği suntayı 2 ay sonra teslim aldığını söyleyen Yıldız, “Ürünün yapılması ve nakliyesi ile 3 ayı buluyor. 3 ay hangi müşteri bekler? Hükümetin sıcak döviz politikası var sanırım. Bugünü kurtarma politikası sağlıklı değil. Geçen hafta Çin’e ihraç edilen konteynırlardaki ürünlerin kazancı takriben 400 bin dolar. Ama aynı ürünü iç piyasaya servis etseniz işletseniz kazancınız 2 milyon dolar civarında olur. İhracat yapıp sıcak döviz getiriyorsunuz ama iç piyasadaki üretici kepenk kapatma noktasına geliyor” diye konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı