Son Dakika

Suçu önleyecek sistem gerekli

Suç işlendikten sonra devreye giren hukuk sistemi ile çözüm değil, sorun üretiriz… Bazı kanunlar suçu ortadan kaldırmak şöyle dursun, suça neden oluyor

GÜNDEM 27.08.2022, 08:10
9
Suçu önleyecek sistem gerekli
Ülkemizdeki adalet sistemi bir türlü rayına oturmuyor. Yargı sistemi, suçu ortadan kaldırmak yerine suçluya ceza vermek üzerine kurulunca, çıkartılan bazı kanunlar ve mevzuatlar suça neden oluyor. Benimsenen suç işlendikten sonra ceza yöntemi yargı kararlarını tartışılır hale getirirken, yargıya olan güveni de azaltıyor. Oysa çıkartılacak önleyici yasalarla birçok suç, daha işlenmeden önüne geçilebilir.
Türkiye’deki yargı sistemi, genel itibarıyla suç sonrası ceza vermeye dayalı. Ceza vermek sistemini benimseyen adalet anlayışı sonucu çıkartılan bazı kanunlar ve mevzuatlar, suçu ortadan kaldırmak şöyle dursun, suça neden oluyor. Oysa çıkartılacak kanunlar ve mevzuatlar birçok suçu daha yapılmadan önleyebilecek nitelikte olabilir. Topluma zarar verecek olayların daha suç halini almadan ortadan kaldırılması için alınacak önlem ve yasalar hem yargı sistemini hem de yargı kararlarını tartışılır hale getirmekten çıkartabilir. Bu da ancak suçu önleyici yargı sistemi ve hak, adalet ve ahlâk anlayışlı bir eğitim sisteminden geçiyor.
“LGBTİ yasaktı. ‘Ahlâka aykırı dernekler kurulamaz’ ilkesi maalesef kaldırıldı”
HUDER Hukuki Araştırmalar Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Avukat Mustafa Yaman, Türkiye’deki adalet ve ceza sistemini Millî Gazete’ye değerlendirdi.
LGBTİ eskiden ülkemizde yasaktı. ‘Ahlâka aykırı dernekler kurulamaz’ ilkesi, maalesef artık öyle bir ilke yok. Türkiye toplumu LGBTİ’yi kabul etmiyor ama çocukları bu sapkınlıkla zehirleniyor. Bu noktada işlenen birçok suç var ama kanunlarımıza göre LGBTİ suç değil. Devletin suç önleyici bir ilke belirlemesi lazım. Yoksa bu kadar suça iten sebep varken suç oranları artmaya devam edecek. Üniversitelerin toplumdaki suç istatistiklerini çıkarması lazım ve devletin de bu sonuçlara göre yeni düzenlemeler yapması gerek.
Türkiye’deki mevcut adalet sistemi bir türlü rayına oturmuyor. Ceza vermek sistemini benimseyen adalet anlayışı sonucu çıkartılan bazı kanunlar ve mevzuatlar suçu ortadan kaldırmak şöyle dursun, suça neden oluyor. İşlenen suç sonrasına yönelik çıkartılan kanun, düzenleme ve kararlar hem yargıyı tartışılır hale getiriyor hem de yargıya olan güveni azaltıyor. Oysa çıkartılacak önleyici yasalarla birçok suç, daha işlenmeden önüne geçilebilir. Türkiye’deki adalet ve ceza sisteminin durumunu HUDER Hukuki Araştırmalar Derneği İstanbul Şube Başkanı Avukat Mustafa Yaman, Millî Gazete’ye değerlendirdi.
Türkiye’deki yargı sisteminin bütünüyle gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Avukat Mustafa Yaman, “Hak eden, hak ettiği cezaları almıyor ama hak etmeyen birçok insan ağır cezalara çarptırılmış durumda. Bunun nedeni de insanların haklarını arayabilecekleri bir ortam olmaması. ‘Hak arama özgürlüğü’ Türkiye’de anayasal bir hak ancak bugün en basit davaların masrafları çok yüksek. O yüzden asgari ücretli birisinin bu masrafları karşılaması mümkün değil. Tüm bunların yanı sıra cezalarda isabetsizlik var. Ceza sisteminin gözden geçirilmesi gerek. Suç işlemeye yol açacak mevzuatlar çıkartılıyor. Medeni hukukta ‘evin reisi erkektir’ maddesi çıkartıldı ve kadın ile erkeğin ev yönetiminde eşit olduğu söylendi. Bu da çift başlılığa sebep oldu” ifadelerini kullandı.
Hukuk sisteminde önemli konulardan birinin suçun önlenmesi olduğunu vurgulayan Mustafa Yaman, yapılacak yeni düzenlemelerin buna yönelik olması gerektiğini belirterek, “Suça neden olan mevzuatlardan birisi ‘Ailenin Korunması Kanunu’ aile içi geçimsizliği artırıyor. Kadın hiçbir delil göstermese bile kocası için evden uzaklaştırma kararı çıkartıyor. Burada kanun karı-koca arasındaki sorunu çözmek yerine şiddeti bir alternatif haline getiriyor. Bu da devletin suçları önleme fırsatını kullanmadığını gösteriyor. Şu an suç işlendikten sonra ceza verme yöntemi benimsenmiş. Oysaki suçu önleyici kanunlar çıkartılmalı. Topluma zarar verecek suçların önlenmesi lazım. Bunun için de öncelikle insanların birbirinin hakkına riayet etmesi lazım. Öyleyse biz ilkokuldan itibaren insan haklarının ne olduğunu öğreten dersleri zorunlu hale getirmeliyiz” şeklinde konuştu.
Mustafa Yaman, devletin suça neden olacak sebepleri görmezden geldiğini belirterek, “Müstehcen yayınların artması, daha kolay ulaşılır hale gelmesi cinsel suçların yaygınlaşmasına neden oluyor. Devlet müstehcen yayınların önüne geçebilirse cinsel suçların da büyük bir oranda önlenebilir olduğunu göreceğiz. Bir başka konu da ekonomideki kötü gidişat. Geçinemeyen bir insan hırsızlığa, yolsuzluğa ve hatta gasba yönelebiliyor. Öyle ki son yıllarda hırsızlık, gasp ve yolsuzluk suçlarının daha çok yükseldiğini görebiliyoruz. Tüm bu suçları devlet önleyebilir” diye konuştu.
Mustafa Yaman, “LGBTİ eskiden ülkemizde yasaktı. ‘Ahlaka aykırı dernekler kurulamaz’ ilkesi maalesef artık öyle bir ilke yok. Türkiye toplumu LGBTİ kabul etmiyor ama çocukları bu sapkınlıkla zehirleniyor. Bu noktada işlenen birçok suç var ama kanunlarımıza göre LGBTİ suç değil. LGBTİ ile ilgili açılan davalarda tutuklama gibi kararlar verilemez. Yasalarla özgürleştirildi. Ancak göstermelik olarak LGBTİ hakkında verilen kararlar toplumu anca kutuplaştırıyor. Burada toplumun LGBTİ karşıtı olduğu göz ardı edilmemeli. Devletin suç önleyici bir ilke belirlemesi lazım. Yoksa bu kadar suça iten sebep varken suç oranları artmaya devam edecek. Üniversitelerin toplumdaki suç istatistiklerini çıkarması lazım ve devletin de bu sonuçlara göre yeni düzenlemeler yapması gerek” diyerek, önleyici hukuk siteminin önemine dikkat çekti.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı