Son deprem sonrası soruluyor: Milli yas nedir neden nasıl ilan edilir?

Türkiye'de 6 Şubat'ta yaşadığımız iki büyük deprem felaketi nedeniyle Milli Yas ilan edildi. Erdoğan, 7 gün süreyle milli yas ilan edildiğini açıkladı. Peki, Milli yas nedir, nasıl ilan edilir?

GÜNDEM 07.02.2023, 06:30
22
Son deprem sonrası soruluyor: Milli yas nedir neden nasıl ilan edilir?
Milli yas nedir, neden nasıl ilan edilir merak ediliyor. Dün akşam saatlerinde açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "(Milli yas ilanı) Bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir." ifadesini kullandı. Peki, Milli yas nedir? Milli yas nasıl ilan edilir? Milli yas hangi durumlarda ilan edilir, bayraklar neden yarıya çekilir? İşte Ulusal yas ile ilgili bilgiler...

Milli yas veya ulusal yas, bir ülke halkının büyük çoğunluğu tarafından yerine getirilen yas tutma ve anma eylemlerinin gerçekleştirildiği gündür.

Milli yas, o ülkeden veya başka bir yerden önemli bir kişinin veya kişilerin vefatı veya bunların ölüm yıl dönümü sebebi ile hükümetler tarafından ilan edilmektedir. Ayrıca bir ülkede gerçekleşen terör saldırısı, doğal afet, facia, savaş, kaza gibi sebeplerin sonrasında da milli yas ilan edilebilmektedir. Milli yas sürecince bayraklar yarıya indirilir.

Milli yaslarda bayrakların yarıya indirilmesi geleneği eski deniz savaşlarına kadar uzanmaktadır. Savaş sonrası yenilen gemi, galip tarafın bayrağını asıyordu. Bunu yapabilmek için de kendi bayrağını yarıya çekerek, üstte yer bırakmak zorundaydı. Hangi ulustan olursa olsun denizde birbirinin yanından geçen gemilerin, geçiş süresince bayraklarını yarıya indirme geleneği, bir saygı ifadesi olarak günümüzde de devam etmektedir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:17
Güneş 06:37
Öğle 12:51
İkindi 16:16
Akşam 18:56
Yatsı 20:11
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı