Siyonist İsrail'de tartışma: Hamas'ın füzeleri nereden geliyor?

Haaretz gazetesinin askeri analisti Amos Harel, Hamas ve İslami Cihad'ın, bağımsız bir yerel askeri sanayi geliştirmeyi başardığını söyledi.

DÜNYA 27.05.2021, 00:30
22
Siyonist İsrail'de tartışma: Hamas'ın füzeleri nereden geliyor?
Siyonist İsrail'in 10 Mayıs'ta Gazze'yi bombardıman altında tutmasına karşılık olarak Gazze'den ateşlenen füzeleri analiz eden Haaretz gazetesinin askeri analisti Amos Harel, bu füzelerin güç dengesini bir şekilde değiştirdiğini söyledi.
Harel'e göre bu mesele, İsrail'in Gazze'ye silah girişini önlemek için Mısır'ın sınırlarını neredeyse tamamen kapatmasını talep ettiği yıllarda, Gazze'deki askeri sanayi tam bir üretim hattı haline geldi.
Harel, İsrail askeri endüstrisinden bir uzmandan, 'Gazze'deki direnişin çok tehlikeli bir düşman haline geldiğini' aktarıyor.
İsrailli uzman, Gazze'de daha zor şartlar altında çalışsalar da, Gazze'nin askeri endüstrisinin, İran ve Hizbullah'taki silah üreticilerinden daha az ciddi olmadığını ve asla küçümsenmemesi gerektiğini vurguladı.
Harel'e göre, Gazze Şeridi'ndeki yerel silah endüstrisi 2000 yılında başladı ve 2001'de "Sderot" şehri ilk ev yapımı Kassam füzesinin fırlatılmasına tanık oldu.
İlerleyen yıllarda tünellerden büyük silah kaçakçılığına tanık olduklarına şahit olduklarını belirten Harel, 2013'te Sisi'nin Mısır'da darbeyle iktidara gelmesiyle, bu tünellerden yapılan silah girişlerinin durduğunu söyledi.

İsrail güvenlik sisteminin Hamas'ın iki alanda çaba gösterdiğine inandığını söyleyen Harel, 'İlki mevcut füzelere benzer, ancak daha geniş menzilli ve daha yıkıcı kapasiteyle füzeler üretiyor. İkincisi ve halen geliştirilmekte olan, hassas füzelerin üretimi söz konusu.' ifadelerini kullandı.
Harel, Hamas'ın İsrail güç istasyonları ve limanlarının yanı sıra, Ben Gurion Havaalanı, hava kuvvetleri üsleri gibi stratejik bölgeleri hedef alabileceğini, isabetli hale gelebilmeleri için füzeler üzerinde çalıştıklarını ileri sürdü.
Askeri analist, işgalci İsrail'in en büyük ikinci endişesinin hassas füzeler olduğunu, bu nedenle Gazze Şeridi'ndeki hava saldırılarının çoğu, saldırıların çoğunun bu bunu engellemeye yönelik olduğunu iddia etti. Harel'e göre bu alanda çalışan Filistinli işçi ve mühendislerden bazıları, saldırı ve suikasta kurban gitti.

Harel, Gazze'deki silahların geliştirilmesinde çalışanların, Filistin dışındaki üniversitelerden bu alanda doktora derecelerine sahip mühendisler ve bir grup uzman olduğunu, ancak direnişin yararına silah geliştirmek için yıllarca çalıştıktan sonra artık deneyimli olduklarını belirtti.
Harel'e göre, füze üretim ağının ve bazı çalışanlarının hedeflenmesine rağmen, Gazze'nin füze geliştirmeye ve üretmeye devam etmek için yeterli uzman ve malzemeye sahip olduğuna inanılıyor.
Kaynak: Star

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı