Sırplar Kosova’yı karıştırdı

Son günlerde gerilimin arttığı Kosova’nın kuzeyindeki Sırplar, yeni Arnavut belediye başkanlarının göreve başlamasını engellemek ve belediye binalarına girmek amacıyla protesto düzenliyor.

DÜNYA 31.05.2023, 07:05
1
Sırplar Kosova’yı karıştırdı
Sırp göstericiler, polis ve NATO askerleri arasında çıkan çatışmalarda 25 barış gücü askeri yaralandı.
NATO, bu saldırıları “kabul edilemez” olarak nitelendirerek kınadı. Bölgedeki Arnavut belediye başkanlarının göreve gelmesiyle birlikte huzursuzluk tırmandı. Zveçan’da bir hükümet binasını işgal etmeye çalışan protestocular, göz yaşartıcı gaz ve ses bombalarıyla durdurulmak istendi. NATO askerleri ise iki belediye binasının çevresinde güvenlik önlemleri aldı.
NATO tarafından yapılan açıklamada, yaralanan barış gücü askerleri arasında İtalya ve Macaristan’dan gelen birliklerin bulunduğu ve üç askerin durumunun ağır olduğu belirtildi. Saldırılarla ilgili olarak beş kişi tutuklandı.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vucic, hastaneye tedavi için ihtiyaç duyan 50’den fazla Sırp olduğunu ifade etti. Protestocular, belediye binalarından Sırp bayraklarının indirilip yerlerine Kosova bayrağının asılmasına tepki gösterdi. Vucic, Kosovalı Sırplara NATO ile çatışmaya girmemeleri çağrısında bulundu.
NATO ise, ittifakın Kosova’daki Barış Gücü (KFOR) askerlerine yapılan saldırıları kınayarak, acilen şiddetin durdurulması çağrısında bulundu.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kosova’nın kuzeyinde gerginliğin artmasının ardından Kosova ve Sırbistan liderleri arasında üst düzey bir toplantı yapılması için çalıştığını belirterek, Avrupa’nın yeni bir çatışmayı kaldıramayacağını söyledi. Borrell, “Avrupa’da yeteri kadar şiddet yaşandı. Yeni bir çatışmayı kaldıramayız. Sözlerimin dinlenmesini ve insanların buna göre davranmasını ümit ediyorum” dedi.
NATO’nun Kosova Barış Gücü (KFOR), ülkenin kuzeyindeki olaylarda yaralanan asker sayısının 30 olduğunu, askerlerin İtalyan ve Macar birliklere bağlı bulunduğunu duyurdu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:31
Güneş 05:56
Öğle 12:43
İkindi 16:24
Akşam 19:21
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı