Sudan’da yapılan bir darbe girişimi

Sudan’daki çatışmalarda can kaybı 185’e ulaşırken, 1.800’den fazla sivil ve asker de yaralandı. Çatışmalarda 2 yaşında bir bebek de hayatını kaybetti.

DÜNYA 19.04.2023, 04:35
2
Sudan’da yapılan bir darbe girişimi
Sudan’daki çatışmalarda can kaybı 185’e ulaşırken, 1.800’den fazla sivil ve asker de yaralandı. Çatışmalarda 2 yaşında bir bebek de hayatını kaybetti. Sudan ordusu sözcüsü, olayların siyasi anlaşmazlıktan ziyade yönetimin ele geçirilmek istendiği bir “darbe girişimi” olduğunu bildirdi. Sudan’da orduyla çatışan HDK ise ABD’nin ateşkes çağrısını kabul etti.
Sudan ordusu sözcüsü Nebil Abdullah, Sudan’da 15 Nisan’dan bu yana yaşanan olayların siyasi anlaşmazlıktan ziyade yönetimin ele geçirilmek istendiği bir “darbe girişimi” olduğunu bildirdi.
Abdullah, “Bu bela, Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK) başkentte ve eyaletlerde güçlerini seferber etmesi ve liderliğinin ülkenin içinde ve dışındaki şüpheli hareketleriyle başladı. Bu olaylar, siyasi anlaşmazlıktan ziyade yönetimin ele geçirilmek istendiği bir darbe girişimidir” dedi.
HDK mensuplarına seslenen Abdullah, “Sudan’ın evlatları olduğunuzu biliyoruz. Ülkenin kendi evlatlarının birbirine silah doğrultması kimseye fayda etmez. Kendilerine bu komploya karışmayı bırakmaları ve teslim olmaları çağrısında bulunuyoruz. Sudan’ın güvenlik ve askeri kurumunun parçası olmak istiyorlarsa silahlı kuvvetlere katılmaları gerekiyor. Bu planın ve ülke çıkarlarıyla hiçbir ilgisi olmayan kişisel planların parçası olmalarını istemiyoruz” diye konuştu.
Bu arada Sudan’da orduyla çatışan paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK) komutanı Muhammed Hamdan Dagalu, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’in 24 saatlik ateşkes önerisini kabul ettiklerini açıkladı.
Ordudan yapılan açıklamada ise, “Arabulucular ve uluslararası toplumla bir ateşkes konusunda herhangi bir koordinasyondan haberdar değiliz. İsyancıların 24 saatlik ateşkes ilan etmesi, saatler içerisinde alacağı ezici yenilgiyi örtmeyi amaçlıyor” ifadesi kullanıldı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Sudan’daki AB büyükelçisinin konutunda saldırıya uğradığını duyurdu. Borrell, “Birkaç saat önce Sudan’daki AB büyükelçisi kendi konutunda saldırıya uğradı” ifadelerini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) adlı paramiliter güç arasındaki çatışmaların sürdüğü Sudan’da Amerikan diplomatik konvoyuna ateş açıldığını bildirdi. Birleşmiş Milletler (BM), Sudan’da ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar nedeniyle, bu ülkedeki operasyonlarını durdurma kararı aldığını açıkladı.

Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) mensupları arasında süren çatışmalarda Türk vatandaşı Kubilay Dadük’ün 2 yaşındaki kızı Elin hayatını kaybetti. Dadük’ün evine isabet eden roketler nedeniyle 2 yaşındaki kızı Elin hayatını kaybetti. Dadük ve Sudanlı eşinin yoğun bakımdaki tedavisi sürüyor.

Öte yandan Mısır’ın darbeci generali Abdulfettah es-Sisi, Sudan’daki gelişmeler hakkında ülkesinin değişmez tutumunun başka ülkelerin içişlerine müdahale etmemek olduğunu vurguladı. Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi toplantısında konuşan Sisi, “Sudan’daki Mısır kuvvetlerinin hedefi yalnızca eğitim vermektir, taraflardan birinin lehine diğerinin aleyhine destek vermek değildir. Sudan’daki olaylar bir iç meseledir müdahale edilmemelidir” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:47
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:27
Yatsı 20:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı