“Sıcak para deva olmaz”

Ekonomi uzmanı Azad Osmanlı, Merkez Bankası ile sanayiciler arasında yaşanan gerilimin piyasaya nasıl yansıdığını Millî Gazete’ye değerlendirdi.

EKONOMİ 03.08.2022, 05:40
7
“Sıcak para deva olmaz”
Ekonomide işlerin yolunda gitmediğini söyleyen ekonomi uzmanı Osmanlı: “Sıcak para deva olmaz”
Hükümetin ısrarla sürdürdüğü hatalı ekonomi kararları, güven ortamını sarsmakla beraber yatırımcıyı da her geçen gün ülkeden uzaklaştırıyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun sanayicilere yönelik, “Ucuz kredi alıp, stokçuluk yapıyorlar” sözleri Merkez Bankası ile sanayiciler arasında büyük bir gerilim yaşanmasına sebep olmuştu.  Merkez Bankası ve sanayiciler arasında yaşanan tartışmayı Millî Gazete’ye değerlendiren Ekonomi Uzmanı Azad Osmanlı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ihracat rakamlarını da gazetemiz için yorumladı.

Sanayicinin maliyetlerden muzdarip olduğunu belirten Azad Osmanlı, “Şöyle bir gerçek var ki maliyetler çok yükselmiş durumda.  Sanayiciler maliyetlerden muzdarip. İstanbul Sanayiciler Odası Başkanı’na hak veriyoruz biz. Savaşlardan dolayı dengeler değişiyor.  Özellikle Türkiye olarak enerjide yüzde 60 dışa bağımlı bir ülkeyiz. Bundan ötürü maliyetler de ister istemez artıyor. Ancak sayın Merkez Bankası Başkanı’na katılmıyorum. Böyle parmak sallamaları doğru değil. Netice itibarıyla bir çözüm merkezinin kendini şikayet merkezi konumunda görmesi doğru olmaz. O makam çözüm merkezi, şikayet merkezi değil. Dolayısıyla bu duruma çözüm getirilmesi gerekir.  Sanayiciler şikayet edecek elbette ancak yönetim merkezleri şikayet etmemelidir. Ne olursa olsun bu ikili çekişme hem sanayiciye hem Merkez Bankasına zarar verir.  Piyasalar bu olayları farklı satın alıyor. Bugün döviz kuru 18’lere dayandı. Piyasalar bu durumu farklı algıladığı için bu durum tabi ki hepimize olumsuz yansıyor” dedi.

Merkez Bankasında çok sık başkan değişikliği yaşandığını vurgulayan Osmanlı, “Ekonominin değişmez bir kuralı vardır piyasalarda. Ekonomi güven üzerine kuruludur. Biz de maalesef çokça Merkez Bankası Başkanı değişti. Böyle demeçler, güven ortamının sarsılmasına sebep oluyor. Evet, yatırımcıyı ülkeye çekmeye çalışıyoruz çünkü Türkiye dövizi kıt bir ülke. Enerjide de dışarıya bağımlı olduğu için bir de üstüne böyle tartışmalar üzerine binince piyasa buna göre tavrını alıyor. Maalesef geri adım atıyorlar ve  bu nedenle de sıcak paraya yöneliyorlar. Yatırım yerine sıcak parayı tercih ediyorlar. Sıcak para da biliyorsunuz her zaman tehlikelidir. Sıcak para kısa süreli soğuk duş etkisi oluşturur bu da tehlikelere yol açabilir” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz gün gerçekleşen kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ihracat rakamlarına değinen  Osmanlı, “Ekonomik göstergelerimiz Cumhurbaşkanı’nın dediği gibi ihracatta iyidir. Malumunuz TL’nin değeri düşünce Türkiye’nin ihraç malları artar. Neden? Çünkü yabancı bizim ülkeye gelip az dövizle çok TL alıp, çok mal alacak demektir. Bu dünyada değişmez bir kuraldır. Amerika’da zaman zaman Avrupa mallarını düşürmek için doların değeri euro karşısında düşürülür. Sebebi rekabet gücünü artırmak. Bu bir stratejidir ama maalesef şunu vurgulamak lazım ki bizim ithalatımız fazla. İthal girdilerimizin büyük çoğunluğu da enerji. Üretimin üçte bir maliyeti enerjidir. Enerjide dışarıya bağımlıyız.  Kanaatimce enerjiyi, döviz kurunu kontrol altına almadan cari açığı kontrol altına alamazsınız dolayısıyla enflasyonu kontrol altına alamazsınız. Evet, ihracatımız artıyor ancak ithalatımız da artıyor” ifadelerini kullandı.
Mustafa Akpınar

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı