Su içmek neden önemli? Günde kaç bardak su içmeliyiz?

Suyun sağlığımız için ne kadar yararlı olduğunu biliyoruz peki yeteri kadar su içiyor muyuz? Yetişkin bir insanın günde en az kaç bardak su içmesi gerekir?

SAĞLIK 04.05.2021, 07:55
26
Su içmek neden önemli? Günde kaç bardak su içmeliyiz?
Su canlılar için hayati önem taşıyan su en mühim yaşam desteklerimizden bir tanesidir.
Normal kiloda erişkin bir kadın günde 1,5-2 litre, erkekler ise günde 2-2,5 litre su tüketmelidir.
Çay, kahve, meyve suyu ve soda gibi içecekler günlük tüketimin dışında tutulmalıdır. Çok terleyen kişiler su miktarlarını biraz daha artırabilir.
Vücuttaki kas kitlesi ve yapısına göre su tüketiminin ayarlanması gerekmektedir.
Ne kadar su ile böbreklerinizi yıkarsanız, böbrekleriniz de işlevini o kadar rahat yapar.
Ancak çok su içmek yararlı değildir. Günde 4-5 litre su içilirse böbreğin idrarı konsantre etme yeteneği zorlanır. Bu da vücutta sodyum oranının azalmasına sebep olur.
Suyu yeterli almak böbreklerin ve dolayısıyla damarların erken yaşlanmasını önler.

* Su, yediğiniz besinlerin parçalanmasına yardımcı olarak sindirim sisteminin mükemmel çalışmasını sağlar,
* Cilt hücrelerini tamir ederek, cildin esnekliğini arttırır. Bu da cildin daha parlak ve daha canlı görünmesiyle sonuçlanır. Aynı zamanda saçların daha yumuşak ve parlak görünmesine yardım eder,
* Susuz kalmaya bağlı olarak gelişen unutkanlık, dikkat problemi gibi beyin fonksiyonlarını düzenler,
* Vücut ısısını dengeler ve kişilerde büyük sıkıntı veren ödemin atılmasına yardımcı olur,
* Kan dolaşımınızı kolaylaştırarak daha sağlıklı olmanızı sağlar,
* Bağırsak sağlığını düzenler,
* Metabolizmayı daha fazla çalıştırır. Böylece daha fazla kalori yakmış olursunuz. Ilık su, aynı zamanda vücuttaki yağların parçalanmasını sağlar,
 * Kanı sulandırır ve dolaşım sırasında pıhtılaşmasını önler,
* Stres, gerginlik ve depresyonun hafiflemesine yardımcı olur,
* Vücut direnci ve bağışıklığının güçlenmesini sağlar.

Sağlıklı bir insan 1,5 litresi idrar yoluyla 1 litreye yakını ise nefes, terleme ve eklem hareketleriyle olmak üzere toplam 2,5 litreye yakın sıvı kaybeder. Kaybedilen sıvının yüzde 20’ye yakın kısmı gün boyunca yediklerimizden karşılanır. Kalan 2 litreyi de su içtiğimizde yerine koymuş oluruz. Her gün 1 bardak su ile güne başlamayı alışkanlık haline getirin. Kişilerin günlük tüketmesi gereken su miktarı yaptığı aktiviteye ve ne kadar terlediğine göre değişir. Her gün tüketilmesi gereken, evrensel olarak kabul edilmiş bir su miktarı yoktur, ancak sağlıklı miktarın ne olduğu konusunda genel bir fikir birliği vardır. Buna göre erkekler için yeterli miktar günde yaklaşık 3 litre, kadınlar için ise yaklaşık 2 litredir.

İçeceklerin hiçbiri suyun yerine geçemez. Aksine bu tür içeceklerin fazla tüketilmesi susama hissini baskılayarak, suya olan ihtiyacı azaltmaktadır. Susama hissinin olmaması vücudun günlük su ihtiyacının karşılandığı anlamına gelmez.
Su kalori içermez ve asiditesi yoktur. Kafeinli içeceklerin fazla tüketilmesi çarpıntıya neden olurken bu içeceklerin beraberinde kullanılan fazla şeker de kilo alımına neden olur.

Normal şartlar altında farkında olmadan gerektiğinden fazla su tüketmek nadiren gerçekleşir. Ancak her şeyin fazlasının zarar olduğunu bildiğimiz gibi suyunda fazlası zarardır. Vücut alması gerekenden fazla su aldığı takdirde kişi su zehirlenmesi yaşayabilir. Su zehirlenmesi, vücutta bulunan sıvılar içindeki elektrolitlerin dengesini bozup, normal beyin fonksiyonlarına zarar verir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı